Za investitore smo još uvijek neprijateljski raspoloženi

Autor: Darko Markušić , 26. listopad 2012. u 15:27
Paul Vandoren (PXL)

Hrvatska nije dovoljno otvorena za strana ulaganja, investicijska klima još uvijek nije promijenjena i dosad je učinjeno premalo.

Hrvatska nije dovoljno otvorena za strana ulaganja, investicijska klima još uvijek nije promijenjena i dosad je učinjeno premalo, potvrđuju to iz godine u godinu sve skromnija strana ulaganja u Hrvatsku, istaknuo je Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, na Međunarodnom investicijskom forumu u Dubrovniku , u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije, a pod medijskim pokroviteljstvom Poslovnog dnevnika. "Dok mnogi Hrvati misle da je zlo ostvarivati profit, pred svima nama je puno posla", naglasio je Vandoren.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević među glavnim preprekama inozemnim, ali i domaćim investicijama, navodi raširenu percepciju korupcije, sporost i nesposobnost administracije na državnoj i lokalnoj razini, te izostanak razvojnih i strateških planova. On ocjenjuje da Hrvatska još uvijek nije ni blizu uspješno realizirala svoj geopolitički položaj i činjenicu da je jedina zemlja istodobno i na Mediteranu i na Dunavu.

Vidošević naglašava da se u Hrvatskoj oprašta sve osim uspjeha, a da se poštenima percipiraju samo "oni koji nemaju, ne rade ili nisu uspjeli".

Davor Štern, predsjednik Uprave Trade Consultinga, smatra da ova ekonomska kriza neće tako brzo proći i da nema više povratka na staro. U Hrvatskoj su, kaže, investitori prepušteni sami sebi, te umjesto da administracija bude partner investitorima oni ostaju sami što stvara percepciju još veće korupcije. Saborski zastupnik HDZ-a Branko Bačić naglašava da naša prekomplicirana procedura odbija investitore, a administracija umjesto partnerske djeluje neprijateljski prema ulagačima.

Bačić zamjera Vladi stvaranje porezne nesigurnosti, te na primjeru harača za mobilne operatere koji se dva puta uvodio i dva puta ukidao dokazuje kako ne treba zbunjivati ulagače. Kao drugi primjer lošeg poreznog tretmana poduzetnika ističe retroaktivno uvođenje poreza na zadržanu dobit, što "jedna ozbiljna država nikad ne bi učinila".

Većina govornika složna je u tome da se u Hrvatskoj poduzetništvo i dobit još uvijek sotonizira.

Šef Delegacije EU- a u Hrvatskoj naglasio je kako je sa svojim primjedbama upoznao Vladu, a osobito prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića i ponovio da vjeruje da će Hrvatska postati 1. srpnja 2013. nova članica EU-a, a da prethodno još treba ispuniti više od 10 zahtjeva s kojima je Vlada upoznata. Govoreći o prednostima hrvatskog ulaska u EU, Vandoren je naglasio da Hrvatska 60 posto svoga izvoza izvozi u zemlje Unije, a da je to još uvijek manje od jedan posto uvoza Europske unije, što najbolje govori o potencijalima koji stoje pred hrvatskim tvrtkama.

Predsjednik HGK pak konstatira da hrvatski premijeri u pravilu odlaze u državničke posjete u krive zemlje, odnosno da još nijedan premijer nije otišao u zemlju gdje Hrvatska i hrvatske tvrtke uistinu imaju potencijala značajno povećati svoj izvoz.

Cilj prve investicijske konferencije posvećene samo investiranju u Dubrovačko-neretvansku županiju, koja je okupila i investitore iz inozemstva i hrvatske dijaspore (Kanade, SAD-a) je predstaviti mogućnosti investiranja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, njezine potencijale i postojeće projekte. Potencijalnim investitorima predstavljeni su uspješni već pokrenuti projekti, ali i i novoplanirani na području turizma, poljoprivrede, građevinarstva i marikulture. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Paul dobro zbori. Zašto ga Slavko ne sluša? Mislim da su duboko ukorijenjene ideološke barijere u njegovoj glavi nepremostiva barijera pozitivnoj investicijskoj klimi u RH. Smijeniti ga pod hitno i idemo dalje.

S ovakvim pravosuđem samo oni bliski vlasti mogu računati na posao.

HGK se našla javljati. Jedna od glavnih institucija u Hrvatskoj kojoj paše status quo.

New Report

Close