Zlatna medalja za sir obiteljskog gospodarstva Romine Zadravec iz Kusanovca

Autor: Objava za medije , 20. studeni 2014. u 17:14
Romina Zadravec (druga s desne strane) kod primanja medalje

Odluka o odlasku na Käsiade – 12. Međunarodnu izložbu sira koju već dvadesetčetvrtu godinu organizira Udruženje sirara i stručnjaka u mljekarstvu iz Innsbrucka, donesena je u posljednji trenutak.

Odluka o odlasku na Käsiade – 12. Međunarodnu izložbu sira koju već dvadesetčetvrtu godinu organizira Udruženje sirara i stručnjaka u mljekarstvu iz Innsbrucka, donesena je u posljednji trenutak, a od tri sramežljivo predstavljena sira jedan je dobio najveće priznanje – zlatnu medalju, okrila je Anđelka Pejaković, djelatnica Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede koja već desetak godina pruža stručnu potporu obiteljskim gospodarstvima koja odluče mlijeko sa svojih farmi preraditi u sir, u srijedu na prezentaciji nagrađenog sira.

Poziv za sudjelovanje u natjecanju Savezu udruga malih sirara RH SirCro stigao je od Veleposlanstva Austrije u Zagrebu. U dogovoru s proizvođačima na izložbu su poslana dva sira obiteljskog gospodarstva Romine Zadravec iz Kusanovca nadomak Dugog Sela, škripavac i kuhani sir koji se doma vratio sa prestižnom nagradom – zlatnom medaljom. Treći, polutvrdi sir sa tartufima proizveden je na Plešivici kod Jastrebarskog na gospodarstvu Matije Šestaka. Zlatnu medalju Zadravec je osvojila u oštroj konkurenciji 409 sireva od 132 proizvođača iz 11 europskih država.

Romina Zadravec kaže kako njezina obitelj tradiciju sirarstva njeguje generacijski već 100 godina, a 2006. u novu suvremeno opremljenu mini siranu investirali su oko pola milijuna kuna. Na farmi imaju 24 grla među kojima je 12 muznih krava, one dnevno daju oko 200 litara mlijeka koje prerade u sir. Matija Šestak pak navodi kako je njegovo obiteljsko gospodarstvo upravo u završnici izvedbe novog projekta koji će biti realiziran do kraja ove godine. Investicija je teška dva milijuna kuna, dnevnog kapaciteta prerade 500 do 1000 litara mlijeka u sir. Usto, na gospodarstvu otvaraju i kušaonicu vina i sira te se s tim projektom namjeravaju aktivno uključiti i u turizam.

Prema riječima Anđelke Pejaković u Hrvatskoj danas u 17 županija djeluje 19 udruga sirara koje kroz SirCro okupljaju 400 gospodarstava dok je registrirano 108 malih sirana. Mliječna stada članova okupljenih u SirCro u prosjeku broje po desetak krava, odnosno od minimalno tri do 50 grla. Paralelno je registrirano još 1147 proizvođača koji na svojim gospodarstvima proizvode sir i vrhnje. Savjetodavna služba, kaže Pejaković,  daje stručnu potporu i nadzire proizvodnju kod 90 posto malih sirana i svega 35-40 posto ostalih proizvođača sira i vrhnja. I ova djelatnost, upozorila je, nije imuna na crno tržište, na kojemu se okrenu značajna sredstva i proizvodnja  odvija bez kontrole. 

Hrvatska ima više od 300 tisuća nezaposlenih i milijun hektara neobrađenog poljoprivrednog zemljišta. Ravnatelj savjetodavne službe Hrvoje Horvat  smatra kako bi upravo kroz te parametre trebalo možda tražiti novi model kojim bi se mlađe generacije motiviralo na ostanak u ruralnim područjima, pa čak i dolazak novih stanovnika, uz pokretanje biznisa vezanog uz proizvodnju hrane. U prilog takvoj inicijativi, podsjetio je, svjedoči i podatak da je iz europskih fondova moguće povući od 50 do čak 90 posto nepovratnih potpora za nove investicije. Pravo na 90 posto sufinanciranja kod novih projekata imaju osobe mlađe od 40 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close