PEOP neslavno završava u Pančevu

Autor: Rato Petković , 15. veljača 2010. u 22:00

Odustajanje Janafa imat će i političku dimenziju jer će s novom situacijom biti upoznata i EU, koja je izgradnju PEOP-a svrstala u prioritetne energetske investicije

Odlukom da se same upuste u izgradnju skraćenog naftovoda PEOP, rumunjske i srbijanske kompanije dale su do znanja kako, nakon sedam mjeseci, više neće čekati hrvatski Janaf, te slovenske i talijanske tvrtke da se uključe u Paneuropski naftovod koji je trebao ići do Trsta.

Janaf se zahtjevom za zamrzavanje statusa sam isključio iz tog projekta, zbog neizvjesnosti kakvu će odluku donijeti talijanske i slovenske kompanije bez kojih je za njega cijeli projekat besmislen. Janaf je ipak sebi htio ostaviti odškrinuta vrata za eventualno kasnije uključivanje, ali izgleda da rumunjske i srbijanske tvrtke nisu raspoložene prihvatiti taktiku “hoću-neću”, pa će PEOP-ov kraj umjesto u Trstu imati u Pančevu. Kompanije iz Rumunjske i Srbije sklone su isključiti Janaf iz bilo kakve kombinacije, nalazeći razlog u tome što hrvatska tvrtka nije uplatila osnivački ulog, pa je najavljena izmjena pravnih odnosa u mješovitoj kompaniji. Procjena je kako i skraćeni naftovod ima ekonomsko opravdanje, jer se na njegovu pravcu nalazi šest rafinerija, što je dovoljno da se izgradnja smatra isplativom. Odustajanje Janafa imat će i političku dimenziju, jer je Mješoviti komitet, što ga čine predstavnici preostalih zainteresiranih kompanija odlučio sa situacijom upoznati nadležne u EU, koji su izgradnju PEOP svrstali u prioritetne energetske investicije. Taj se potez u upućenim krugovima doživljava kao pritisak na partnere u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji da preispitaju vlastitu ulogu u projektu. Tvrtke iz Rumunjske i Srbije smatraju naime kako su oštećene time što su “ostavljene na cjedilu”, jer će im izostati očekivana financijska dobit, koja bi bila naplaćena od transporta nafte do Trsta.

Komentirajte prvi

New Report

Close