Kome ministri turizma prodaju fore?

Autor: Marija Crnjak , 08. srpanj 2014. u 22:00

Ne možemo se hvaliti predsezonom i nemati konkurentni proizvod.

Tko je pozorno slušao ministra turizma Darka Lorencina na predstavljaju rezultata predsezone u ponedjeljak, ali i njegove prethodnike u sličnim prigodama, mogao bi pomisliti ili da nismo u Hrvatskoj ili da ministar prodaje fore.

Dvije stvari upadaju u oči. Ministar Lorencin prvo je pohvalio rast u predsezoni, pa je potom kazao da Hrvatska konstantno raste zato što ima konkurentan turistički proizvod. Tko god radi u turizmu zna da je Hrvatska jako daleko od toga da se hvali svojim rezultatima u predsezoni koja još uvijek ovisi o Uskrsu, Prvom maju, rasporedu praznika na nekim tržištima, vremenskoj prognozi, nogometnim prvenstvima. Nije li dovoljno zabrinjavajuće to što i lipanj ulazi u predsezonu?

Brojke u predsezoni rastu jer teško da mogu pasti ispod ove, još uvijek niske razine, te kreću od male baze. Niti pet posto ostvarenog rasta u noćenjima u prvoj polovici ove godine ne može biti za pohvalu ako to još uvijek čini četvrtinu ukupnih noćenja cijele godine. Pritom su neke regije u ozbiljnim problemima, dobar dio Dalmacije i dalje ima zauzetost kapaciteta od jedva pedesetak dana, s popunjenošću se bore i na Kvarneru unatoč blizini, o tome svjedoče brojne akcije ne samo na portalima za kolektivnu kupnju nego i u turističkim agencijama i stranicama hotelskih kuća. O popunjenosti puno govori činjenica da još baratamo izrazom "srpanjska rupa".  

Sezona je kratka zato što nemamo konkurentan turistički proizvod, zna to i Lorencin pa stoga nije jasno zašto govori drukčije. Možda želi podići moral hrvatskim poduzetnicima i investitorima, no teško da će to ovako postići. Hrvatski proizvod nije konkurentan ni u sadržajnom ni u fiskalnom smislu, zbog zastarjelog koncepta marketinga i prodaje, nedostatka kreativnosti i komunikacije. Ponuda je slaba i nedostatna, zbog čega su cijene previsoke. I ne samo da je PDV još uvijek viši od svih konkurentskih zemalja, već se stope mijenjaju kako kome padne na pamet. To je tek dio priče. Hrvatska još puno treba raditi da bi proizvela konkurentan proizvod. Zar je to tako teško reći?

Komentari (2)
Pogledajte sve

Zašto je to tako ? Glavni razlog je to što se mi turizmom ne bavimo, nego nam se on dešava. Turizam se sastoji od emocija,doživljaja i priče. U hrvatskoj imamo toliko autohtonih i vjerodostojnih priča – samo ih im moramo ispričati.Turisti žele okusiti,doživjeti i upoznati našu kulturu i tu bogatu raznolikost.To su osnove a sve ostalo je samo nadopuna.
Nedavno sam počeo pisati blog o turizmu https://medium.com/@goran_rihelj ,te bi mi bilo drago čuti Vašu sugestiju i kritiku. Nije da se želim ovim putem reklamirati, samo želim potaknuti interakciju i dobiti argumentiranu sugestiju ili kritiku. Lijep pozdrav iz najstarijeg grada u Europi – pozdrav iz Vinkovaca.
Goran Rihelj

Uplašeni Lorencin i pokvareni Ivičić dva su nesposobnjakovića koji se svakim danom sve više i više sramote.

New Report

Close