Sindikalist s dvostrukim mjerilima

Autor: Vladimir Nišević , 09. lipanj 2009. u 22:00

Vilim Ribić, protivnik sniženja plaća javnih službenika, zagovara sniženje u gradskoj upravi, vjerojatno da bi se državnoj upravi moglo još više platiti

Nakon puno napisa, euforije i analiza gospodarstvo je nakon lokalnih izbora dobilo svoga najistaknutijeg predstavnika u političkim krugovima. I nakon svih Radmana, Mudrinića, Cucurrina i ostalih, isplivao je Željko Kerum.

Čovjek kojega su ovih dana puni mediji, kojem se prebrajaju tvrtke, analizira sestra, posjećuju ga nobelovci, čeka ga gradnja vrtića, a navodno mu prijete i zatvorom, tako je preko noći postao najpoznatiji eksponent poslodavaca na političkoj sceni. A po interesu javnosti koji nadilazi gradonačelničku funkciju mogao bi ugroziti čak i Milana Bandića. Čovjeka koji nikada nije sjedio u Ekonomskom vijeću, koji ne komentira politička kretanja i koji je široj javnosti poznat samo svojim jahtama i Maybachu na lokalnim izborima sam je od sebe stvorio zvijezdu. A jašući na repu te zvijezde, u usponu ovih dana mnogi žele osjetiti barem trenutak slave. Tako se među njima našao i predstavnik sindikata Vilim Ribić, koji kao da je zaboravio priče o plaćama u Kerumovu trgovačkom lancu te je počeo novoga splitskoga gradonačelnika hvaliti, i to zato što je protiv povećanja plaća u gradskoj upravi. Tako je čovjek koji se bori protiv sniženja plaća lijepo rekao kako treba štedjeti na lokalnoj razini valjda zato da bi se državnim javnim službenicima moglo platiti nešto više novca. Inače, riječ je o vrijednosti dva pelješka mosta jer toliko će Ribić premijeru Sanaderu naplatiti socijalni mir a da se ne osporava stav Željka Keruma. Nakon što je samo provjerio i iznio podatke da na posao u gradskoj upravi od 300 radnika na vrijeme dolazi svega njih 30, teško je reći ne rezanju plaća, ali upitno ostaje zašto je za rezanje plaća jedan sindikalist. U objašnjenju tog fenomena treba uzeti u obzir karakter čovjeka koji se na sličan način prije nekog vremena obrušio na Ivana Šukera i Jadranku Kosor zazivajući upomoć Ivu Sanadera. I tada su Ribićeva usta bila puna hvale za aktualnog premijera, a puna pokude za njegove ministre. I tada je “vrli sindikalist” pokazao kako neće ići do kraja, nego će svojih pet minuta slave potražiti upravo hvaleći premijera. To mu je donijelo čak i nekoliko velikih intervjua, a pohvale Željku Kerumu mogle bi mu donijeti i prvoga pravog prijatelja među gospodarstvenicima. Javna je tajna da se upravo zbog njegovih istupa na GSV-u poslodavci i gospodarstvenici često pitaju što to oni uopće tamo rade. Samodopadnost kojom se mogu pohvaliti čak i rijetki među političarima Vilimu Ribiću polako je postala zaštiti znak. Željko Kerum kao političar populist vrlo je blizu te samodopadnosti pa tko zna, možda je na pomolu početak jednoga divnog prijateljstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close