Keynesove ideje nadživjele kritičare

Autor: Poslovni.hr , 25. travanj 2006. u 06:30

Živio je relativno kratko, ali je ostavio tako velik znanstveni opus da nema relevantnog ekonomskog znanstvenika koji od njega nije barem nešto usvojio

Obljetnica smrti Johna Maynarda Keynesa (1883. – 1946.), po mnogima najvećeg znanstvenika moderne ekonomije izazvala je reakcije brojnih svjetskih ekonomista – prvenstveno u želji da naglase dvije činjenice. Prva je današnja sveprisutnost Keynesova ekonomskog učenja u području monetarne i fiskalne politike, i drugo je potreba povezivanja ekonomske teorije s ukupnom politikom i praksom gospodarskog života.

Zakon potrošnje
Keynes, britanski ekonomist, profesor političke ekonomije na Sveučilištu u Cambridgeu, teoretičar državnog intervencionizma, svojim stavovima, raspravama i djelima imao je utjecaj kakav se ne pamti od A. Smitha i D. Ricarda. Njegova najbolja i najutjecajnija knjiga Opća teorija zaposlenosti, kamate i novca (1936.) u kojoj govori o rješavanju problema nezaposlenosti, upućuje na nužnost stimuliranja potrošnje i poticanja investicija. Keynes je također upućivao na potrebu permanentnog znanstvenog proučavanja nacionalnog dohotka kao i njegovih sastavnih dijelova. Hvaljena i osporavana Keynesova teorija novca ubrzala je znanstveno istraživanje ponude i potražnje novca, a posebno fenomena inflacije. Ta teorija je potaknula osnivanje raznih ekonomskih i monetarnih škola koje su, među ostalim, i matematičkim metodama znatno pripomogle makroekonomistima u rješavanju krupnih proračunskih pitanja. Keynesov zakon potrošnje uputio je ekonomiste na rješavanje brojnih pitanja dohotka i troška za potrošna dobra.

Keynezijanci i protivnici
Govoreći prije nekoliko dana o Keynesovoj znanstvenoj ekonomskoj ostavštini nobelovac i profesor na njujorškom Univerzitetu Columbia Joseph E. Stiglitz naglasio je da su gotovo sve Keynesove postavke neokrnjene nadživjele kritičare. Stiglitz smatra da mnoge svjetske ekonomije, a posebno američka i nekih europskih razvijenih zemalja, trebaju još mnogo graditi i učiti na temeljima Keynesove ekonomije, posebno za području zaposlenosti, valutnih tečajeva, kamata, poreza i platnog deficita. Suprotno govori Alberto Alesina, profesor političke ekonomije na bostonskom Harvardu. “Keyenesova ostavština je neprocjenjive vrijednosti, ali zbog izmijenjenih gospodarskih okolnosti primjenjiva je u manjem broju zemalja, ali nikako u Europi. Nezamislivo je da jedan kontinent kao što je Europa s toliko partikularnih i isprepletenih interesa može u prihvatljivom razdoblju uspješno provesti ‘kejnzijansku’ reformu”, smatra Alesina. Pomirljiviji je njegov bostonski kolega, Olivier Jean Blanchard, profesor makroekonomije na MIT-u (Massachusetts Institute of Technology) pozivajući se na čuvenu izreku američkog monetarista Miltona Friedmana: “Danas smo svi mi kejnzijanci”. Keynes je u svom relativno kratkom životnom vijeku dao tako velik znanstveni opus da nema relevantnog ekonomskog znanstvenika koji nije bar nešto usvojio od velike Keynesove znanstvene ostavštine.
(S. A.)

Komentirajte prvi

New Report

Close