Christoph Schoefboeck novi predsjednik Uprave Erste banke

Autor: Poslovni.hr , 26. siječanj 2015. u 10:15
Petar Radaković. Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Christoph Schoefboeck ima vrlo široko, dugogodišnje iskustvo na različitim upravljačkim pozicijama u Hrvatskoj.

S istekom mandata, 30. travnja 2015. godine, dosadašnji predsjednik Uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d. (Erste banka) Petar Radaković odlučio je otići u mirovinu. Odlukom Nadzornog odbora banke na mjestu predsjednika Uprave naslijedit će ga od 1. svibnja 2015. Christoph Schoefboeck, sadašnji član Uprave. Schoefboeckovo imenovanje podliježe odobrenju Hrvatske narodne banke. 

Petar Radaković dugogodišnji je predsjednik Uprave koji tu dužnost neprekidno obavlja od 1985. godine. Do 2000. bio je na čelu Bjelovarske banke, da bi nakon fuzije te banke s Trgovačkom i Čakovečkom bankom obavljao dužnost predjednika Uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d. Zagreb. Spajanjem Erste&Steiermärkische Bank d.d., Zagreb i Riječke banke d.d. 2003., postao je predsjednikom uprave banke koja od tada nosi današnji naziv Erste&Steiermärkische Bank d.d., Rijeka. U svojoj dugogodišnjoj karijeri dao je neizmjeran doprinos stvaranju jedne od vodećih i najuspješnijih banaka na hrvatskom tržištu. Erste banka danas je treća banka na tržištu prema visini aktive, zapošljava više do 2000 zaposlenika te broji više od 800.000 klijenata. Erste banka bila je dobitnica nagrade Zlatna kuna za najuspješniju hrvatsku banku u 2005. 2006. 2008., 2010., 2011. i 2012. godini. 

„Bila je čast i zadovoljstvo raditi u timu s Petrom Radakovićem posljednjih 15 godina te graditi jednu od vodećih bankarskih institucija u Hrvatskoj. Pokazao je veliku odlučnost i osobnu posvećenost, ne samo prema banci nego i prema razvoju hrvatskog gospodarstva u cjelini, postavši time simbolom uspješnog poduzetnika. U ime svih zaposlenika Erste grupe, želim mu zahvaliti što nam ostavlja u nasljeđe jaku i modernu banku orijentiranu na klijenta. Na nama je sada da Erste banku u Hrvatskoj odvedemo na novu razinu – digitalizacije u bankarstvu“, rekao je Andreas Treichl, predsjednik Uprave Erste Groupa.

Christoph Schoefboeck ima vrlo široko, dugogodišnje iskustvo na različitim upravljačkim pozicijama u Hrvatskoj. Članom uprave Erste banke postao je 2011. godine, a u ovom trenutku nalazi se u ulozi CRO-a (Chief Risk Officer) te istovremeno obavlja i različite funkcije unutar nadzornih odbora članica Erste grupe u Hrvatskoj. Ranije je obnašao dužnost COO-a (Chief Operating Officer) i člana uprave ZAO Raiffaisenbanke u Moskvi, gdje je bio zadužen za sve operativne i IT aktivnosti banke, uključujući i uspješno veliko spajanje banke te odgovornost za veliku poslovnu regiju. U razdoblju od 2003. do 2006. bio je CRO i COO u HVB Splitskoj banci, a od 2002. do 2003. bio je prokurist i član Uprave HVB Croatia d.d. 

Prije toga obnašao je visoke upravljačke funkcije u Bank Austria Creditanstalt Russia te bio glavni predstavnik Creditanstalta u Moskvi. Doktorirao je ekonomiju na Ekonomskom fakultetu Bečkog sveučilišta te završio brojne programe menadžerskog usavršavanja u Švicarskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u. Osim materinjeg, njemačkog jezika, Schoefboeck tečno govori hrvatski, engleski i ruski.
„U izazovnom okruženju za bankarstvo u kojem su zahtjevi regulatora iznad svega, a tehnologija mijenja način na koji komuniciramo s našim klijentima, imamo cilj ostati uspješni i osigurati rast. U tom kontekstu, zadovoljstvo nam je na mjesto predsjednika Uprave imenovati Christopha Schoefboecka. Njegova stručnost  u segmentu upravljanja rizicima i duboko poznavanje naše banke i financijskog sektora u cjelini bit će pokretačka snaga strateških inovacija te omogućavanja vrhunskog korisničkog iskustva i operativne izvrsnosti“, zaključio je Treichl.

Kraj jedne bankarske ere

Pod palicom Petra Radakovića Erste banka posljednjih godina bilježila je kontinuirani rast. S aktivom od 61,2 milijarde kuna i kontrolom od 15 posto tržišnog kolača na ljestvici najvećih Erste je došla do treće pozicije. Bruto dobit do kraja rujna prošle godine iznosila je 231 milijun kuna, odnosno 20-ak posto više nego prošle godine.

Radaković je među posljednjim bankarskim imenima stare garde čijim odlaskom završava jedna bankarska era. U posljednjih godinu dana, počevši sa odlaskom Franje Lukovića iz Zagrebačke banke, inozemni vlasnici pet najvećih banaka promijenili su menadžment. Od dugogodišnjih imena, poziciju je zadržao jedino Božo Prka u PBZ-u. O Radakovićevom odlasku spekuliralo se u više navrata, posebno kad su rezultati počeli reflektirati pooštrene rezervacije središnje banke. 

Odlazak dugogodišnjeg šefa Erstea najavio je prošlo ljeto pri objavi godišnjih rezultata predsjednik grupacije Andreas Treichl. Upitan o mogućim promjenama menadžmenta, rekao je da Erste banka u Hrvatskoj posluje u teškom okruženju. "Zadovoljni smo kolegama u Hrvatskoj i kad kolega Petar Radaković bude išao u mirovinu, zamijenit ćemo ga, no to se neće dogoditi ove godine, a čak je stariji od mene", rekao je uz smijeh tada Treichl. 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close