Zbog povrata PDV-a strancima minus 505 mil. kn

Autor: Poslovni dnevnik , 23. lipanj 2013. u 22:00
Nada Čavlović Smiljanec/PIXSELL

Na adrese oko 32 tisuće poduzetnika poslani PDV identifikacijski brojevi.

Najveće promjene koje donosi novi Zakon o PDV-u odnose se na poduzetnike koji posluju s članicama Europske unije.

Na adrese njih oko 32 tisuće Porezna uprava u petak je poslala PDV identifikacijske brojeve (PDV ID), koji će od 1. srpnja biti nužni za transakcije s EU. PDV ID broj služit će im i za oslobođenje od PDV-a. Poduzetnici će, naime, od 1. srpnja imati pravo na povrat PDV-a od druge zemlje članice u kojoj, u poslovne svrhe, plate npr. cestarinu, gorivo i sl. Isto pravo imat će i strani poduzetnici za troškove u Hrvatskoj, pa u Poreznoj procjenjuju da će to u drugoj polovici ove godine značiti oko 505 milijuna kuna, a u idućim godinama po 1,01 milijardu kuna manje prihoda od PDV-a u državnom proračunu, u kojem prihod od PDV-a čini oko 40 posto poreznih prihoda.

Snižena stopa od 10% uvodi se za smještaj na plovnim objektima nautičkog turizma te na ulaznice za koncerte, a od 5% na dnevni tisak s više od 25.000 riječi autorskih tekstova dnevno i koji ima statut medija. Na pitanje tko će brojati riječi ravnateljica Porezne Nada Čavlović Smiljanec rekla je da je za to nadležno Ministarstvo kulture, ono će dva puta godišnje kontrolirati dnevne tiskovine, koje pak imaju obvezu svaki dan objavljivati podatak o broju riječi autorskih tekstova.

Novost je i da obveznici PDV-a, osim poduzetnika koji ostvaruju prihod veći od 230.000 kuna, postaju i općine i gradovi koji obavljajući gospodarsku djelatnost prijeđu taj prag, kao i stranci koji obavljaju isporuke u Hrvatsku veće od 270.000 kuna. Novi je i rok za prijavu PDV-a, najkasnije do 20. u mjesecu, zadržava se rok za plaćanje do kraja mjeseca. PDV se neće morati platiti po isporuci računa, već na kraju obračunskog razdoblja.

Komentirajte prvi

New Report

Close