Za ratare – ‘šećeraše’ 60 milijuna kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 19. veljača 2019. u 21:59
Bez vlastite proizvodnje došlo bi do veće ovisnosti o uvozu i rasta cijena šećera/ M. Šantoši/PIX

Potpore za zadržavanje proizvodnje.

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je u javno savjetovanje prijedlog programa potpore za proizvođače šećerne repe od 2019. do 2021., ukupne vrijednosti 60 milijuna kuna, sa ciljem da se zadrži interes za proizvodnju šećerne repe i smanji negativni trend.

Za provedbu programa osigurat će se sredstva u državnom proračunu, po 20 milijuna kuna godišnje.

Maksimalni jedinični iznos potpore po hektaru je 2250 kuna. Cilj je zadržati interes proizvođača za bavljenje proizvodnjom šećerne repe, ne samo zbog zadržavanja proizvodnje i opstojnosti industrije šećera već i zbog održavanja plodnosti zemljišta.

Ulaskom u EU Hrvatska je ušla u sustav proizvodnih ograničenja u sektoru šećera. Europska komisija Hrvatskoj je dodijelila nacionalnu kvotu za proizvodnju, a s tim započinje i trend smanjenja površina zasijanih šećernom repom.

"Sustav ograničenja bio je u primjeni do 1. listopada 2017. , ali se trend smanjenja površina nastavio da bi u 2018./2019. proizvodnja šećera iz šećerne repe dosegnula najniže brojke", ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Navode da  postoji bojazan potpunog prestanka proizvodnje šećerne repe i zatvaranja šećerana, što bi imalo posljedice na zaposlenost u ruralnim područjima Slavonije i Baranje, gdje se odvija najveći dio proizvodnje šećerne repe za šećer, koji je dugo godina, podsjećaju, najvažniji izvozni poljoprivredni proizvod Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close