Zbog sukoba interesa Šegon kažnjen s 40.000 kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. ožujak 2014. u 14:40
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Orešković je pojasnila da Jakovčić nije u imovinskoj kartici upisao nekretnine u općini Žbandaj, koje je bio dužan navesti. Jakovčiću će se obustaviti neto isplata plaće u iznosu od 15.000 kuna.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je jednoglasno zbog sukoba interesa s 40.000 kuna kaznilo bivšeg pomoćnika ministra financija Branka Šegona, a s 15.000 kuna župana Istarske županije u mandatu od 2009. do 2013. Ivana Jakovčića.

Šegon će iznos dijela neto plaće od 40.000 kuna morati platiti u osam rata. Prve četiri rate iznosit će sedam tisuća kuna, a druge četiri tri tisuće kuna.

Također, Povjerenstvo je taj slučaj uputilo i Državnom odvjetništvu na daljnje postupanje.

Povjerenstvo je u siječnju pokrenulo postupak protiv Šegona radi utvrđivanja je li se u obnašanju dužnosti pomoćnika ministra financija našao u sukobu interesa zbog stupanja u poslovni odnos trgovačkog društva Facta Vera, u kojem ima 20 posto udjela u vlasništvu, s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR) na temelju ugovora o kreditu sa sporazumom o osiguranju novčane tražbine od 30. kolovoza 2012.

Predsjednica povjerenstva Dalija Orešković rekla je da je Povjerenstvo utvrdilo da je stupanjem u poslovni odnos trgovačkog društva Facta Vera sa HBOR-om Šegon prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa, jer je svoje privatne interese stavio iznad javnog interesa.

Uz to, Šegon je postupao suprotno načelima obnašanja javne dužnosti, definiranim Zakonom o sprječavanju javnog interesa.

Orešković je istaknula da je novčana sankcija bivšem ministru financija izrečena i zbog kršenja načela jednakosti pred zakonom.

Navela je i da je u tom slučaju Zakon o sprječavanju sukoba interesa povrijeđen jer trgovačko društvo Facta Vera nije obavijestilo Povjerenstvo o stupanju u poslovni odnos a HBOR-om. Stoga će Povjerenstvo taj predmet uputiti nadležnom Državnom odvjetništvu radi podnošenja optužnog prijedloga prekršajnom sudu.

Izvjestiteljica Povjerenstva za taj slučaj Branka Lukačević Gregić rekla je da je Šegon, kao suvlasnik Facta Vere i pomoćnik ministra financija, bio upoznat sa svim okolnostima sklapanja kredita sa HBOR-om i time privatni interes stavio iznad javnog.

Istaknula je i da je Šegon svojim sukobom interesa narušio povjerenje građana u tijela javne vlasti – Ministarstvo financija, HBOR i Vladu.

"Šegon javnu dužnost nije obnašao časno, pošteno i savjesno te je narušio vlastiti integritet i vjerodostojnost. Netransparentnim postupanjem, nakon što je odobren zahtjev za kredit, narušio je povjerenje građana u tijela javne vlasti", kazala je Lukačević Gregić.

Naglasila je da je davanjem kredita Facta Veri došlo do kršenja načela jednakosti pred zakonom jer se taj kredit većinom koristio za zatvaranje postojećih kredita te HBOR Povjerenstvu nije dostavio podatke postoji li ijedan drugi slični kredit. "Za tu namjenu je odobren jedan jedini kredit i tu je došlo do kršenja načela jednakosti pred zakonom", rekla je Lukačević Gregić. Uz to, dodala je, kreditni rejting trgovačkog društva Facta Vera ocijenjen je nepovoljnim.

U slučaju istarskog župana Ivana Jakovčića postupak je pokrenut lani jer se župan oglušio o zaključak kojim ga je Povjerenstvo pozvalo da dopuni svoju imovinsku karticu.

Orešković je pojasnila da Jakovčić nije u imovinskoj kartici upisao nekretnine u općini Žbandaj, koje je bio dužan navesti. Jakovčiću će se obustaviti neto isplata plaće u iznosu od 15.000 kuna u pet jednakih mjesečnih rata.

Povjerenstvo je odlučilo da Jakovčić nije prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa prilikom kupnje poljoprivrednog zemljišta u Završju u općini Grožnjan, jer je natječaj proved u skladu sa zakonom.

No, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je pokrenuti postupak za odlučivanje o sukobu interesa Ivana Jakovčića jer, iako su njegova prava u trgovačkom društvu Juniperus bila prenesena na povjerenika, on je kreirao marketinšku kampanju za prodaju novog proizvoda. "Prilikom reklamiranja proizvoda Jakovčić je koristio svoju prepoznatljivost, čime je svoju dužnost koristio za osobni probitak", kazala je Orešković.

Komentirajte prvi

New Report

Close