Trumpov ministar trgovine traži od Kine poštenu igru

Autor: Tomislav Pili , 19. siječanj 2017. u 16:30
Imovina Wilbura Rossa procjenjuje se na 2,9 milijardi dolara, Foto: Reuters

Pred senatski odborom saslušan kandidat za ministra Wilbur Ross.

U saslušanju pred senatorima kandidat za američkog ministra trgovine, milijarder Wilbur Ross jasno je naglasio kako nije za protekcionističku trgovinsku politiku, ali je neizravno napao Kinu. Ross je pred senatski Odbor za trgovinu, znanost i promet izašao jučer, a naglasio je kako nije protiv slobodne trgovine. “Međutim, ja sam za razumnu trgovinu koja ne šteti američkom radniku te domaćoj proizvodnoj bazi”, stajalo je u njegovu pripremljenom svjedočenju u koje je uvid imao Reuters.

Iskustvo iz prve ruke

Prema njegovu mišljenju, SAD ne bi trebao pristajati na “maliciozne prakse” i nepoštene subvencije kojima strani trgovinski partneri potiču svoj izvoz u Ameriku. Ross je izjavio i kako mu je njegov investitorski staž pružio iskustvo iz prve ruke o nepoštenim trgovinskim praksama drugog država, poput bescarinskog uvoza i vladinih subvencija za izvoz u SAD. “Vrlo sam dobro svjestan problema s kojima se kompanije suočavaju”, izjavio je 79-godišnji milijarder. Podsjetimo, izabrani predsjednik Donald Trump čuven je po svojim gorljivim kritikama kineske i meksičke trgovinske politike tvrdeći kako su potrebne radikalne promjene kako bi se smanjio već poslovišni trgovinski višak koje te države ostvaruju s SAD-om.

Trump je čak zaprijetio da će Kinu proglasiti valutnim manipulatorom zbog slabljenja tečaja juana kako bi svoju robu učinila jeftinijom. Trumpove stavove po tom pitanju trebat će provesti Wilbur Ross. Međutim, o konkretnim trgovinskim planovima nove administracije još se ništa ne zna. S druge strane, valja podsjetiti kako su se kritike iz Washingtona na subvencioniranje kineskih državnih poduzeća i nesmanjivanje industrijske prekapacitiranosti čule i u vrijeme Obamine administracije.

Kako navodi Reuters, Ross je pred senatskim odborom naglasio kako države koje koriste takve trgovinske prakse mogu dobiti pristup američkom tržištu “ako pristanu na naše standarde poštene trgovine”. Međutim, Reuters je otkrio kako se budući ministar trgovine nije libio koristiti blagodatima slobodne trgovine dok je bio poduzenik.

Selio poslove

Prema podacima ministarstva rada, od 2004. naovamo njegove tvrtke – uglavnom iz tekstilne i metaloprerađivačke branše – u inozemstvo su preselile 2700 radnih mjesta. Glasnogovornik Trumpova tranzicijskog tima istaknuo je kako su odluke u vezi Rossovih tvrtki za proizvodnju tekstila i auto-dijelova bile potaknute potrebom preseljenja proizvodnje bliže kupcima te željom da američke pogone konkurentno ojačaju. “Malo je ljudi toliko učinilo za obranu američkih radnih mjesta i ispregovoralo dobre sporazume za američke radnike kao Wilbur Ross”, dodao je glasnogovornik.

Sindikalni čelnik Leo Gerard tvrdi da je Ross tokom godina spasio na tisuće proizvodnih radnih mjesta. Inače, Wilbur Ross do sada je stekao pozamašnu imovinu na investiranju u cijeli niz tvrtki. Specijalnost mu je bila kupovanje tvrtki koje su pred bankrotom, a koje je potom stabilizirao i vratio profitabilnosti. Bloomberg njegovo bogatstvo procjenjuje na 2,9 milijardi dolara. Većinom imovine upravlja njegova investicijska kompanija WL Ross.

Podaci iz njegove imovinske kartice objavljene na 57 stranica otkrivaju da posjeduje i udjele u Appleu i Boeingu vrijedne 150 milijuna dolara. Ako postane ministar trgovine, Ross je najavio da će dati ostavku u 38 kompanija, navodi Bloomberg.

Komentirajte prvi

New Report

Close