Za posao u EU Hrvati su konkurentni, ali često podcjenjuju težinu testova

Autor: Majda Žujo , 13. lipanj 2013. u 18:00
U institucijama Europske unije već je zaposleno više od stotinu hrvatskih državljana

Upravo završava prvi val testiranja onih koji bi se u EU trebali zaposliti prilikom ulaska Hrvatske, a već se očekuje početak novih testiranja.

U institucijama Europske unije već je zaposleno više od stotinu hrvatskih državljana. Trenutno završava prvi val testiranja onih koji bi se tamo trebali zaposliti ulaskom u EU, a već se očekuje početak novih testiranja. Prvi sljedeći natječaj najavljen je tako za 20. lipnja, a namijenjen je prevoditeljima kojima je materinji jezik hrvatski.

No osim u institucijama EU u Bruxellesu, Strasbourgu i Luksemburgu, hrvatski građani moći će se zaposliti i u uredima EU koji će se otvarati u Hrvatskoj. Europski parlament već je otvorio svoj ured za informiranje, a 1. srpnja umjesto Delegacije EU otvara se predstavništvo Europske komisije koje će služiti kao glavna veza između Komisije te Vlade i građana. "Za očekivati je da će se u Hrvatskoj u nekom trenutku otvoriti i ured ili agencija koja će se baviti provedbom neke od politika Europske unije. Sva ta predstavništva nude mogućnost zapošljavanja i hrvatskih građana, iako se radi o malom broju u odnosu na broj mjesta u Bruxellesu", priča nam Dinka Krčelić, suvlasnica tvrtke Projectus grupa, koja potencijalne kandidate priprema za testiranja.

 

Krčelić

Najzahtjevniji dio testiranja je predselekcija – eliminacijski dio testiranja u kojem kandidati moraju riješiti velik broj pitanja u vrlo kratkom vremenu

"Idući natječaji na kojima će vjerojatno moći sudjelovati i Hrvati bit će već krajem ove godine. EPSO svake godine u isto vrijeme organizira natječaj za asistente (u studenom), administratore (u ožujku) i lingviste (u srpnju), što znači da će i Hrvati svake godine imati priliku prijavljivati se za posao u institucijama EU, zajedno s državljanima svih ostalih zemalja članica. Znači da će konkurencija biti jaka", ističe Krčelić, dodajući kako je mnoštvo institucija u kojima hrvatski državljani imaju prilike tražiti posao."Prvenstveno se radi o Europskoj komisiji, Vijeću EU, Europskom parlamentu, Odboru regija, Gospodarskom i socijalnom odboru, Sudu EU, ali i svim uredima, agencijama i službama Europske unije koje su raštrkane po cijeloj EU i ima ih u gotovo svakoj državi članici, na primjer Eurostat je u Luksemburgu, Europska agencije za sigurnost i zdravlje na radu u Španjolskoj, Europska zaklada za strukovno obrazovanje u Italiji, a Europska agencija za zaštitu okoliša u Danskoj", nabraja Krčelić. Na natječajima koji su bili raspisani u proteklih godinu dana, (a bili su naminjenjeni hrvatskim državaljanima) prema procjenama se prijavilo oko četiri tisuće kandidata.

Većina njih prijavljena je za administratore i asistente, jer je i najviše onih koji za to ispunjavaju formalne uvjete pa konkurencija najveća. Na taj su se natječaj mogli prijaviti i oni koji su tek završili fakultet i oni koji imaju 15 godina radnog staža. Relativno malo kandidata bilo je za radna mjesta rukovoditelja u području prevođenja na razini AD12, njih 147 za 8 mjesta, te za razinu AD9 163 kandidata za 14 mjesta, te za pravnike-lingviste pri Europskom sudu EU. S obzirom da testiranja još nisu završila, ne zna se koliko je hrvatskih državljana dobilo posao u nekoj od institucija EU. Oni koji pak tamo već rade (a većinom se radi o prevoditeljima) uglavnom su zaposleni putem natječaja za rad na određeno, koji je za Hrvate organiziran u veljači 2009., a zapošljavanje se intenziviralo nakon potpisivanja hrvatskog Pristupnog ugovora.

 

4tisuće

kandidata iz Hrvatske prijavilo se na natječaje za posao u EU u proteklih godinu dana

Hrvati su, smatra Krčelić, dosta konkurentni jer dobro govore strane jezike te su bolje informirani o EU od prosječnih građana u ostalim državama članicama. Ipak, puno ih podcjenjuje težinu testova pa se često ne pripreme najbolje. "Najzahtjevniji dio testiranja je predselekcija – eliminacijski dio testiranja u kojem kandidati moraju riješiti velik broj pitanja u vrlo kratkom vremenu", kaže Krčelić dodajući kako se vježbom povećavaju šanse kandidata, a upravo zato organizira radionice koje se fokusiraju na eliminacijski dio natječaja.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Cista boza. Pa testova ima online, knjige… buduci da treba eliminirati jako velik broj ljudi, testovi stvarno imaju jako visok prag. No ne treba vam nitko drugi.

Poslovi su jako privlacni jer za admine place krecu od cca 4500eur neto, a za vise i preko 10 000 neto. Takoder su odlicne penzije, druge povlastice, odmor itd.

Jos 2g ima kvota za Hrvate, a onda ides sa svima u bubanj.

[emo_palacg]

New Report

Close