Kad nas pravosuđe čuva od poduzetnika

Autor: Bernard Ivezić , 09. rujan 2015. u 22:00

U Hrvatskoj nije zabilježen slučaj da su kriminalci osnovali tvrtku, nije zabilježeno da su hrvatske tvrtke poslužile kao paravan za pranje novca, nije zabilježen slučaj gospodarskog kriminala, nije zabilježeno da su novi vlasnici privatiziranih tvrtki izvlačili novac preko tvrtki kćeri, niti da su se kao vlasnici u Sudski registar upisivali oni kojima se to kasnije osporavalo, jer srećom imamo savršen sustav – potpuno otporan na Internet.

Što bi se točno dogodilo kada bi građani Hrvatske mogli preko interneta s nekoliko klikova miša osnovati tvrtku u roku nekoliko minuta, sati ili najviše jedan dan?

Ili još gore, što bi se dogodilo kada bi svim građanima EU omogućili da se spoje na stranicu Psc.hr ili Gov.hr i tu s nekoliko klikova mišem registriraju svoju tvrtku u Hrvatskoj? Ako je vjerovati Ministarstvu pravosuđa bio bi to po svemu sudeći početak apokalipse. I budimo iskreni, iz njihove perspektive, bili bi potpuno u pravu! Pogledajmo samo koliko je postojeći sustav registracije tvrtki, koji se temelji na predostrožnosti, učinkovit. U Hrvatskoj u posljednjih dvadesetak godina nije zabilježen niti jedan slučaj da su kriminalci osnivali tvrtke. U Hrvatskoj nije zabilježen slučaj da su hrvatske tvrtke poslužile kao paravan za pranje novca. U Hrvatskoj nije zabilježen slučaj gospodarskog kriminala. U Hrvatskoj nije zabilježeno da su privatizirane tvrtke osnivale tvrtke kćeri preko kojih se izvlačio novac.

U Hrvatskoj nije zabilježen slučaj da se u Sudski registar kao vlasnik tvrtke uspio upisati netko kome se to kasnije osporavalo. I sve to nije zabilježeno, jer hrvatski sustav registracije tvrtki savršeno funkcionira! Zahvaljujući savršenosti tog sustava, koji se temelji na dvostrukoj kontroli budućih poduzetnika na početku – sa strane Sudskog registra i sa strane javnih bilježnika, naša policija jedina na svijetu ne mora se baviti gospodarskim kriminalom. Jednako tako Porezna uprava, zahvaljujući tome što su suci i javni bilježnici temeljito profiltrirali buduće poslodavce ima mnogo jednostavniji posao. Varanja na porezu takoreći i nema, izuzev onih koji pod utjecajem zločestih turista i kupaca podlegnu i ne ispostave račun nego proizvod ili uslugu naplate, a da pri tome nisu državi dali ni lipe za PDV.

Za razliku od Hrvatske, države poput Irske, Danske, Velike Britanije i niza drugih "neuređenih zapadnih zemalja", koje previše radosno dočekuju domaće i strane poduzetnike, te koje se izgleda preoptimistično nadaju njihovim investicijama i zapošljavanju, upravo te zapadne države bahato se razmeću s mogućnosti brze online registracije novih tvrtki. Klik, klik, bljak! Kad usporedimo njihovu zaposlenost, njihov BDP i njihove izvještaje o izravnim stranim investicijama s onima koje ima Hrvatska, odmah postaje jasno koliko možemo biti sretni što nas ovdje naše Ministarstvo pravosuđa tako dobro štiti od poduzetništva. Pri tome se naše Ministarstvo pravosuđa potrudilo i da osigura profiltriranim, uzoritim poduzetnicima takvu razinu pravne sigurnosti i efikasnost pravosudnog sustava kakvu u jednoj Irskoj, Danskoj i Velikoj Britaniji mogu tek poželjeti.

Sve to ukazuje da hrvatsko Ministarstvo pravosuđa ima neoborive argumente da zadrži status quo, jer nedvosmisleno se pokazalo da je hrvatski sustav, kako je osmišljen i kako se provodi, na korist ne samo poduzetnika već svih građana Hrvatske. Štoviše, "naš sistem" osigurava rast gospodarstva, potiče investicije i ono glavno – jamac je otvaranja novih radnih mjesta. I sve smo to postigli, jer imamo sustav koji odmah utvrdi tko će biti dobar, a tko nikada ni neće postati poduzetnik. Pri tome osigurava solidnu pravnu zaposlenost i ubire solidne pravne naknade. Konačno, tehnički je nemoguće pogotovo u današnje vrijeme utvrditi tko je preko interneta pristupio kojoj usluzi.

To najbolje znaju banke, koje se i najviše brinu za sigurnost i najviše osiguravaju protiv eventualnih pokušaja krađa, pranja novca i drugih malverzacija. U Hrvatskoj zbog toga niti jedna banka ne nudi mogućnost internetskog bankarstva. Zamislite samo što bi se dogodilo kad najveća banka u Hrvatskoj ponudila takvu opciju svojim klijentima? Pa ovi bi očigledno poludjeli od veselja što sada "anonimno", sa svojim karticama i tokenima u rukama, mogu prati lovu, krasti i raditi smicalice. Zato nema razloga da osim usluge online registracije obrta, u planu do kraja godine, Ministarstvo pravosuđa dopusti nastavak te reforme – na tvrtke. Previše je toga u igri.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Bravo!

Izvrstan članak!
Samo je javnobilježnički lobi jači od EU regulative, a naši ministri pepuni integriteta! Ovaj put bi valjalo podanički poslušat da skinemo mafiju s vrata! [emo_plazi]

New Report

Close