Želimo Našicecement, ponudu možemo dati već za dva tjedna

Autor: Ante Pavić , 26. srpanj 2013. u 09:35
Branimir Muidža, regionalni direktor njemačke korporacije Heidelbergcement/Igor Kralj/pixsell

“Ne samo da želimo kupiti tvornicu cementa, već smo zainteresirani i za ostale komplementarne aktivnosti Nexea u RH, BiH i Srbiji”.

Otkako je našička Nexe grupa zbog financijskih problema pokrenula postupak predstečajne nagodbe, a Uprava najavila prodaju nekoliko poduzeća, odmah je bilo jasno da će u prodaju vjerojatno ići i Našicecement, jedno od naprofitabilnijih dijelova grupe što su najavljivali i najveći vjerovnici.

Priliku za kupnju odmah je dograbila njemačka grupacija Heidelberg Cement, jedan od najvećih proizvođača cementa u Europi, što je u intervjuu za Poslovni dnevnik potvrdio i Branimir Muidža, generalni menadžer njemačke kompanije za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Predsjednik je Vijeća stranih investitora u BiH , a na nivou Heidelberg Cement Grupe je član Izvršnog vijeća za centralnu Europu i centralnu Aziju. Muidža je nekoliko puta izabiran za menadžera godine u Bosni i Hercegovini, a 2012. za menadžera desetljeća za BiH i jugoistočnu Europu. Internacionalna liga humanista mu je 2012. godine dodijelila Zlatnu povelju Internacionalni humanist desetljeća.

Kako kaže, Hedielbergu ne samo da je prilično stalo da nakon 20 godina pokušaja napokon dođe u vlasništvo Našicecementa, već želi njegovati dobre odnose s lokalnom zajednicom, o čemu svjedoče ulaganja u visoke ekološke standarde i brojna sponzorstva lokalnih projekata u bosanskohercegovačkom Kaknju gdje Haidelberg već 14 godina upravlja cementarom u kojoj radnici imaju 50 posto veću plaću od prosjeka BiH i gdje nije otpušten niti jedan radnik. Muidža kaže da će i slučaju kupnje Našicecementa zadržati sve zaposlenike i ulagati u proizvodnju, odgovorivši i na pitanje je li kupnja našičke cementare samo način da nakon akvizicije zatvori cementaru i spriječi konkurenciju da je preuzme.  

Vjerovnici Nexe grupe već neko vrijeme traže kupca za Našicecement. Jesu li ga pronašli u vama, kao što kruži priča među financijskom zajednicom?
Mogu govoriti samo o ciljevima svoje Heidelbergcement Grupe i našim jasnim strateškim interesima, a ishod predstečajnih nagodbi će biti onakav kakav izglasaju vlasnici i vjerovnici. Naše ambicije i planovi u regiji nisu novost, pa tako ni zanimanje za kupnju cementnih kapaciteta u regiji. Još smo prije 20-ak godina na Zagrebačkoj burzi kupovali dionice Našicecementa, međutim s nešto više od osam posto udjela koliko smo stekli, nismo mogli upravljati kompanijom u kojom nemamo većinski udio, niti je konsolidirati u HC Grupu, pa smo izašli iz vlasništva. I dalje smo zainteresirani za akviziciju i geografsku ekspanziju u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, pa s pažnjom pratimo i razvoj situacije i s Našicecementom, a ukoliko se ukaže realna prilika i ukoliko postoji realna mogućnost, spremni smo investirati. Planiramo strateške interese dugoročno, pa bez obzira na krizu i trenutni okvir poslovanja, zadržavamo dugoročnu viziju i interes. 

