Za 14 lijekova više ne treba nadoplata

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. ožujak 2015. u 09:06
Foto: Marijan Sušenj / Pixsell

S Dopunske liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) na Osnovnu listu prebačeno je 14 lijekova.

S Dopunske liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) na Osnovnu listu prebačeno je 14 lijekova, tako da više neće biti potrebno nadoplatiti neke od lijekova namijenjenih probavnom sustavu, liječenju srčanih bolesti, bolesti kostiju i dišnih puteva, priopćeno je u ponedjeljak iz HZZO-a.

S HZZO-ove Osnovne liste lijekova, bez nadoplate, pacijenti ubuduće mogu dobiti lijekovi za liječenje kardiovaskularnog sustava – antihipertenzive, ß-blokatore i blokatore kalcijevih kanala koji su se dosad nadoplaćivali.

Na Osnovnu listu su prebačeni Moxaviv (Saltus Pharma), Moksonidin (Belupo), Pinox (Farmavita), Cadil (Pliva) i Trimepect (PharmaSwiss) I Trimetazidin (PharmaS).

Bez nadoplate, uz recept, dostupna je, uz ostalo, i Krkina Oronazol krema za liječenje gljivičnih infekcija, Plivin antihistaminik Deslordis, Rocheova Bonviva za bolesti kostiju te Farmalov Apazol za liječenje probavnog sustava. Na Osnovnoj su listi sada i utkani te elestični zavoji i komprese.

Nakon što su već obavijestili dijabetičare tipa 1 da mogu zatražiti povrat novca za inzulin koji im je pogreškom naplaćen u ljekarnama nakon 28. veljače, u HZZO-u ističu kako svi osiguranici koji boluju od dijabetesa (bez obzira na tip), a koji su ranije imali pravo na dugodjeljujuće inzuline s osnovne liste lijekova bez doplate i dalje imaju na to pravo (indikacija je ostala ista).

Dijabetičari tipa 2 na oralnoj terapiji dugodjelujuće inzuline, koje su u cijelosti sami plaćali, ubuduće mogu dobiti s dopunske liste lijekova uz nadoplatu.

Inzulin Lantus i Levemir sada su na dopunskoj listi lijekova za pacijente s dijabetesom tipa 2, čime oni umjesto 391 kuna, odnosno 366 kuna, sada plaćaju 95,24, a HZZO pokriva razliku od 296, odnosno 261 kunu.

Komentirajte prvi

New Report

Close