Zbog manjka radne snage kafići u Bjelovaru mogli bi pribjeći neobičnim mjerama

Autor: Poslovni.hr , 14. travanj 2018. u 09:14
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Mnogi ugostitelji u Hrvatskoj sve se više suočavaju s ozbiljnim problemom – pronalaskom radne snage. Velika je potražnja na tržištu za konobarima i kuharima, posebice kad krene ljetna sezona.

Nedavno se tako pojavila i priča iz Splita gdje je jedan ugostitelj uoči sezone zatvorio svoj restoran jer nije mogao pronaći radnike. 

Kako piše portal Bjelovar.live sličan scenarij mogao bi se dogoditi i u Bjelovaru gdje su na udaru brojni kafići pa se vlasnici pripremaju i na neobičnu situaciju – da uvedu neradni dan.

– Samo na korzu u ovom trenutku nedostaje dvadesetak konobara i svi se vlasnici kafića muče kako zatvoriti smjene. Jednostavno nema radnika pa se počelo razmišljati o tome da se onaj dan u tjednu koji je najlošiji po prometu uopće ne radi. Nema drugog rješenja jer je ovako nemoguće osigurati svakome slobodan dan – priča za Bjelovar.live Igor Prka, voditelj odnosa s javnošću u grupi Coner te dodaje kako je situacija s kuharima još teža.

– Tu je još više teškoća jer morate zaposliti nekog tko je školovan. A svi koji znaju raditi odlaze u inozemstvo ili u velike turističke tvrtke.

Kaže i kako nije problem u plaćama.

– One su u Bjelovaru u visini pet tisuća kuna plus dodaci tako da to ne može biti razlog izbjegavanja posla. A kuhari imaju i viša primanja – zaključuje Prka.

Komentari (2)
Pogledajte sve

..ono što sam malo bila u bjelovarskim kafićima, mogu reći, da su ljudi izuzetno ljubazni i korektni..

loši su odnosi gazdi i konobara, to svi znaju. trkeljaju bez veze

New Report

Close