Stvari su se postupkom predstečajne nagodbe Našicecementa sad promijenile u vašu korist?
Raspolažemo samo transparentnim informacijama koje su javno dostupne. Do transakcije može doći samo ako je to u interesu svim stranama, a ukoliko se vlasnik i vjerovnici dogovore oko prodaje, ostaje vidjeti što bi bio predmet prodaje, vremenski okvir i cijena. Pitanje je šta bi bilo ponuđeno s obzirom na povezanost cementnih i srodnih aktivnosti kao što su proizvodnja gotovih betona i agregata, a te se aktivnosti odvijaju kroz više kompanija, od kojih su neke u predstečaju, a geografski su locirane u Hrvatskoj, BiH i Srbiji. Heidelbergcement svugdje u svijetu to gleda kroz mogućnost vertikalne integracije svog poslovanja, pa bi ovakva mogućnost i sinergija s našim postojećim kapacitetima u Mađarskoj i BiH, bila logična, kao i interes od strane Heidelbergcementa kao investitora koji bi bio spreman na taj način realizirati svoju strategiju u jugoistočnoj Europi. 

Kako stojite u pogledu dogovora s vjerovnicima?
Prije svega se za daljni smjer aktivnosti trebaju dogovoriti vlasnik i vjerovnici, a ne sami vjerovnici, jer razumljivo je da samo uz odluku vlasnika i onda dogovora s vjerovnicima, može doći do realizacije takve ideje. Naša zainteresiranost nije velika novost uključenima u ovaj postupak. budući da smo godinama bili dioničari Našicecementa te da smo prisutni u Hrvatskoj duži niz godina i kao Grupa imamo velike potencijale i planove kako u našoj regiji tako i drugdje u Europi i svijetu. U trenucima dok razgovaramo, Heidelberg Cement ima nekoliko aktivnih greenfield i brownfield investicija, naša je Grupa u ekspanziji i u Europi želimo pojačati našu lidersku poziciju, a HeidelbergCement djeluje u 22 europske zemlje. 

Činjenica je, međutim, da u krugu od tek nekoliko stotina kilometara imate tri tvornice, dvije u Mađarskoj i jednu u BiH. Kruži priča da kupujete cementaru kako biste je zatvorili i tako spriječili konkurenciju da je preuzme?
Ponavljam da su Našicecement i Hrvatska u našem planu već 20 godina. Naša kompanija postoji već 140 godina i svoje uspjehe temelji na razvoju, HeidelbergCement kotira u DAX-30, indeksu 30 najvećih njemačkih kompanija na Frankfurtskoj burzi, ostvaruje prihod od 14 milijardi eura, što je otprilike na razini godišnjeg proračuna RH, posluje u 50-ak zemalja u svijetu i to govori o ozbiljnosti Heidelbergcementa, pa se ni u kom slučaju nijedna akvizicija ili poslovna aktivnost HC-a ne bi mogla staviti u kontekst nekakvog špekulativnog poslovanja. Sasvim suprotno. Trenutne tržišne okolnosti jesu takve da cementare prosječno rade na nešto nižem iskorištenju svojih kapaciteta, međutim, gledajući dugoročno, uzevši u obzir tržišne potencijale kao i potrebe modernog života, potrebe za novim infrastrukturnim objektima, Hrvatska će kad tad uhvatiti korak sa ostalim razvijenijim EU državama. Mi svoje aktivnosti planiramo dugoročno, a naše dosadašnje poslovanje i ponašanje svugdje u svijetu daje nam kredibilitet kada to tvrdimo. Kada izdvojimo značajna sredstva za kupnju kompanija, mi ih onda razvijamo, moderniziramo na način da investiramo u najbolju dostupnu tehnologiju jer želimo da svi naši kapaciteti budu na najvišem svjetskom nivou. O takvom pristupu svjedoči i naša cementara u Kaknju i poslovanje u BiH, gdje smo prisutni već 13 godina. Nakon privatizacije smanjili smo razinu prašine za 99 posto, plaćamo sve svoje obaveze u potpunosti i na vrijeme, dioničarima isplaćujemo dividendu, sve to financiramo iz vlastitih novčanih sredstava, nemamo nikakvog zaduženja, pomažemo lokalnoj zajednici, čak i u krizi nastavljamo s investicijama i ekspanzijom poslovanja. Kao rezultat toga naša cementara je danas jedna od tehnološki najmodernijih u Europi. Tvornica cementa Kakanj je po parametrima neto dobiti u top 3 ili top 5 u BiH u posljednjih nekoliko godina, dok naši radnici imaju dobra primanja, plaće su 50 posto više od prosječnih plaća u BiH.

