Hrvatska ima godinu dana da ispuni uvjete za prvi korak prema uvođenju eura kao službene valute

Autor: Poslovni dnevnik , 04. srpanj 2019. u 08:07
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Marić i Vujčić šalju pismo, Hrvatskoj 12 mjeseci da ispuni obećano.

Godinu dana imat će Hrvatska da ispuni obećanja data u zalog za ulazak u Europski tečajni mehanizam, svojevrsno predvorje na putu ka uvođenju eura kao svoje službene valute Pismo namjere o ulasku naše zemlje u ERM II ministar financija Zdravko Marić i guverner HNB-a Boris Vujčić poslat će do kraja tjedna za što će od Vlade danas dobiti ovlaštenje.

DZS, poslovna klima…

A ono što će tom prilikom obećati sadržano je u 19 mjera iz šest područja. To je jučer potvrdio sam Marić nakon sjednice Nacionalnoga vijeća za uvođenje eura.

“U pismu izražavamo našu namjeru ulaska u tečajni mehanizam, ali u isto vrijeme stavljamo na papir kao obvezu ono što ćemo provesti u idućih godinu dana. Spomenute mjere tiču se jačanje kapaciteta i kvalitete rada Državnog zavoda za statistiku, sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma, unapređenje poslovne klime, odnosno pospješivanje uvjeta poslovanja u Hrvatskoj kroz daljnje smanjenje parafiskalnih nameta te područje državne imovine”, rekao je ministar financija.

Sastanak euro grupe

Dodao je da bi hrvatska najava ulaska u Europski tečajni mehanizam u ponedjeljak trebala biti jedna od tema redovnog sastanka euro grupe.

“Što bolje napravimo našu domaću zadaću, to su efekti bolji i pozitivniji za sve hrvatske građane”, dodao je.

Ministar financija podsjetio je jučer kako je ulazak u ERM II korak prema samom uvođenju zajedničke europske valute, a Hrvatska će u tom tečajnom mehanizmu biti otprilike dvije godine, tijekom kojih će se testirati ispunjavanje maastrichtskih kriterija.

O ulasku neke zemlje u ERM II odlučuju članice eurozone i Europska središnja banka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close