FOTO: Zasadite paulovniju i zaradite preko 400.000 kuna

Autor: Poslovni.hr , 05. listopad 2015. u 10:53
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Na tisuću metara kvadratnih prostora može se zasaditi šezdesetak sadnica.

Ako žele dobru i brzu zaradu, Dalmatinci bi umjesto maslina i loze trebali saditi paulovniju – stablo podrijetlom iz Kine. Neobrađena dalmatinska kraška polja idealna su za ovo, kako ga često nazivaju, “drvo budućnosti“. Paulovnija može rasti i u kamenjaru, zapravo na svim podlogama osim u močvari, jer ne podnosi vodu.

Riječ je o brzorastućem drvu za još bržu zaradu, koje je za sječu i eksploataciju spremno svakih osam godina. Na svijetu nema niti jedne biljne vrste koja multiplicira tako veliku dobit, jer današnja cijena drva paulovnije na svjetskim burzama iznosi oko tisuću američkih dolara za kubični metar. Tako jedno stablo, koje zahtijeva dvadesetak kuna početnih ulaganja, nakon pet do osam godina vlasniku donosi čak 400 puta veću dobit. Jedno stablo paulovnije može dati kubik drva odnosno drvne građe.

Na tisuću metara kvadratnih prostora može se zasaditi šezdesetak sadnica. Početno ulaganje za ovu površinu je oko 1200 kuna uzimajući u obzir da je cijena sadnice 20 kuna. Sadašnja cijena drva na svjetskim burzama iznosi oko 1100 američkih dolara za metar kubični, što znači da bi zarada nakon osam godina bila oko 66 tisuća dolara, odnosno oko 449 tisuća kuna!

Paulovnija ima visoku energetsku vrijednost te se koristi za izradu peleta i bioetanola, a također svoju primjenu pronalazi u industriji i obrtništvu gdje se koristi za izradu montažnih kuća, građe, stolarije, parketa, namještaja kao i drugih predmeta od drva.

Paulovnija zaslužuje naziv “drvo feniks” jer nakon sječe iz panja potjera nova mladica, koja se iznova može eksploatirati te se bez sumnje može kazati da se radi o najisplativijem stablu na zemaljskoj kugli.

– Vrijedi napomenuti da se paulovnija može iskoristiti i u poljoprivrednom sektoru kao stočna hrana te kao sirovina za proizvodnju kvalitetnog humusa, a i u farmaceutskoj te prehrambenoj industriji. Upravo zbog svoje mnogostruke iskoristivosti, nema sumnje da će potražnja za tim drvom biti velika i u budućnosti – ističe Vedran Huđek iz tvrtke “HR paulovnija” iz okolice Varaždina.

Uzgoj paulovnije na području Dalmacije još uvijek je u povojima te postoji nekoliko testnih polja na kojima se razmatra uzgoj pod mogućim utjecajem bure i soli. Kako bi se smanjila šteta nastala utjecajem jakih vjetrova, potrebno je uz mlade sadnice staviti potporanj da je vjetar ne bi polomio. Kasnijim rastom i brzim napredovanjem vjerojatnost od mogućih šteta zbog udara vjetra sve je manja, piše Slobodna Dalmacija.

Komentari (10)
Pogledajte sve

pa ko uopce stoji iza nabubanih gluposti , nek narod pusi kakvu ima odgovornost autor ovog texsta???????????? bas bikakvu

Sve iskreno napisano na http://medobilje.org/?page_id=2 od sjemena do sanice…

Nadam se da poslovni.hr neće često objavljivati ovakve neozbiljne članke.

Uzgoj pauwlonije nije baš tako idealan i jednostavan. Drvo traži velike količine vode a ne podnosi visoke podzemne vode.Samo jedna poplava od nekoliko dana ga može uništiti a uzgoj u dalmatinskom kamenjaru je neviđena glupost.
A tek cijena od 1.100 $ za 1 m3 je apsolutna glupost. To je meko drvo kojemu je cijena po šumarskom cjeniku u HR 300-500 KN(joha,jela,lipa i sl)tako da ni pauwlonia ne bude bila skuplja a energetski je slabija od topole.
Cijena od 1100 $/m3 se može dobiti možda u nekom visokofinalnom proizvodu poput troslojne ploče ili slično a to je nešto sasvim drugo.
Skračeno;ima dosta truda i ulaganja,ima i zarade,ali višestruko manje od reklame!

New Report

Close