Vrdoljak: U javnosti nepotrebna fama oko dolaska predstavnika Gazproma

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. srpanj 2014. u 14:24
Photo: Robert Anic/PIXSELL

“Manje je bitno koji je tu interes SAD-a ili Rusa, ono što je najbitnije je interes Republike Hrvatske i njenih građana”, kazao je Vrdoljak u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas kako smatra da se oko dolaska predstavnika ruskog Gazproma u javnosti radi fama, kako su razgovori s američkim i ruskim predstavnicima kontinuirani te kako se Hrvatska dovela u dobru situaciju da njena energetska politika izravno utječe na regionalnu koja je u fokusu interesa i velikih svjetskih energetskih sila, Amerike i Rusije.

"Manje je bitno koji je tu interes SAD-a ili Rusa, ono što je najbitnije je interes Republike Hrvatske i njenih građana", kazao je Vrdoljak u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Ističe kako se Hrvatska dovela u dobru, odličnu situaciju u zadnjih godinu dana – da naša energetska politika izravno utječe na reginonalnu koja je u naravno fokusu interesa i velikih svjetskih energetskih sila, Amerike i Rusije.

"Naš je cilj da ih informiramo što radimo, da otvorimo svima vrata koji nam mogu pomoći u realizaciji naše energetske strategije – a ona se temelji na tomu da imamo proizvodnju plina i nafte, rafinerijsku proizvodnju i da naši građani plaćaju najmanju cijenu plina i električne energije u regiji. Mislim da smo na dobrom putu da to ostvarimo", kazao je Vrdoljak.

Na upit nije li se energetska politika donekle 'izmjestila' iz Vlade jer se jučer predsjednik Republike Ivo Josipović susreo sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog tajnika za energetiku Amosom Hochsteinom, a na njegov poziv dolazi i izaslanstvo ruskog Gazproma, Vrdoljak je podsjetio da je predsjednik države sukreator vanjske politike te da je energetsko pitanje i veliko pitanje vanjske politike.

Predsjednik se treba uključiti i pomoći i u kontaktima, komunikaciji, prezentacijama. No, s druge strane jasno je tko donosi odluke i realizira politiku, a to su Vlada i Ministarstvo gospodarstva, kazao je Vrdoljak.

"Dobro je da imamo homogenost, jedinstven nastup tako da je jasna naša hrvatska poruka, i s Pantovčaka, iz Vlade, iz Ministarstva gospodarstva – svi zajedno radimo i vodimo zajedničku energetsku politiku koja je u interesu naših građana", kazao je ministar gospodarstva, dodajući kako je tu predsjednikov doprinos samo dodana vrijednost.

Upitan kako se dogodilo da premijer Zoran Milanović nije znao za dolazak predsjednika uprave Gazoproma u Hrvatsku, Vrdoljak je odgovorio kako premijer sigurno zna kuda energetska politika ide, a misli da nije nužno da premijer bude informiran o pripremama nekih sastanak u svakom trenutku pripreme.

"Kada se sastanci dogovore, kada se definiraju teme, onda sigurno premijera treba informirati, ako dolaze tako utjecajni ljudi kao u ovom slučaju. Mislim da se previše fama radi oko toga da li je premijer nešto saznao u 2 popodne ili 7 naveče, da je puno bitnije da li ćemo mi sutra realizirati ono što mislimo realizirati", kazao je Vrdoljak.

Dodaje kako je premijera informirao o svim ključnim sastancima koji su se dogovorili i zaključcima tih sastanaka. To je do sada bilo tako, a bit će i sutra, rekao je.

Vrdoljak je podsjetio i da je Hochstein u Hrvatskoj u zadnjih godinu dana bio tri puta, predstavnici Gazproma nekoliko puta, da je riječ o kontinuiranim sastancima te da ne treba praviti famu zbog nečeg što se dogodilo nekoliko puta.

"Do prije godinu dana tako utjecajne tvrtke nisu znale gdje je Hrvatska. To znači da smo napravili do sada dobar posao. Nažalost, to se za sada ne vidi u svakodnevnom životu hrvatskih građana, ali će se brzo vidjeti, za godinu, dvije, ti efekti", rekao je Vrdoljak.

Na upit o interesu za istraživanja nafte i plina u Hrvatskoj, Vrdoljak je rekao kako je data room za Jadran popunjen do rujna, sredinom srpnja očekuje se natječaj za istraživanje za područje Slavonije, do kraja godine i za drugu fazu istraživanja na kopnu, a iduće godine može se očekivati i natječaj za istraživanje Dinarida.

Novi krug pregovora s predstavnicima mađarskog MOL-a o Ini najavio je za kraj mjeseca, između 20. i 25. srpnja.

To će biti prvi razgovori nakon pravomoćne presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo i Ina-MOL, koja će, smatra Vrdoljak, imati više utjecaja u pokrenutoj arbitraži, dok će se na sastanku s predstavnicima MOL-a vidjeti koliko će imati utjecaja i na pregovore.

Od početka pregovora inzistiram na okviru za pregovore koji sam dobio od Vlade, a u kojem se uz ostalo kaže da se mora razgovarati o novom korporativnom upravljanju, jer je postojeći model rezultat korporativnog djela, kazao je.

"Možemo pregovarati na način – dajte nam dio upravljanja, dajte da se dogovorimo što je strategija razvoja Ine i u kojem smjeru ga zajedno razvijamo. Ako to nisu spremni, onda je najrealnija druga verzija", rekao je Vrdoljak.

Druga verzija je da se nađe novi strateški partner, kaže Vrdoljak, dodajući kako Hrvatska trenutno zbog visoke zaduženosti i velikog deficita, na žalost, trenutno nema novca za kupnju dionica Ine od MOL-a.

Ponovio je i da će se oprezno ići u izmjene Zakona o privatizaciji Ine te napraviti sve, što je zakonom moguće i što je u skladu s preuzetim obvezama, kako bi hrvatska država mogla utjecati na izbor partnera u Ini.

Komentirajte prvi

New Report

Close