Vlasnica PBZ-a šalje djecu svojih radnika u Brazil, Kanadu, Kinu, Dansku...

Photo: Sanjin Strukic/24sata Photo: Sanjin Strukic/24sata

I ove godine, Intesa Sanpaolo, u suradnji sa zakladom Fondazione Intercultura, dodjeljuje niz stipendija koje će pomoći zaslužnim učenicima srednjih škola – uključujući i djecu pojedinih djelatnika grupe Intesa Sanpaolo.

I ove godine, Intesa Sanpaolo, u suradnji sa zakladom Fondazione Intercultura, dodjeljuje niz stipendija koje će pomoći zaslužnim učenicima srednjih škola – uključujući i djecu pojedinih djelatnika grupe Intesa Sanpaolo – da uživaju u boravku i studiranju u inozemstvu, priopćeno je iz Intese. Odnos između Intese Sanpaolo i Fondazione Intercultura razvio se u čvrsto partnerstvo koje traje već devet godina, poručuju.

Do sada je dodijeljeno ukupno 280 stipendija, ove godine njih 59, od toga 12 djeci djelatnika, 8 zaslužnim učenicima koji su sudjelovali na Interculturinim  natječajima, te, prvi put, 30 stipendija djeci klijenata. Osim toga, inozemne članice Grupe dodijelit će 9 stipendija djeci djelatnika i klijenata u svojim zemljama kako bi im omogućili školovanje u Italiji.

Dobitnici talijanskih stipendija posjetit će sljedeće zemlje: Argentinu, Austriju, SAD, Belgiju (francusko govorno područje), Brazil, Kanadu, Kinu, Dansku, Finsku, Japan, Irsku, Island, Latviju, Nizozemsku i Španjolsku.

Svečanost dodjele održana je 28. lipnja u Gallerie d'Italia na Piazzi Scala.

U pozdravnom govoru dobitnicima, Enrico Cucchiani, glavni izvršni direktor Grupe Intesa Sanpaolo rekao je: „U svijetu u kojem postajemo međusobno sve povezaniji, u kojem sve više prevladava multikulturalnost, potrebni su otvoreni umovi. Talijansko gospodarstvo obilježila je recesija velikog intenziteta i trajanja pa mladi danas sve teže pronalaze posao. Iskustvo studiranja u inozemstvu jedinstvena je prilika, a oni koji je dobiju bit će u velikoj prednosti.
Intesa Sanpaolo posebno se zalaže za pitanja internacionalizacije našeg gospodarstva kao i  obrazovanja mladih. Upravo iz toga razloga ulažemo u Interculturin program stipendiranja školovanja u inozemstvu, u kojemu mogu sudjelovati ne samo djeca djelatnika  Banke nego i sinovi i kćeri naših klijenata.“

„Intercultura – objašnjava generalni tajnik zaklade Fondazione Intercultura Roberto Ruffino – je zahvalna Intesi Sanpaolo, koja svake godine podupire brojne studente koji odlaze na studije na svih pet kontinenata planete. Ovdje se ne radi samo o potpomaganju pojedinih mladih ljudi koji će predstavljati našu zemlju u svijetu i koji će, svojom prisutnošću, stvoriti važne međuljudske veze koje će obogatiti društveni kapital Italije. Ovo je i način da se talijanski obrazovni sustav otvori prema drugim kulturama i načinima života. Unatoč vrijednim naporima mnogih učitelja, naš je obrazovni sustav još previše usredotočen na Italiju, našu povijest, našu književnost, našu prošlost. Ne poričući vrijednost našeg kulturnog nasljeđa, danas moramo znati komunicirati sa svijetom i razgovarati na drugim jezicima s ljudima različitih mentaliteta. Međunarodnom kulturnom razmjenom, cijeli će obrazovni sustav učiti na primjeru drugih metoda obrazovanja i načina oblikovanja građana sutrašnjice.“

Zaklada Fondazione Intercultura još od 1955. godine podupire aktivnosti i projekte koje promiču obrazovne i kulturne razmjene između talijanske i mladeži iz drugih krajeva svijeta. To je neprofitna organizacija čiji je cilj zbližiti mlade iz raznih kultura.

Intesa Sanpaolo lider je na talijanskom tržištu na svim područjima svojeg poslovanja (poslovanje s građanima, tvrtkama te upravljanje imovinom). Grupa pruža svoje usluge 11,1 milijuna klijenata putem mreže od 5.200 poslovnica rasprostranjenih po cijeloj zemlji s tržišnim udjelom ne manjim od 15% u većini talijanskih regija.

Intesa Sanpaolo prisutna je u Srednjoj i Istočnoj Europi, Bliskom Istoku i sjevernoj Africi, s više od 1.500 članica Grupe i 8,3 milijuna klijenata, građana i tvrtki, u 13 zemalja: Albanija (Intesa Sanpaolo Bank Albania), Bosna i Hercegovina (Intesa Sanpaolo Banka Bosna i Hercegovina), Hrvatska (Privredna Banka Zagreb), Egipat (Bank of Alexandria), Ruska Federacija (Banca Intesa), Češka (praška podružnica VUB Banke), Rumunjska (Intesa Sanpaolo Bank Romania), Srbija (Banca Intesa Beograd) , Slovačka (VUB Banka), Slovenija (Banka Koper), Ukrajina (Pravex-Bank) i Mađarska (CIB Bank). Grupa također ima i razvijenu međunarodnu mrežu za pružanje stručne pomoći tvrtkama u 30 zemalja, posebno na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi te područjima gdje talijanske tvrtke pokazuju najveću dinamičnost, kao što su SAD, Rusija, Kina i Indija.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!