Wagner: Agrokor najviše vrijedi ako su ključne sastavnice na okupu, ostajemo najmanje tri godine

Autor: Ana Blašković , 16. lipanj 2017. u 08:00
Thomas Wagner, suosnivač hedge fonda Knighthead Capital Management

Sa Zabom smo osigurali financiranje koncerna u vrijednosti od 400 mil. eura s konačnim rokom dospijeća za više od tri godine.

Vijest da američki hedge fond Knighthead Capital Management kupuje Agrokorove obveznice u slobodnom padu za trećinu (pa i nižu) cijene, a potom daje kredit koncernu, kod dijela kritičara priskrbila im je epitet lešinarski. Tko zapravo stoji iza fonda specijaliziranog za kompanije i države u problemima (distressed debt strategy), zašto su odlučili uložiti u Agrokor kad većina ulagača iz njega bježi, kakva je suradnja s ruskim bankama, u svom prvom istupu za hrvatske medije otkriva suosnivač Knightheada, i bivši bankar Goldman Sachsa Thomas Wagner.

Knighthead Capital Management (KCM) i strategija ulaganja u tvrtke s financijskim problemima nepoznati su široj javnosti. Možete li predstaviti fond? Tko su ulagači u KCM? 
Knighthead Capital Management je investicijska tvrtka orijentirana na vrijednost, koja se fokusira na ulaganja u korporacije i države u situacijama s atraktivnim dugoročnim izgledima. Kao dugoročni ulagači, imamo mogućnost sudjelovati u situacijama koje drugi ulagači smatraju pretjerano složenima. Preferiramo raditi zajednički s tvrtkama, državama i drugim dionicima, kako bi svim stranama bila zajamčena maksimalna vrijednost. Naši su ulagači naši zaposlenici, državni ulagački fondovi, javni i privatni mirovinski fondovi, sveučilišni fondovi, osiguravajuće kuće, dobrotvorne organizacije, pojedinci i investicijski fondovi. 

Reakcije na KCM-ov kredit od 400 milijuna eura Agrokoru bile su podijeljene. Primjerice, bivši ministar Goranko Fižulić tvrdi da su takvi fondovi pretjerano agresivni i da idu do kraja. Kako komentirate lošu reputaciju koja vas prati? 
U hrvatskim medijima pojavilo se mnoštvo netočnih informacija o Knightheadu. Nastojimo izbjegavati sudske postupke, osim u slučajevima teških kršenja naših ugovora i/ili prava. Mi stvari preferiramo rješavati dogovorom, a s mnogim tvrtkama i vladama širom svijeta izgradili smo odlične odnose. 

Koji su detalji vaših ulaganja u Argentini, Grčkoj i Portoriku? 
Već osam godina sudjelujemo u državnom dugu Argentine, dugu njenih pokrajina i drugim povezanim investicijama. Uključili smo se 2009. kad je Argentina bila u bankrotu zbog duga i tražila ulagače za sporazumnu razmjenu duga što je potom znatno smanjilo nepodmireni dug i troškove duga. Konstruktivno smo surađivali s njihovom vladom, kako bi uspješno upravljala bankrotom i riješila tužbe drugih ulagačkih tvrtki. Knighthead ulaže u grčki državni dug i banke gotovo dvije godine. Naše ulaganje temeljimo na predviđanju da će grčka vlada pronaći konstruktivan dogovor s europskim vjerovnicima i MMF-om te da će se grčko gospodarstvo nastaviti oporavljati. U Portoriku smo uložili jedino u dug PREPA-e, tamošnju električnu kompaniju. Proveli smo restrukturiranje njihovog duga, srezali opterećenje, smanjili kamate, produžili rokove dospijeća i period odgađanja plaćanja. Sve je to pomoglo stanovnicima Portorika. Kongres SAD-a prepoznao je učinkovitost naše aktivnosti u Portoriku, proglasivši ga jedinim sporazumnim dogovorom oko duga tijekom ondašnje gospodarske krize. Trenutno čekamo odobrenje Saveznog nadzornog odbora. 

Kako se Agrokor uklapa u vašu strategiju? Zašto ste odlučili uložiti u njega? Koliko Agrokorovih obveznica imate? 
Knighthead je daleko najveći posjednik Agrokorovih obveznica. Već neko vrijeme pratimo tvrtku i imamo vrlo pozitivan pogled na njezino poslovanje u budućnosti. Proteklih smo godina uspješno ulagali u mnogo vrhunskih europskih prehrambenih tvrtki. Privukla nas je kvaliteta Agrokorovih prehrambenih brendova i maloprodajnih operacija. Vjerujemo da postoji značajan potencijal za rast i smatramo da će vladin povjerenik i njegov tim pomoći u vođenju uspješne reorganizacije tvrtke što će rezultirati snažnijom kompanijom koja će iskoristiti svoju vertikalnu integraciju.

Kakav je vaš vremenski horizont za Agrokor?
Sa Zagrebačkom bankom osigurali smo financiranje u vrijednosti od 400 milijuna eura s konačnim rokom dospijeća za više od tri godine, pa očekujemo da će barem toliko dugo trajati i naše investiranje. Vjerujemo da će vladin povjerenik vratiti kompaniju na pravi put kako bi se ponovno ojačao njezin položaj na tržištu, povećala profitabilnost i s vremenom povećao doseg njezinih najboljih brendova. Za to će biti potrebno vremena. Očekujemo suradnju s ostalim dionicima, koja će osigurati da povjerenik i njegov tim budu uspješni. 

Kako vidite budućnost Agrokora? Može li opstati u sadašnjem obliku ili je neizbježno komadanje koncerna i prodaja nekih dijelova? 
Tu odluku ne donosi Knighthead, ali vjerujemo da koncern može povratiti izgubljeni tržišni udio pa i dodatno proširiti međunarodni doseg nekih brendova. Smatramo da je Agrokor fantastična kompanija koje će najviše vrijednosti zadržati ako se održe na okupu njene ključne sastavnice.

Ako se na planu restrukturiranja još radi, na čemu ste temeljili svoju odluku o ulaganju? Kako vas je Ante Ramljak nagovorio da pristanete? 
Mnogo smo se puta sastajali s  Antom Ramljakom i njegovim timom i imamo vrlo visoko mišljenje o njihovom profesionalizmu i integritetu. Jasno je da žele osigurati dugoročni uspjeh tvrtke te da svi dionici imaju fer tretman. Susreli smo se i s ključnim članovima Vlade, te su ti susreti dodatno osnažili naš pozitivan stav o Hrvatskoj kao zemlji usredotočenoj na razvoj gospodarstva, u kojoj se strogo poštuje vladavina prava. 

Možete li pojasniti detalje vašeg kredita Agrokoru? Zašto ste tražili kamatnu stopu od samo 3,8% kad je kompanija de facto pred bankrotom, ako su se oni prošle godine, kao još uvijek stabilna tvrtka, zaduživali po prosječno 9%? Kakva ste jamstva tražili?
Razlog čestom korištenju roll-up financiranja u Europi i Americi jest što on najčešće omogućuje najniži trošak financiranja. Zbog niske kamatne stope u tvrtki ostaje novac koji će moći u većoj mjeri biti uložen u namirivanje duga prema dobavljačima i vjerovnicima. Vjerujemo da će ovo kreditiranje trajno stabilizirati financijsko stanje tvrtke i s vremenom omogućiti uspješnu reorganizaciju poslovanja. 

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić najavila je izmjene Stečajnog zakona, koje bi u budućnosti dozvolile roll-up financiranje. Brinu li vas kritike o tome da roll-up aranžman u Agrokoru tada nije imao pravne osnove?
Smatramo da je zakon jasan, da je ta transakcija pravno ispravna i da je u interesu svih dionika. Tvrtka nije imala drugi izbor na raspolaganju, a prisilna bi likvidacija bila katastrofalna za vjerovnike, zaposlenike, dobavljače, kupce i javnost općenito.

Ne može se ignorirati geopolitička situacija, sukob ruske državne banke Sberbank i vas, američkog hedge fonda. Što mislite o Sberbankovom neuspješnom pokušaju zaustavljanja roll-upa na Trgovačkom sudu? Je li doista riječ o velikom sukobu između SAD-a i Rusije ili je pozadina toga isključivo financijska?
Poštujemo Sberbankov tim profesionalaca i očekujemo da će učiniti ono što smatraju da je u najboljem interesu njihovih dioničara.

Kako komentirate pritužbe drugih kreditora, većinom ruskih banaka, da ste kupovali obveznice po 30% nominale, a svejedno ste uspjeli ostvariti dvostruki senioritet?
Prema medijskim napisima očito je da smo bili jedini voljni jamčiti hitno potrebno financiranje po tržišno konkurentnim uvjetima, koje će pridonijeti dugoročnom zdravlju kompanije. Transakcija je otvorena za sve skupine vjerovnika i to je dobar ishod jer je time izbjegnuto mnogo skuplje i štetnije financiranje. 

Kako ocjenjujete komunikaciju i odnos između Knightheada i Agrokorovih dobavljača?
Vjerujemo da je ovo trajno rješenje jer Agrokor više neće imati potrebu tražiti dodatna sredstva. Nadamo se da će dobavljači prepoznati vrijednost ovog financiranja i da će surađivati s drugim vjerovnicima u nadolazećim mjesecima. Predstavnici posjednika obveznica nalaze se u privremenom vjerovničkom Vijeću uz dva predstavnika dobavljača i dosad smo se uspjeli složiti oko ključnih problema što je vidljivo po rezultatima dvaju glasanja koje je Vijeće dosad obavilo.

Kako vidite buduću suradnju Knightheada i Sberbanka? Očekujete li da će se Sberbank pridružiti vašoj kreditnoj liniji?
Knighthead će poštovati svaku odluku koju Sberbank donese u vezi s Agrokorom. Sberbanku je ponuđeno razmjerno sudjelovanje u ovoj transakciji, no oni sami moraju donijeti konačnu odluku.

U Hrvatskoj protekle dvije godine vlada politička nestabilnost koja se nastavila i najnovijom koalicijom. Brine li vas to, pogotovo budućnost vladinog povjerenika?
Nismo zabrinuti. Hrvatska je izrazito demokratična država, a to je bio jedan od ključnih čimbenika na kojima smo temeljili ovo ulaganje. 

Smatrate li da će povjerenik Ramljak uspješno provesti restrukturiranje? 
Imamo potpuno povjerenje u  Ramljaka.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Lijepo je vidjeti da netko gleda stvari pozitivno. Naravno da ce zaraditi na spašavanju Agrokora ali i nadam se da hoće i to puno jer će to značiti da su uspjeli i da će firme iz koncerna opstati i rasti.. Zarađivale su i banke koje su Agrokoru plasirale kredite po 9% kamata ili čak preko 11% koliko je bila kamata na Agrokorove obveznice pa se sad svi prave nevini.

New Report

Close