Žene u debeloj sjeni muškaraca

Autor: Agencija VLM , 17. travanj 2014. u 10:43
Foto: Thinkstock

Među 25 čelnika općina i gradova samo su tri žene, a vijećnica je manje od 20 posto

Manje ih je od 20 posto u općinskim i gradskim vijećima, tek sedam od 41 županijskog vijećnika, a među 25 čelnika općina i gradova samo su tri. Koprivničko-križevačka županija je izrazito muška županija kad je posrijedi utjecaj spolova u politici. a kad žene i jesu na položajima, u debeloj su sjeni muškaraca.

Javna tajna

Saborska zastupnica SDP-a i gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak formalno je najutjecajnija među njima, ali uvriježeni dojam govori o velikoj limitiranosti toga utjecaja. Dovoljno je spomenuti kako nije uspjela izlobirati da država Koprivnici vrati barem dio od 30-milijunskog ulaganja u Palaču pravde, što izravno utječe na aktualnu nestabilnost gradskog proračuna.

S druge strane, javna je tajna da ključne poteze u Gradu i dalje diktira njezin negdašnji šef, bivši gradonačelnik Zvonimir Mršić, i to posredstvom dogradonačelnika Mišela Jakšića i šefa Gradskoga vijeća Zorana Gošeka.

Zaludu Koprivnica ima samo pročelnice, a žene su u većini na čelu gradskih poduzeća i ustanova, zna se tko su pravi gazde.

U Đurđevcu i Križevcima nikad se nije ni sumnjalo da je tako. Na zadnjim lokalnim izborima utjecaj su znatno mogle proširiti dvije kandidatkinje za gradonačelničko mjesto – Đurđevčanka Milica Fuček (SDP) i Križevčanka Marija Vukobratović (SDP), ali su debelo poražene.

Jake žene na županijskoj razini trenutačno nema, stvar čvrsto u rukama drže župan Darko Koren (HSS) i njegovi zamjenici Darko Sobota (HDZ) i Ivan Pal (HSS).

Davno su prošla vremena kad je važnu rolu na sceni igrala Mara Bareza (HDZ), žena koja je bila u dobrim odnosima s tadašnjom državnom vrhuškom, uključujući predsjednika Franju Tuđmana.

Patrijarhat

I kad se baci pogled na kadrovsku situaciju u gospodarstvu, žene su u debeloj sjeni. Položaj člana uprave koprivničke Podravke sam po sebi uključuje zavidnu razinu moći, ali u konkretnoj situaciji članice uprave Olivija Jakupec i Jadranka Ivanković jedva da se mogu “naluknuti” preko ramena svoga šefa Z. Mršića, osim ako se ne smatra da je ulazak J. Ivanković u upravno vijeće gradskog muzeja nešto vrijedno veće pažnje.

Direktorske pozicije Željke Dolenec Čižmešije u đurđevačkom Haas-Domu ili Melite Bači u koprivničkom Hartmannu doduše znače “žena na čelu firme”, ali ništa više od toga.

Zvučnu poziciju ima i Martinka Marđetko Vuković kao članica Podravkina nadzornog odbora, ali malotko zna što ona uopće ondje radi, osim što sudjeluje u raspodjeli raskošnih naknada za članove tog tijela, koje iznose po oko 10.000 kuna mjesečno.

Sve u svemu, Koprivničko-križevačka županija izrazito je patrijarhalna, s minornim stvarnim utjecajem žena.

Komentirajte prvi

New Report

Close