Vlasnik lanca ljekarni kupio Paromlinsku

Foto: Dalibor Urukalović / Pixsell Foto: Dalibor Urukalović / Pixsell

Tvrtka osnovana u svibnju novi vlasnik prostora Zabe, koja se i sama iznenadila tako visokom ponudom.

Novi vlasnik devastiranog objekta Zagrebačke banke u Paromlinskoj je zagrebački poduzetnik Josip Baričević, vlasnik lanca ljekarni, bivši poslovni partner Branka Perkovića i bivšega generala Ivana Čermaka.

Objekt na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Zagrebu, Baričevićeva tvrtka Energius Loci osnovana polovicom svibnja kupila je od Zagrebačke banke za čak 75,4 milijuna kuna, na dražbi održanoj prošlog ponedjeljka na Općinskom sudu  u Novom Zagrebu, iznosom iznenadivši i samog ovrhovoditelja, Zabu koja je u objekt ušla nakon sloma Stipić grupe. U sektoru ističu da se radi o top transakciji u metropoli, koja bi u narednom razdoblju mogla ubrzati revitalizaciju čitavog kvarta smještenog između Glavnog kolodvora i Gradskog poglavarstva. 

"U investiciju sam odlučio ući jer smatram da se radi o sjajnoj lokaciji koja mi se jako sviđa, zbog čega i ponuđeni iznos smatram prikladnim. Ako postupak prođe bez iznenađenja i žalbi i krenemo u projekt, očekujem da će se priključiti drugi zainteresirani investitori", poručio nam je u petak kratko Baričević, ne želeći komentirati hoće li mu se u Paromlinskoj pridružiti i Čermak, s kojim je bio u partnerstvu u njegovim tvrtkama Crodux Derivati i Crodux Derivati Dva. Novoizgrađeni objekt neće smjeti prelaziti sadašnje gabarite, neće smjeti biti viši od četiri nadzemne etaže.   Vjerojatno će biti kombinacija trgovačkog i poslovnog centra u kombinaciji s hotelskim i ugostiteljskim sadržajima, no Josip Baričević zasad ne želi iznositi planove, sve dok ne prođe cijela procedura, uključujući i potrebni rok za eventualne žalbe na ishod dražbe.

"U investiciju sam odlučio ući jer smatram da se radi o sjajnoj lokaciji koja mi se jako sviđa, zbog čega i ponuđeni iznos smatram prikladnim.  Ako postupak prođe bez iznenađenja i žalbi i krenemo u projekt, očekujem da će se priključiti drugi zainteresirani investitori,", poručio nam je u petak kratko Baričević, ne želeći komentirati hoće li mu se u Paromlinskoj pridružiti i bivši general Čermak, s kojim je bio u partnerstvu u njegovim tvrtkama Crodux Derivati i Crodux Derivati Dva.

Josip Baričević u ljekarnički biznis u Hrvatskoj je ušao 1996. godine, njegove Ljekarne Baričević imaju šest apoteka u Zagrebu i jednu u Glini, no nije se ograničio samo na ljekarnički biznis. Bio je suosnivač građevinske tvrtke Centar Projekt s Brankom Perkovićem, poznatim po razvijanju projekta Green Gold u Radničkoj, od 2013. do 2014. član društava Ivana Čermaka, ali i dioničar veledrogerije Medika. Ivan Čermak nije bio dostupan da nam odgovori hoće li se pridružiti svom partneru i u ovom projektu, što bi se moglo uklopiti u njegove najave ulaganja u turizam, pogotovo ako se u Paromlinskoj realizira i neki butique hotel.

Kako je poznato, Čermak je nakon kupnje Tankerkomerca  najavio velika ulaganja u energetiku i turizam, od najmanje 56 milijuna eura,doduše tada je spominjao samo Zadarsku županiju, jer je prvenstveno mislio na Marinu Zadar koju će u narednom razdoblju pokušati dobiti u koncesiju. Puno je mogućih opcija za objekt koji se gradio od 1962. do 1964. za potrebe Komunalne banke, imao dvije dogradnje, zadnju 1986. godine, a zadnjih šest godina zjapi prazan i devastiran.

Kad je Zagrebačka banka zgradu 2012. godine prodala Stipić grupi, današnjem Konos Constructionu za gotovo 12,5 milijuna eura, u planu je bila realizacija projekta kojeg je osmislio studio 3LHD. Kako je građevinska tvrtka Zlatka Stpića u međuvremenu dospjela u tešku financijsku situaciju te pokrenula proces predstečajne nagodbe, objekt se "vratio" Zabi koja je na ovoj dražbi nastupila kao vjerovnik odnosno ovrhovoditelj.

"Projekt Paromlinska" koji je sama banka od 3LHD-a naručila kako bi budućem investitoru pokazala potencijal lokacije, odmah uz okretišta autobusa ZET-a i gradske uprave, predviđao je izgradnju trgovačkog centra s autobusnim terminalom, podzemnom garažom i uredskim prostorima, a čitav projekt planirali su na šest katova, te je uključivao i dio susjednog parkinga. Taj projekt po svemu sudeći neće ići, ili će se prilagoditi postojećim zahtjevima struke, budući da se radi o središnjoj gradskoj osi koja podrazumijeva očuvanje vizurnog koridora prema katedrali. 

Komentari (4)
 • benčić-jur
  benčić-jur 9:37 5.6.2018.

  Zbog čega je iz poslovnog životopisa izostavljen podatak da je g. Baričević prije ulaska u “zdravstvenu djelatnost” bio uspješni vlasnik pizzerije. Inače, svaka pohvala na novom poslovnom pothvatu. Sigurnije je i isplatljivije ulagati u nekretnine, nego s Medikom u Agrokor.

 • Vito
  Vito 8:31 5.6.2018.

  Objekt na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Zagrebu, Baričevićeva tvrtka Energius Loci osnovana polovicom svibnja kupila je od Zagrebačke banke za čak 75,4 milijuna kuna …

  Ispituje li Porezna uprava, PNUSKOK, USKOK; DORH, porijeklo imovine tek osnovane tvrtke???

  Od kuda novci, čak 75.400.000 kuna tvrtki koja je tek osnovana i počela s radom???

  To bi moralo zanimati i ministarstvo gospodarstva - osnovana polovicom svibnja, a već zaradila 3/4 milijuna kuna???
  Takav “recept” za uspjeh trba svakoj Hrvatici i Hrvatu

  A tko se ovdje navodi - bivši zastavnik jugovojske, a dana ugledni bogataš.

  Pa neka mi netko ovdje napiše da se u bivšoj državi nije moglo obogatiti

 • osi3
  osi3 21:36 4.6.2018.

  Kako se može uopće biti vlasnik lanca ljekarni, ako u otvaranju ljekarni nema slobodne konkurencija?

  Ili je lik bahata bu-ala koja se razmeće novcem koji je stekao bez truda, i samo nam pokazuje koliko nas brutalno gule na preskupim lijekovima - ili je s Bandićem ispod stola već dogovorio novi neboder. Tko još u Zagrebu išta ulaže a da se unaprijed ne dogovori s Bandićem?

  Sad sam čekamo da bandistanski “urbanisti” ustvrde da u stvari katedrala kvari vizuru Zagreba i da ne treba narušavati imresivnu viziju Velike Pogane Vlake, s neboderima u Strojarskoj, Mandaličinoj i sad na Paromlinu.

  Zagreb ima sve uvjete da postane urbanistički najprimitivniji veći grad na svijetu.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!