Započela izgradnja prve hrvatske solarne elektrane okretnog tipa

Autor: Poslovni.hr , 30. studeni 2013. u 10:28
Photo: portal Croenergo.eu

Tvrtka BRANA d.o.o. i partner DMS d.o.o. iz Virovitice ustrajnom suradnjom dolaze do veoma jedinstvenog proizvoda od 90% domaćih komponenti.

Tvrtka BRANA d.o.o. i partner DMS d.o.o. iz Virovitice ustrajnom suradnjom dolaze do veoma jedinstvenog proizvoda od 90% domaćih komponenti, a izrazito velike efikasnosti – okretnog fontonaponskog sustava OFS-10, koji je na današnjem polaganju "kamena temeljca" kulminirao početkom izgradnje prve hrvatske fotonaponske elektrane okretnog tipa, objavio je portal Croenergo.eu.
Zahvaljujući razvijanju ekološke svijesti ljudi, u današnje vrijeme iskoristivost obnovljivih izvora energije prije svega vjetra i Sunca poprima sve veći značaj. Kako je solarna energija koja dolazi do Zemlje najveća od svih izvora energije tvrtke BRANA d.o.o. i DMS d.o.o. iz Virovitice osnivanjem zajedničke službe razvoja su prije dvije godine pokrenule projekt iskorištenja tog potencijala. Došle su do spoznaje da je najveća iskoristivost moguća smo u slučaju cjelodnevnog praćenja idealnog kuta upada Sunčevog zračenja na fotonaponske panele. Zadovoljenje svih prethodno nabrojanih zahtjeva ispunjava proizvod OFS-10.

BRANA d.o.o. (osnovana 1953. godine, trenutno ima 100 zaposlenih u području građenja objekata komunalne infrastrukture i objekata visoko i niskogradnje) i partner DMS d.o.o. (osnovana 1992. godine sa osnovnom djelatnosti obrade i prerade metala bazirana na gotovom proizvodu) ustrajnom suradnjom dolaze do veoma jedinstvenog proizvoda sa 90% domaćih komponenti, a izrazito velike efikasnosti – okretnog fontonaponskog sustava OFS-10.

OFS-10 je dvoosni okretni solarni sustav koji koristi svoj program (program razvio Končar Institut Zagreb) kako bi precizno pratio sunce od jutra do večeri proizvodeći do 45% više električne energije od fiksnih sustava jednake veličine, odnosno snage. OFS-10 radi u svim vremenskim uvjetima, ima zaštitu od naleta vjetra i udara munje te jednostavan montažni oblik građenja. Sustav sadrži sustav za praćenje Sunca, inverter, PV panele, betonske ploče za stabilizaciju i ostalu potrebnu opremu.

Idealno mjesto za OFS-10 je čisto područje veličine minimalno 15×15 metara sa južnom stranom otvorenom i nezasjenjenoim pogledom s istoka prema zapadu, a više pojedinih sustava moguće je ujediniti u elektranu veće snage. U pripremi je izgradnja nove specijalizirane tvornice u Virovitici za izgradnju tracking sustava od 5, 7,5, 10 i 15 [kW]. U razvoj ovog hrvatskog proizvoda do sada je uloženo 300 tisuća eura, a za izgradnju tvornice planira se ulaganje u visini od 3 milijuna eura.

Danas je u Virovitici tvrtka BRANA d.o.o. započela izgradnju prve hrvatske solarne elektrane okretnog tipa snage 10 kW, a koja će biti dio projekta solarne elektrane Brana I snage 30 [kW] sačinjene od tri okretna fotonaponska sustava OFS-10. Uz predstavnike tvrtki i druge cijenjene predstavnike medija, svečanosti početka izgradnje elektrane nadočio je i Marin Pasarić, glavni tajnik Saveza za energetiku Hrvatske i pomoćnik urednika portala croenergo.eu koji je tom prigodom naglasio kako snažni potencijal za ovaj proizvod vidi u izvozu u zemlje gdje je energija iz Sunca još uvijek vrijednija nego u Hrvatskoj, posebno pri tome aludirajući na zabrinjavajući dio odredbi nedavno usvojenog Tarifnog sustava.

Komentirajte prvi

New Report

Close