Europa treba snažnu, zajedničku industrijsku politiku

Autor: Jean-Claude Juncker , 09. ožujak 2017. u 22:00

Otvorenost Uz više od 50 posto poduzeća iz EU-a koja su već dio svjetskih vrijednosnih lanaca, ne možemo si ni dopustiti izolacionizam i protekcionizam.

Čelnici EU-a na sastanku u Bruxellesu ocjenjuju mjere koje je Europa poduzela za otvaranje novih radnih mjesta, poticanje rasta i poboljšanje konkurentnosti.

Europska industrija u tome ima ključnu ulogu jer je industrija najveća gospodarska djelatnost koja čini gotovo 20 posto europske bruto dodane vrijednosti i više od 15 posto radnih mjesta. Moj je otac bio ponosan metalni radnik. Kao na mnogim mjestima u Europi, lokalna je tvornica našu zajednicu održavala na okupu. Bila je najveći poslodavac i pokretač lokalnoga gospodarstva. Današnje su tvornice drukčije nego u doba mojeg oca. No europska je industrija i dalje jednako važna. Naše su industrije snažni predvodnici na svjetskim tržištima. Zapošljavaju više od 50 milijuna radnika u Europi. Među njima su sjajni inovatori i poduzetnici koji iskorištavaju nove prilike.

Ulaganje u inovacije
Prilagodljivost i inovativnost uvijek su bile jake strane naše industrije. U konkurentnom i dinamičnom svjetskom okruženju moramo iskoristiti svoje prednosti: našu nepresušnu bazu talenata, obrazovanu radnu snagu, tradiciju inovacije te, prije svega, 500 milijuna ljudi na jedinstvenom tržištu. Osobito je važno da naše tvornice budu predvodnice u čistim tehnologijama i energetskoj učinkovitosti kako bi se smanjili troškovi i ovisnost o dobavljačima iz trećih zemalja. Važno je i da iskoriste mogućnosti koje im se pružaju brisanjem tradicionalnih granica između proizvoda, usluga i digitalnoga gospodarstva. Svi zajedno moramo ulagati u svoje ljude, opskrbiti ih vještinama potrebnima za dinamično radno okruženje i osigurati im socijalna prava primjerena promjenjivim modelima zapošljavanja.

Naše regije i stare industrijske zone treba  prenamijeniti, ali ne samo u skupe stanove uz riječne promenade, već i za otvaranje novih radnih mjesta za lokalne radnike. U okviru industrijske strategije Europske komisije podupire se takav prelazak na moderno, čisto i pravedno gospodarstvo koje se odlikuje sveobuhvatnim pristupom usmjerenim na rezultate u raznim područjima politika. Industrija bi trebala u potpunosti iskoristiti prilike i investicijska rješenja koja nudi EU, osobito Plan ulaganja za Europu, ili, kako ga neki zovu, "Junckerov plan". Iz tog su plana osigurana financijska sredstva za regiju Nord-Pas-de-Calais kako bi se olakšao njezin prelazak na niskougljično gospodarstvo. U okviru plana pomoglo se poljskim trgovcima čelika na veliko da uvedu nove usluge i otvore nova radna mjesta.

Pružena je i potpora za izgradnju novog postrojenja za preradu biomase u Finskoj te za prvo europsko postrojenje za recikliranje i pretaljivanje otpadnog titanija. EU će nastaviti financirati epohalne inovacije i europsku industriju te ulagati u njih, neovisno o tome je li riječ o 3D tisku, plastici za pakiranje dobivenoj od bioloških sirovina ili novim sustavima za smanjenje potrošnje vode u kemijskoj industriji. I dalje će nam trebati ulaganja iz inozemstva.  Stoga moramo ostati otvoreni za poslovanje, a strana tržišta zadržati otvorenima za europska poduzeća. No nemam iluzija o slobodnoj trgovini. I dalje moramo biti nepopustljivi i provoditi mjere protiv nepoštenih trgovinskih praksi, kao što smo učinili uvođenjem antidampinških pristojbi na kineski čelik, slatki kukuruz iz Tajlanda ili biodizel iz SAD-a, Indonezije i Argentine.

Nastavit ćemo i s iskorištavanjem mogućnosti koje nam se pružaju u okviru propisa o državnim potporama kako bismo poduprli istraživanja i zelena ulaganja. Promicat ćemo i svoju stratešku autonomiju i industrijsku snagu u područjima svemirskih istraživanja i obrane umjesto da se oslanjamo na SAD, Kinu i Rusiju. Uz više od 50 posto poduzeća EU-a koja su već dio svjetskih vrijednosnih lanaca, ne možemo si ni dopustiti izolacionizam i protekcionizam. Naša industrija i gospodarstvo ovise o slobodnoj, poštenoj i održivoj međunarodnoj trgovini. Pogledajmo primjer nedavnog trgovinskog ugovora s Kanadom, jednim od naših najvećih partnera istomišljenika. To je najnapredniji trgovinski ugovor koji smo ikad potpisali i koji naznačuje prekretnicu: izvozom u Kanadu već se osigurava 900.000 radnih mjesta u Europi, a ukidanjem pristojbi naša će poduzeća godišnje uštedjeti više od 500 milijuna eura.

Iskorištavanje globalizacije
Prošlog sam tjedna predstavio Bijelu knjigu o budućnosti Europe u kojoj su izneseni putevi za jedinstvo EU-a sa 27 država članica. Nadam se da će nam ona pomoći da pokrenemo iskrenu i otvorenu raspravu o tome koliko EU može i treba učiniti u podupiranju industrije i iskorištavanju globalizacije, primjerice u područjima fiskalne, obrazovne i socijalne politike. U jedno sam siguran: ne može postojati scenarij u kojem bi ekonomski nacionalizam bio u skladu s idejom Europe ili napretkom njezinih građana. Vjerujem u Europu sa zajedničkom, snažnom industrijskom politikom kojom se jamči uspjeh i u teškim vremenima. Ta je politika u središtu pozornosti Europe za kakvu se borim.

Komentirajte prvi

New Report

Close