Zakon o radu uredit će dio sive zone i olakšati život malim poslodavcima

Autor: Ana Blašković , 29. lipanj 2014. u 22:00
Nova regulacija i privremenog zapošljavanja/FOTOLIA

Uvođenje otkaza bez obrazloženja kod onih koji zapošljavaju do pet radnika otvorit će vrata lakšem zapošljavanju.

Novi izgled Zakona o radu (ZOR), koji je Vlada uputila u Sabor nakon mjeseci pregovaranja, prvi je korak prema fleksibilizaciji tržišta.

Poslodavci s jedne strane, te sindikati s druge, dobili su dovoljno ustupaka da se novi okvir može nazvati kompromisom, no daleko je od ozbiljne reforme.Sindikati smatraju da se tržište solidno fleksibilizira preko leđa radnika. Najveća im je zamjerka što se dosadašnjih osam sati prekovremenog rada tjedno podiže na deset sati, a uz kolektivni ugovor do 60 sati. "Ne treba gledati da se iz prvog čitanja broj radnih sati sa najviše 56 spustio na 50, već da se dosad radilo najviše 40 plus osam sati", kaže sindikalist Krešimir Sever dodajući da je Vlada tu uvažila prijedlog sindikata. 

 

50sati

tjedno najviše se može raditi uz prekovremene sate bez kolektivnog ugovora

Legalizacija sive zone
Posebno su nezadovoljni fleksibilizacijom privremenog zapošljavanja kojom se omogućuje da se radnici putem agencija za privremeno zapošljavanje zapošljavaju do tri godine, umjesto kao dosad do godinu dana. "Ti radnici neće moći ostvariti ista prava kao redovno zaposleni, poput prava na božićnicu i regrese", kaže Sever dodajući da su sindikati nezadovoljni konačnim prijedlogom zakona te će amandmane uputiti zastupnicima. Za razliku od sindikata, u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) još iščitavaju novi propis te će se o njegovim učincima i cjelokupnoj ocjeni očitovati ovoga tjedna. Prema ranijim nastupima poslodavaca može se zaključiti da će se zakonom legalizirati podosta sive zone, poput preraspodjele radnika, što posebno vrijedi kod manjih poslodavaca. 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close