Vraćaju se Rusi: Buking za Hrvatsku povećan 20 do 35 posto

Autor: Poslovni.hr , 15. ožujak 2017. u 14:38
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Nakon što je u 2016. godini zaustavljen snažan pad prometa iz Rusije, koji je otpočeo s 2013. godinom, izgledno je kako prodaja (i potražnja) za Hrvatsku ponovno kreće uzlaznim trendom.

Tijekom drugog dana službenog boravka u Rusiji, ministar turizma Gari Cappelli sudjelovao je na sastanku Udruženja hrvatskih putničkih agencija i ruskih putničkih agencija (ATOR), a u nastavku dana, ministar se sastao sa zamjenicom ruskog ministra kulture, zaduženom za turizam Allom Manilovom. Ministar je na sastancima prezentirao aktualno stanje turizma Hrvatske u 2017. , uz naglasak na zdravstveni turizam i investicije u turistički sektor, odnosno otvaranje 50-ak novih i novo obnovljenih hotela koji će doprinijeti dodatnom jačanju ponude i usluge jer je uglavnom riječ o hotelima visoke kvalitete.

Na sastanku s turoperatorima s ruske strane sudjelovala je direktorica udruženja turističkih agencija i turoperatora – ATOR, Maja Lomidze te predstavnici TUI Rusija, Corala, Paksa i Ruskog Expressa, koji su ministru pojedinačno predstavili stanje bukinga i interes za Hrvatskom za 2017. godinu. Većina turoperatora bilježi rast ranog bukinga od 20 do 35 posto za Hrvatsku te su pohvalili odličnu suradnju s predstavništvom HTZ u Moskvi. Također su istaknuli kao jednu od konkurentskih prednosti Hrvatske sigurnost destinacije. Ministar Cappelli izvijestio je predstavnike turoperatora o novim investicijama u hrvatskom turizmu, naglasivši kako je u posebnom fokusu razvoj cjelogodišnjeg turizma te kako će se jača potpora davati turoperatorima koji dovode goste i izvan ljetnih mjeseci. „Hrvatska će ove godine u turizam investirati nešto više od 800 milijuna eura, što će pridonijeti dodatnom rastu kvalitete ponude i usluge u turizmu, a posebno nam je važan zdravstveni turizam koji ima veliki potencijal te je zanimljiv turistima iz Rusije, ali i razvoj ostalih turističkih proizvoda dostupnih tijekom cijele godine. Trebamo snažnije pozicionirati i zračne luke kao što su primjerice Rijeka i Zadar jer su to područja gdje imamo prostora za rast ruskih turista“, istaknuo  je ministar.

Turisti iz Rusije ostvarili su u 2016. godini 119,7 tisuća dolazaka (+7%) i 879,1 tisuća noćenja, što je na razini rezultata u 2015. Najviše noćenja ruski turisti ostvaruju u hotelima i objektima u domaćinstvu. Najposjećenije županije su Istarska (328,7 tisuća), Splitsko-dalmatinska (192 tisuće) i Primorsko-goranska županija (102 tisuće), odnosno po gradovima – Poreč, Umag, Dubrovnik, Rovinj i Opatija.

Komentirajte prvi

New Report

Close