Hrvatskim autocestama zajam od 250 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 31. ožujak 2016. u 16:01
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Zajam ima državno jamstvo te će biti plasiran u dvije tranše.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i  Hrvatske autoceste d.o.o. (HAC), društvo s ograničenom odgovornošću za upravljanje, građenje i održavanje autocesta, u 100%-tnom vlasništvu Republike Hrvatske danas su potpisali ‎zajam u iznosu od 250 milijuna eura.

Zajam ima državno jamstvo te će biti plasiran u dvije tranše. Iznos prve tranše zajma od 200 milijuna eura koristit će se za refinanciranje dijela duga HAC-a, također pod državnim jamstvom, ali po povoljnijim uvjetima uz dužu ročnost.‎ Druga tranša u iznosu od 50 milijuna eura moći će se koristiti za financiranje operativnih poboljšanja i unaprjeđenja učinkovitosti, a što će ujedno pomoći pripremiti društvo za moguće sudjelovanje privatnog sektora, ovisno o strateškoj odluci Vlade Republike Hrvatske.

HAC je osnovao HAC-ONC ovisno društvo za održavanje i naplatu mreže autocesta, u duljini od 925 km. EBRD će podržati restrukturiranje HAC-ONC-a.

Konzultantske usluge za izradu plana restrukturiranja HAC-a i HAC-ONC-a financirat će se iz sredstava EBRD-a namijenjenih za praćenje infrastrukturnih projekata (IPPF – Infrastructure Project Preparation Facility). To će biti nepovratna sredstva u iznosu od 500 000 eura.

Sue Barrett, direktorica EBRD-a za sektor prometa, izjavila je: “EBRD je sudjelovao u financiranju izgradnje i modernizacije nekolicine dionica hrvatskih autocesta sa HAC-om. Na temelju dosadašnje suradnje drago nam je sto smo u mogućnosti osigurati prijeko potrebno financiranje za unaprjeđenje poslovanja društva. Kvaliteta korporativnog upravljanja je od posebnog značaja, tim više ukoliko se razmatra moguće uključivanje privatnog sektora u segment upravljanja i rada mreže autocesta u Hrvatskoj.“

Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku i Sloveniju, dodala je: “Hrvatska je kroz opsežan investicijski program u zadnjih dvadeset godina uložila značajna sredstva u cestovnu infrastrukturu. Zajam EBRD-a prate i bespovratna donatorska sredstva tehničke pomoći namijenjena za izradu plana unaprjeđenja operativnog poslovanja. Sredstva EBRD-ovog kredita osiguravaju jednom dijelom dugoročno financiranje cestovnog sektora te omogućiti unaprjeđenje učinkovitosti poslovanja.“

Davor Mihovilić, predsjednik Uprave HAC-a izjavio je: „HAC-u je ovaj ugovor s EBRD-om  iznimno važan jer ćemo u sklopu ugovora ne samo refinancirati dio kreditnih obveza nego i  provesti i korporativno restrukturiranje te postaviti zdrave temelje za buduće poslovanje. Zadovoljni smo jer je EBRD  i ovaj put prepoznao HAC kao   partnera i to  ne samo u smislu financiranja naših projekata već kao i partnera u pripremi i provođenju projekata.“

EBRD kao investitor aktivno sudjeluje u Hrvatskoj još od osamostaljenja zemlje, uloživši do danas preko 3.2 milijarde eura u 183 projekta. Aktivnosti banke pokrivaju sve gospodarske sektore s posebnim naglaskom na infrastrukturnom, korporativnom, financijskom i energetskom sektoru.

Komentari (1)
Pogledajte sve

A Reform ?

Ježim se na spominjanje bilo kakvog kredita.

A tek Hrvatskim autocestama koje su poznate po tome i tome , da ne nabrajam to sve.

To je isto kao da hoćete izliječiti ovisnika-narkomana dajući mu opet drogu.

Neodgovorni-uhljebi-vucibatine-razbojnici-iz-Hrvatskih-autocesta

HAC je posebna priča o hrvatskom gospodarstvu, osobito onaj dio priče o zaduženosti, kao rak rana koja zaudara na mnoge prevare.
Počelo je izgradnjom autocesta koje su debelo preplaćene, potom masnim farbanjima raznih tunela, a nastavlja se javnom tajnom o muljažama kod naplate cestarina.

Uostalom, pokušajte s nekim iz HAC-a otvoriti temu o uvođenju vinjeta pa ćete vidjeti kako se odmah diže na noge jer u tom slučaju ode lova pa-pa.

http://direktno.hr/en/2014/direkt/43375/Neodgovorni-uhljebi-vucibatine-razbojnici-iz-Hrvatskih-autocesta.htm

New Report

Close