Kakvi su vam onda planovi za Našicecement?
Smatramo da bi Našice mogle biti okosnica i jezgra našeg razvoja zato što se geografski nalazi između Mađarske i BiH, u samom centru, te bi mogli optimizirati našu logistiku, prodaju, troškove, zalihe i gdje bi u našoj viziji Našicecement bio nosioc regionalnih servisnih djelatnosti kao što su tehnološki centar, administrativni centar za naše cementare i pogone u tri zemlje u kojemu bi objedinili financijske, IT, pravne, kadrovske i ostale funkcije. Našicecement ima vrijednu tradiciju a mislim da bi zajedno sa HC-om dodatno podigli razinu kvalitete i stabilnosti poslovanja, jer bi u tom slučaju zadržali punu zaposlenost.Naše je promišljanje da bi takva sinergija i naš pristup bio na korist radnika, poslovnih partnera, lokalne zajednice, vlasnika, vjerovnika i svih zainteresiranih. U svakoj zemlji u kojoj djelujemo, blisko surađujemo s lokalnom zajednicom i podržavamo lokalne projekte u svakoj zemlji u kojoj poslujemo zbog čega smo svugdje rado viđen partner i investitor.  Uzmite primjerice, samo ono što smo napravili u BiH i imidž kojeg smo tamo stekli nakon 13 godina prisustva HeidelbergCementa. 

Koliku ste cijenu spremni ponuditi za Našicecement?
U slučaju da nam bude omogućeno ili ponuđeno da uopće konkuriramo za kupnju, bez dubinske analize teško je raditi bilo kakvu procjenu vrijednosti jer je tvrtka u fazi predstečaja. Osim toga, još ne znamo što bi bio predmet kupoprodaje – bi li se prodala cementara ili i aktivnosti koje uključuju beton i agregate. Nakon toga moramo uraditi proračune i analize sinergije kako bi došli do prave cijene a onda i ponuditi adekvatnu cijenu. Spremni smo u bilo kojem trenutku ući u postupak pregovaranja i analize, čim vjerovnici i većinski vlasnik donesu odluku o prodaji. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

@osi, zasto bi vlada trebala pasti i kako bi vi to izveli? Revolucijom?
Ne mislite valjda da ce prilikom klasicnog stecaja svi vjerovnici biti podmireni?
Kad bi neka firma mogla izvrsavati sve svoje obveze, zasto bi onda uopce isla u stecaj? Znate li vi, da se recimo u Njamackoj, firma, koja se nalazi u financijskim poteskocama, moze zastiti od vjerovnika, ako na vrijeme sudu prijavi insolventnost i tako dobije predah da u miru napravi svoj koncept spasa.
Sve te varijacije stecajeva ili predstecajnih nagodbi su u Europi poznate i ovo, sto Vlada radi, vec dulje prakticiraju druge drzave. Samo, sto smo mi zlobni ljudi i radujemo se bilo neuspjehu, pa makar i na osobnu stetu. Sto gore to bolje, mozda onda dodju “moji” na vlast. A sto je vrijeme nepovratno iscurilo, who cares!?

eto male poduke za novinara – nijedna ozbiljna tvrtka neće izlaziti s cijenom bez temeljitog due dilligence-a, licitirati s ponudom bez detaljnog znanja o tvrtki mogu samo perači novca.

bit će zanimljivo vidjeti što će se dogoditi ako nexe zaglibi u predstečajnoj nagodbi: otpisi potraživanja, interni dogovori “s komitetom”, sve to naknadno može biti proglašeno nezakonitim i neustavnim, možda čak i pred europskim instancama. tko će u takvim uvjetima ulagati živu lovu? neće im ostati ništa drugo nego čekati, a tvrtka se u međuvremenu može urušiti.

za pravnu sigurnost u državi najbolje bi bilo da ova vlada padne danas.

New Report

Close