Vrije u zdravstvu, petak je dan ‘D’ za vladajuće

Autor: Večernji list , 05. rujan 2019. u 13:55
Foto: MARIN TIRONI/PIXSELL

Jedini je motiv da moramo preživjeti, rekao je liječnik na prosvjedu.

Na odjelu s 30-tak pacijenata od kojih je nekad i 95% nepokretno radi jedna sestra. Ona će te ljude cijeli dan presvlačiti i na kraju će dobiti koliko? Nije smisao u povećanju nekih 2% na plaću od 6500 kuna nego u uvjetima rada. U tome da će medicinska sestra u Njemačkoj za taj posao dobiti 2500-3000 eura, a radit će ga njih pet, ne jedna”, govori Boris Radić, jedan od rijetkih liječnika koji se jučer uključio u prosvjednu pauzu na Rebru. Među par stotina zaposlenika najveće hrvatske bolnice bilo je radnika svih struka koji su okupljanjem nazvanim “Pet do 12”, htjeli pokazati Vladi da postoje. Pred glavnim ulazom Rebra okupili su se većinom medicinske sestre i tehničari jer liječnici ionako nemaju ni reprezentativnost niti pravo na štrajk. Ali ih je Liječnički sindikat pozvao da se priključe okupljanju koje će se ponoviti u petak. Upravo je ovaj petak “dan D” za zdravstvo i vladajuće jer, kako kaže sestra Gordana Miškulin, odgovor Vlade bit će prijeloman.

“Dalje ćemo činiti žešće akcije ovisno o tomu što će biti u petak i nećemo na ovome stati. Ovo je tek zahuktavanje”, komentirala je Miškulin koja je pozdravila okupljene i ponovila ono što sindikalni predstavnici u zdravstvu govore – nije stvar samo u novcu.

“Mi radimo i želimo raditi, ali u uvjetima dostojnima čovjeka. Plaće nisu jedini problem nego odnos prema zaposlenima. Dosta je da se naš javni novac troši na nekakve Agrokore i privatne firme”, poručila je Miškulin čije je kratko obraćanje prekidano pljeskom okupljenih zaposlenika Rebra. Nema više motiva, motiv je jedini da moramo preživjeti, izrekao je liječnik Radić glavnu poruku prosvjeda koji je započeo pokušajem anonimnog djelatnika Uprave da zabrani snimanje novinarima jer nisu zatražili dopuštenje.

Pomoćnik ministra zdravstva Gordan Žanić, kako prenosi Hina, poručio je da vjeruje kako će se naći kompromis oko pregovora u zdravstvu.

Prosvjedovalo se i u Splitu. Medicinske sestre i tehničari, kojima su se pridružili liječnici, izašli su pred bolnice KBC-a Split. S dubrovačkog prosvjeda sindikalni povjerenik Ivan Večerin rekao je kako je prosvjed pritisak na Vladu, ali i upozorenje da će uslijediti štrajk: “Pred zidom smo i moramo reagirati. U Dubrovniku je položaj medicinskih sestara daleko najnepovoljniji u odnosu na ostatak države, kad znamo koliko je skupo ovdje živjeti.”

Komentirajte prvi

New Report

Close