Zbog recesije se nastavlja razduživanje građana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. studeni 2014. u 11:21
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Prema najnovijim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), krediti stanovništvu nastavili su se smanjivati i u rujnu.

Prema najnovijim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), krediti stanovništvu nastavili su se smanjivati i u rujnu, što po ocjeni analitičara Raiffeisenbank Austria (RBA) odražava posljedice dugotrajne recesije.

Ukupni krediti kreditnih institucija sektoru stanovništva na kraju rujna ove godine iznosili su 126,7 milijardi kuna što je 0,1 posto manje u odnosu na prethodni mjesec, podaci su HNB-a. Ukupni krediti smanjeni su i na godišnjoj razini, i to za 1,5 posto, čime je nastavljen niz negativnih stopa rasta započet još sredinom 2012. godine, odražavajući posljedice dugotrajne recesije, navode iz RBA.

Analitičari RBA ukazuju i na činjenicu da je blaga deprecijacija kune u odnosu na kraj prošle godine djelomično ublažila iskazani nominalni pad ukupnih kredita stanovništvu, s obzirom da se 73 posto ukupnih kredita odnosi na devizne kredite te kredite odobrene uz valutnu klauzulu. Ipak, u odnosu na kraj 2013. godine, ukupni krediti stanovništvu do kraja rujna zabilježili su pad od 0,6 posto.

Distribucija kredita stanovništvu prema namjeni korištenja sredstava pokazuju pak stabilan udio stambenih kredita od 48 posto, a slijede gotovinski nenamjenski krediti s udjelom od 30 posto, dok krediti po prekoračenjima po transakcijskim računima čine 7 posto ukupnih kredita stanovništvu.

Ukupni stambeni krediti krajem rujna iznosili su 60,4 milijardi kuna te su zabilježili pad na mjesečnoj i godišnjoj razini od 0,4 odnosno 2,5 posto.

Najveći relativni pad na mjesečnoj i godišnjoj razini iskazali su krediti za kupnju automobila, i to za 3,5 posto na mjesečnoj i čak 32 posto na godišnjoj razini, dok su u odnosu na kraj prošle godine također zabilježili dvoznamenkaste stope pada od 26,6 posto. Odraz je to, navode analitičari RBA nastavka "prilagođavanja potrošačke potrošnje tijekom dugog recesijskog razdoblja".

Istovjetan trend iskazuju i potrošački krediti, koji su krajem rujna bili za 1,6 posto manji u odnosu na mjesec dana ranije dok su na godišnjoj razini zabilježili pad od gotovo 27 posto te su se značajno smanjili i u odnosu na kraj prošle godine – za 22,3 posto.

S druge strane, gotovinski nenamjenski krediti, koji su krajem rujna iznosili 38,2 milijarde kuna, bili su za 0,3 posto viši u odnosu na kolovoz te za 1,7 posto prema istom mjesecu prošle godine. Također, zabilježili su pozitivnu stopu rasta od 2,7 posto u odnosu na kraj 2013.

"Uz uobičajeno visoke iznose kredita po prekoračenjima na transakcijskim računima, koji u rujnu iznose 8,4 milijardi kuna, evidentno je da kreditna distribucija odražava posljedice nastavka pada gospodarstva što uz nepoželjna kretanja na tržištu rada umanjuje kreditnu sposobnost stanovništva dok ekonomska neizvjesnost potiče potrošački pesimizam i odgađanje investicijskog kreditiranja te veću sklonost štednji", zaključuju analitičari RBA.

Komentirajte prvi

New Report

Close