Zeleni otoci ‘niknut’ će po Zagrebu

Autor: Darko Bičak, Marina Šunjerga/VL , 03. siječanj 2018. u 15:46
Spremnici za odvajanje otpada ispod površine/Luka Stanzl/PIXSELL

Dvadeset godina nakon prvih u Hrvatskoj, podzemni spremnici i u Zagrebu.

Dvadeset godina nakon prvog podzemnog kontejnera za otpad u Hrvatskoj, na red je došla i metropola. Na uglu Brozove i Kranjčevićeve predstavljena su jučer tri podzemna zelena otoka, postavljena još prije mjesec dana.

Ostale će po gradu postavljati kako se koja ulica bude obnavljala. "U  godinu dana otkada smo spuštali ove kasete ispod površine, javilo se nekoliko privatnih investitora koji bi ih ugrađivali u zonama gradnje objekata. To znači da bi se ispred zgrada isto mogle naći ovakve formacije", objasnila je direktorica Čistoće Zagreb Marina Lovrečki. "Tri plus dva" kontejnera, rekla je, standardna je formacija, dvije su kasete za odlaganje plastike i metala, a u po jednu baca se tekstil, papir i staklo.

Po njih će stizati kamion Čistoće koji će ih dizati hidrauličkom platformom. "Za reciklažna dvorišta, zelene otoke i spremnike za odvojeno prikupljanje otpada želimo da budu nevidljivi, zato je savršeno da to napravimo pod zemljom", rekao je gradonačelnik Milan Bandić. Cijena svakog podzemnog spremnika je 180.000 kuna, a ne zna se koliko ih još treba Zagrebu, koji trenutačno ima 677 zelenih otoka nad zemljom.

Odvojeno prikupljanje otpada u gradu će od 1. veljače biti obveza. Jučer su raspisani javni natječaji za vozila koja će otpad po gradu skupljati. Uzimaju se na leasing, za 43,5 milijuna kuna bez PDV-a. U tijeku su i natječaji za 200.000 kanti, spremnika i kontejnera, koji će koštati oko sto milijuna kuna. Unatoč tome, uvjeravaju u Gradu, računi za smeće neće  porasti.

Komentirajte prvi

New Report

Close