Kako se porezni obveznik može zaštititi od PDV prijevare

Autor: Pere Mioč , 04. travanj 2017. u 22:00

Pravo na oslobođenje od PDV-a može biti osporeno ako porezni obveznik nije poduzeo sve razumne korake da potvrdi kako nije riječ o poreznoj prijevari od strane kupca ili ako je znao da je riječ o poreznoj prijevari.

Kružne prijevare i drugi oblici PDV prijevara dio su porezne svakodnevnice u EU, a nažalost i u Republici Hrvatskoj.

Kod takvih prijevara državni budžet u pravilu ostaje oštećen za značajne iznose PDV-a te Porezna uprava pokušava naplatiti PDV od svih osoba koje su sudjelovale u takvim isporukama. Ponekad je takav pristup opravdan, ali ponekad dovodi do toga da se PDV pokušava naplatiti od sudionika koji nisu znali ili nisu mogli znati da sudjeluju u poreznoj prijevari.  Europski Sud Pravde (nadalje ESP) se ovim pitanjem bavio u više slučajeva, a izdvajamo jedan od njih – slučaj C?273/11 Mecsek-Gabona Kft. Ovim tekstom nam je cilj informirati porezne obveznike što je potrebno napraviti da se zaštite u takvim okolnostima. 

Uz PDV i dodatna kazna
U predmetnom je slučaju bila riječ o mađarskom poreznom obvezniku koji je prodao dobra talijanskom poreznom obvezniku. Transakcija se odvijala na način da je vlasništvo prešlo na talijansko društvo po utovaru i vaganju dobara, a za prijevoz je bio zadužen kupac.  Kao dokaz o poreznom statusu kupca i otpremi dobara, mađarski porezni obveznik (Mecsek-Gabona) zaprimio je njegov PDV broj, koji je potvrdio putem VIES-a, te je pribavio kopije tovarnog lista, a originale je zaprimio poštom, poslane s adrese kupca u Italiji. Poreznim nadzorom mađarskih poreznih vlasti utvrđeno je da kupac (kao pravna osoba) ne postoji u Italiji i da u Italiji nikad nije prijavljeno stjecanje dobara iz EU. Na temelju navedenog, mađarske porezne vlasti htjele su obračunati PDV za predmetne isporuke, kao i dodatnu kaznu Mecsek-Gaboni.

Postupanje u dobroj vjeri
Sud navodi kako načelo pravne sigurnosti zahtijeva da porezni obveznici moraju biti svjesni, prije zaključivanja transakcije, njihovih poreznih obveza po predmetnoj transakciji. Također, iz mađarskih odredbi i okolnosti slučaja, načelno se može zaključiti da je Mecsek-Gabona ispunila uvjete za oslobođenje od PDV-a prilikom isporuke jer ima potvrdu valjanosti PDV ID broja kupca te je prikupila dokumente o otpremi dobara.

Ipak, sud navodi da nije u suprotnosti s pravom Europske unije da se zahtijeva postupanje u dobroj vjeri i poduzimanje svakog koraka koji se razumno mogu tražiti od prodavatelja, da se uvjeri da transakcija u kojoj sudjeluje ne dovodi do utaje poreza. Samim time, pravo na oslobođenje može biti osporeno ako porezni obveznik nije poduzeo sve razumne korake da potvrdi kako nije riječ o poreznoj prijevari od strane kupca ili ako je znao (ili trebao znati) da je riječ o poreznoj prijevari. Međutim, ne može se očekivati da porezni obveznik poduzima nerazumne korake kako bi potvrdio da su dobra zaista otpremljena iz zemlje članice (pogotovo ako nakon provedene analize nema objektivnih razloga za sumnju na prijevaru).

 Mađarske porezne vlasti su kao dokaz koji ukazuje da Mecseka-Gabona nije poduzela razumne korake prije sklapanja poslova, odnosno da je djelovala "u lošoj vjeri" predstavila sljedeće: nije bila upoznata s kupcem robe iz transakcije; nije tražila nikakve garancije od strane kupca; nije provjerila PDV ID broj kupca prije nego tek nakon transakcije; nije prikupila nikakve dodatne informacije o kupcu; prenijela je pravo raspolaganja robom kao vlasnik kupcu uz prihvaćanje da plaćanje može biti odgođeno te je dostavila CMR-ove poslane od strane kupca koji su bili nepotpuni. Zaključno, ESP navodi da je na nacionalnom sudu da provede ocjenu na temelju objektivnih dokaza da li je porezni obveznik znao ili morao znati da sudjeluje u prijevari.

Ispravna dokumentacija
Navedena presuda je jedna od mnogih na temu prava i obveza poreznih obveznika kod PDV prijevara. Imajući u vidu okolnosti slučaja, porezni obveznici bi prije poslovanja i oslobođenja svojih isporuka od PDV-a trebali poduzeti određene korake s ciljem izbjegavanja rizika naknadnog obračuna PDV-a poput: provjere da li dobra kojima trguju stvarno postoje; provjere kupca i njegove kreditne sposobnosti, prikupiti ispravnu dokumentaciju koja dokazuje obavljeni transport; provjere PDV registracije svojih poslovnih partnera prije sklapanja ugovora.

Komentirajte prvi

New Report

Close