‘Hrvatska industrija je izbrisana, a Vlast koja je odbila ruku fakulteta nema perspektive’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. studeni 2012. u 09:28
PXL

Bjeliš smatra da najviša i najodgovornija politička tijela države trebaju hitno promijeniti tretman istraživanja i visokog obrazovanja.

 Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš smatra da najviša i najodgovornija politička tijela države trebaju hitno promijeniti tretman istraživanja i visokog obrazovanja i tim je stajalištem zaključio izvješće o svome radu tijekom prošle godine što ga je podnio na večerašnjoj izvještajnoj sjednici Senata, vijeća područja, Sveučilišnoga savjeta i rektorskoga kolegija u širem sastavu sveučilišta.

Nakon izvješća koje su podnijeli rektor Bjeliš, prorektorice Melita Kovačević i Vesna Vašiček, te rasprave u kojoj su sudjelovali brojni članovi akademske zajednice zagrebačkoga Sveučilišta, rektorovo izvješće dobilo je jednodušnu potporu. U raspravi, koja se može kratko sažeti kao upozorenje na vrlo ozbiljno stanje istraživanja i visokoga obrazovanja na tome sveučilištu, ali i u ukupnom hrvatskome znanstvenom i visokoobrazovnom sustavu, profesor na Filozofskome fakultetu Borislav Grgin predložio je da rektori svih hrvatskih sveučilišta upute apel Vladi i Saboru za to da se u državnome proračunu povećaju sredstva za obrazovanje, znanost i istraživanje.

S tim u vezi, Bjeliš je podsjetio da su predsjednica Sveučilišnoga savjeta Gordana Kovačević i on zatražili da ih primi premijer Zoran Milanović te da su predstavnici sveučilišta o stanju na sveučilištu upoznali i predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leku, neke ministre u vladi, a u kontaktu su i s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, koji je i sam član akademske zajednice. Dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje Ivan Juraga upozorio je da je hrvatska industrija 'zbrisana' te ocijenio kako "vlast koja je odbila 'ruku' fakulteta u pitanjima restrukturiranja brodogradnje nema perspektive", te smatra da se iz krize ne može izići naglim koracima.

Njegov kolega dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Zoran Vukić također je govorio o teškom položaju hrvatske industrije rekavši da je ona "na koljenima" te istaknuo da je problem u tomu što je ogroman potencijal zagrebačkoga Sveučilišta neiskorišten jer nema posla za visokoobrazovne kadrove. Dekan FER-a predlaže da "sveučiilšte kako god zna pronađe novac i počne osnivati centre izvrsnosti".

Spremnost za pomoć sveučilištu izrazio je i akademik Ivica Kostović, predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost. Napomenuo je da još nije imenovan novi Upravni odbor te zaklade pa se ne može iskoristiti ni postojećih deset milijuna kuna za znanstvene projekte. Upozorio je kako izgleda da je u projekcijma državnoga proračuna za 2014. i 2015. za Hrvatsku zakladu za znanost predviđeno "nula kuna" te da "kada te jednom nema u proračunu onda te nema" . Zato akademik Kostović slikovito preporučuje kako nam je "umjesto toga što radimo u rukavicama potrebna naša 'Oluja' ili boksačke rukavice".

Više sudionika rasprave istaknulo je da su mediji usredotočeni na negativni dio pojava na sveučilištu, dok ne pokazuju ni elementarno zanimanje za pozitivne rezultate. O tomu se očitovao i dekan Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek, koji šansu za promjenu te slike i uspješno nošenje s negativnim pojavama u akademskoj zajednici 'vidi' u IPA projektu o neprihvatljivim oblicima ponašanja te predlaže da se na sveučilištu imenuje pravobranitelj kao neovisna instanca.

Komentirajte prvi

New Report

Close