Mijenjate kovanice za 'krupniji' novac? Evo koliko će vas to koštati

Foto: Boris Scitar/Vecernji list Foto: Boris Scitar/Vecernji list

Kada skupljanje kovanica postane teret, težak i po nekoliko kilograma, treba ga odnijeti u banku na zamjenu.

Skupljanje sitnih kovanica svakome je barem jednom u životu bio hobi. Kada ta zanimacija postane teret, težak i po nekoliko kilograma, treba ga odnijeti u banku na zamjenu. No, o tome kolika će biti naknada, zavisi od banke do banke.

Najisplativija opcija, što se tiče većih poslovnih banka, bila bi Zagrebačka banka ili Splitska banka Societe Generale Group koje svojim korisnicima ne naplaćuju naknadu. Zaba također posjeduje i sedam automata u Hrvatskoj u koje se ubacuju kovanice, ali novac se automatski prenosi na račun u banci što znači da ovu uslugu ne mogu koristiti oni koji nisu Zabini klijenti. Njihovi automati ne zahtjevaju odvajanje novca (posebno kune, posebno lipe), već automat sve skupno sam zbraja. Osim Zabe i Splitske banke, i PBZ svojim korisnicima ne uzima naknadu za 'okrupnjivanje' kovanica.

Promjenu sitnih kuna u papirnati novac bez naknade se može obaviti i u Hrvatskoj pošti, ali u poštu trebate donijeti razdvojene kovanice u kupovima od pet,10, 20 lipa te jedne, dvije ili više kuna.

S druge strane Fina će vam uzeti naknadu od 2,5 % ako sadržaj 'kasice prasice' odlučite donijeti u njihovu poslovnicu. Takvu politiku ima i Raiffeisen banka, Hypo Alpe-Adria-Banka te Erste&Steiermärkische Banka. Raiffeisen banka te Erste banka za iznos do 100 kuna dnevno po klijentu ne naplaćuju nikakvu naknadu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve