‘Zakon o ulaganjima štetan i koruptivan’

Autor: Poslovni dnevnik , 16. srpanj 2013. u 21:59
Marina Škrabalo, GONG/Žarko Bašić/PIXSELL

Stručnu javnost, građane i lokalnu zajednicu pozvale su da se uključe u javnu raspravu o tom zakonu koja traje do 30. srpnja.

Prijedlog zakona o strateškim investicijskim projektima štetan je i nekvalitetan, neće privući investitore, smatraju udruge Gong, Pravo na grad, Transparency International Hrvatska, Zelena akcija i Udruženje hrvatskih arhitekata, koje su predale u Ministarstvo gospodarstva primjedbe na taj prijedlog.

Stručnu javnost, građane i lokalnu zajednicu pozvale su da se uključe u javnu raspravu o tom zakonu koja traje do 30. srpnja. Tražeći njegovo odbacivanje, navode da on i dalje sadrži krupne rizike za prostor te da su i dalje nejasni kriteriji za proglašenje strateških projekata. Marina Škrabalo iz Gonga upozorila je na to da se zakon poziva na članak 2 Ustava koji govori da o korištenju prirodnih i kulturnih bogatstava odlučuje narod i Hrvatski sabor, a prijedlogom zakona, upozorila je, nije predviđena ni uloga naroda ni Sabora.

Ako zakon ostane u sadašnjem obliku onda je zahtjev za ocjenom ustavnosti normalni sljedeći korak, poručila je. Bernard Ivčić iz Zelene akcije ocjenjuje kako zakon sigurno neće unaprijediti investicije u Hrvatskoj, već je "korak u suprotnom smjeru". Smatra da predloženi zakon sadrži niz koruptivnih elemenata, a kao primjer navodi to što zakonom nije definirano tko su članovi Povjerenstva koje će Vladi predlagati koji su projekti od strateškog interesa.

Komentirajte prvi

New Report

Close