Zapela privatizacija TESU-a

CERP postavlja nove nadzornike, jer Uljanik još nije preuzeo vlasništvo/ Duško Marušić/PIXSELL CERP postavlja nove nadzornike, jer Uljanik još nije preuzeo vlasništvo/ Duško Marušić/PIXSELL

Ni državu ni brodograditelja ne zabrinjava što postupak prijenosa vlasništva još nije proveden, ide tek nakon ljeta.

U paketu novih kandidata za pozicije u nadzornim odborima Upravnog odbora Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) našla su se i imena dva predstavnika u pulskoj tvornici električnih strojeva i urađaja Uljanik TESU. Prijedlog skupštini dioničara koja će se održati koncem kolovoza bit će opoziv dva Puljanina - Đina Šverka i Šime Vidulina, koji su na pozicijama nadzornika od 2010., a zamijenit će ih nekadašnji šef Agencije za investicije Sani Ljubunčić, te Ljiljana Zajec.

Njihovo imenovanje pažnju, međutim, plijeni i stoga što je Uljanik TESU još lani prošao proces predstečajne nagodbe, koja je od prosinca postala i pravomoćna, a tim postupkom državu je kao 100-postotnog vlasnika u cijelosti trebalo zamijeniti brodogradilište Uljanik. Činjenica da se to još nije dogodilo i da se u sudskom registru kao 100-postotni vlasnik i dalje vodi CERP, međutim, ne zabrinjava ni državu ni brodograditelja, a tvrtka koja se godinama mučila s isplatama plaća, gubitkom poslova i nezadovoljstvom radnika zasad preživljava.

Nema konačnog roka
Rješenjem o nagodbi, kažu naši sugovornici, nije utvrđen i konačan rok u kojemu se privatizacija treba provesti. Uljanik je, naime, kao jedini strateški partner koji se javio na natječaj CERP-a, a koji je, uz državu i najveći vjerovnik TESU-a, prema dogovorenom rješenju potraživanje od 12,7 milijuna kuna trebao pretvoriti u vlasnički udjel, te unijeti još 200 tisuća kuna. Država je, pak, prihvatila otpisati TESU-u 60 posto svojih potraživanja koja su iznosila 27,4 milijuna kuna, a preostalih 11 milijuna TESU se obvezao platiti kroz devet godina uz jednu godinu počeka i godišnju kamatu od 4,5 posto.

Nisu odustali
Premda je provedba postupka očigledno zapela, iz pulskog brodogradilišta poručuju kako nisu odustali, te da će uskoro, koncem ljeta, krenuti s aktivnostima na preuzimanju TESU-a, što je de facto povratak u "krilo majke". TESU je, naime, prije gotovo 15 godina Uljanik prepustio Ministastvu financija kako bi zatvorio obveze po kreditu HBOR-a, a što je knjigovodstveno također provedeno s odgodom, malo podužom od aktualnog preuzimanja od CERP-a. Tvrtka je, prema podacima Poslovna.hr, prošle godine ostvarila 41 milijun kuna prihoda, od čega 16 milijuna kroz izvoz, a zapošljava 103 radnika.

I novi šef ACI-ja

H. Novak Srzić u NO hotela
Upravno vijeće CERP-a na čelu s ministrom državne imovine Goranom Marićem uputilo je i prijedlog da se Kristijana Pavića koji je poteklih godina na čelu ACI-ja imenuje jedinim članom uprave, a novinarku Hloverku Novak Srzić imenuje članicom NO-a Hotela Makarska, dok će u Janafov NO ući Biljana Bukić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve