Vujčić: HNB će možda morati ponovo prodavati bankama eure

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. listopad 2015. u 15:13
Foto: Žarko Bašić / Pixsell

Prošlog je mjeseca HNB bankama prodao 268,3 milijuna eura kako bi podupro kunu.

Hrvatska narodna banka (HNB) možda će morati ponovo intervenirati na deviznom tržištu idućeg mjeseca ili u prosincu kako bi banke opskrbila eurima za potrebe konverzije kredita u švicarskim francima u eurske, kazao je u četvrtak guverner Boris Vujčić.

"Da bi opskrba išla po planu, možda će biti potrebna još jedna intervencija između sredine studenog i sredine prosinca", kazao je guverner Vujčić za Reuters u Varšavi, gdje sudjeluje na konferenciji o jačanju konkurentnosti regije srednje, istočne i jugoistočne Europe.

Konferenciju organiziraju poljska i austrijska središnja banka, a guverner HNB-a sudjelovat će u petak na panelu o doprinosu zemalja u regiji rastu gospodarstva eurozone i Europe u cjelini.

Reuters podsjeća da je Hrvatska prošlog mjeseca usvojila zakon o konverziji kredita u švicarskim francima u eure kako bi pomogla dužnicima pogođenim oštrim skokom franka prema euru.

Prošlog je mjeseca HNB bankama prodao 268,3 milijuna eura kako bi podupro kunu, koja se našla pod pritiskom budući da bankama s obzirom na konverziju trebaju euri da bi prilagodile svoje pozicije u inozemnim valutama.

Banke imaju rok do sredine studenog da konvertiraju glavnice kredita u francima u eure i dužnicima dostave nove planove povrata kredita.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Trend u Hrvatskoj. Fakat ne kužim skitničarski look wannabe političara i sad guvernera narodne banke. Neobrijani i nepočešljani. Ne sjećam se da sam Todu ikada vidio takvog…Sramota

da niste išli na ruku bankama nego konvertirali SCF kredite u kune, sada niti HNB ne bi trebao braniti tečaj niti korisnici kredita u eurima ne bi strepili od devalvacije kune

New Report

Close