Za 120 milijuna kuna konkurira čak 358 projekata u industriji

Autor: Marija Brnić , 11. lipanj 2013. u 22:00
Iznenađuje velik broj zahtjeva pristiglih iz drvnog i tekstilnog sektora

Iznenađuje velik broj zahtjeva pristiglih iz drvnog i tekstilnog sektora.

Interes poduzetnika u prerađivačkoj industriji uvelike je nadmašio predviđeni iznos od 120 milijuna kuna bespovratnih potpora iz Operativnog programa za prerađivačku industriju u ovoj godini.

Ministarstvo gospodarstva, saznaje Poslovni dnevnik, u zadanom roku do 28. svibnja zaprimilo je ukupno 358 zahtjeva, a predalo ih je 349 poduzetnika jer su neki nominirali više projekata. Najveći broj nominiranih projekata, gotovo četvrtina, dolazi iz sektora metalske industrije, no najveće iznenađenje jest velik broj zahtjeva pristiglih iz drvnog i tekstilnog setora, iz kojega se po svim procjenama očekivao slab odaziv. Potpore su, naime, zbog usklađivanja s EU pravilima, usmjerene prema tvrtkama koje su zdrave i trebaju poticaj za daljnji iskorak, a upravo su u sektoru drvne i tekstilne industrije najviše pogođeni gospodarskom krizom. Regionalno gledano, interes za bespovratnima sredstvima najviše su iskazali poduzetnici Zagreba i zagrebačkog prstena, s čijeg je područja zaprimljeno gotovo stotinu zahtjeva, a slijede Varaždinci i Međimurci s po 30-ak projekata, te Primorsko-goranska županija iz koje je stiglo dvadesetak projekata.

Ministarstvo gospodarstva započelo je obradu i analizu ponuda, a već je obavljen i prvi eliminacijski krug, u kojem se provjerava jesu li ponuđači priložili svu potrebnu dokumentaciju i zadovoljavaju li osnovne kriterije natječaja. Njime je, kako saznajemo, iz utrke isključeno više od 10 posto poduzetnika koji nisu ispunili tražene preduvjete. Mogućnost dobivanja potpora, naime, nije predviđena za tvrtke s manje od 20 zaposlenih, kao niti za one koje imaju nepodmirenih obveza prema zaposlenima ili državi, u postupku su predstečajne nagodbe ili imaju repove iz ranije odobrenih potpora. Povjerenstvo Ministarstva sada analizira sadržaj projekata koji će biti i presudan za dobivanje potpore države. Iznos potpora nije, naime, sektoriski definiran, nego će najvećim dijelom dodijeliti za modernizaciju tehnološkog procesa, a maksmalna potpora po tvrtki je 3 milijuna kuna, ovisno o regiji i veličini tvrtke. Rezultati analize i lista industrijalaca koji će dobiti potpore trebali bi biti poznati do konca lipnja.  

Komentirajte prvi

New Report

Close