Vlahušić: Ne pristajem na manje od trećine zarade dubrovačke žičare

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. studeni 2014. u 11:38
Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

‘Nama ne treba kikiriki, ne treba nam milijun, dva, tri kuna. Nema potrebe za tim, bolje biti bez toga.’

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić izjavio je jučer kako neće pristati na manje od 30 posto neto zarade od dubrovačke žičare.

"Grad Dubrovnik dok sam ja gradonačelnik neće pristati nikad, i svečano izjavljujem kako nikad kao gradonačelnik neću pristati ni potpisati na manje od 30 posto neto zarade od dubrovačke žičare. Nama ne treba kikiriki, ne treba nam milijun, dva, tri kuna. Nema potrebe za tim, bolje biti bez toga. Minimalno poštovanje se zove jedna polovina do minimalno jedne trećine čiste zarade, zato što je Dubrovnik doveo tih 400 tisuća gostiju koji imaju Excelsa nekretnine ispred dubrovačke žičare", rekao je Vlahušić, na predstavljanju smjernica Razvoja dubrovačkog turizma do 2025. Godine.

Dubrovačka žičara, u vlasništvu grupacije Lukšić i njezine tvrtke kćeri Excelsa nekretnine, otvorena je u srpnju 2010. godine i od tada radi bez plaćanja ikakve koncesije Gradu Dubrovniku. Ta činjenica je već četiri godine predmet prijepora između Grada Dubrovnika i grupacije Lukšić, koja je vlasnik i značajnog broja hotelskih kapaciteta u tom gradu.

Pitanje plaćanja koncesije od žičara jedinicama lokalne samouprave trebalo je biti regulirano nedavnim donošenjem Zakona o žičarama, no taj zakon vlasnicima žičara nije odredio rok u kojem moraju podnijeti zahtjev za koncesijom pa je sav prihod i ove sezone išao isključivo u džepove vlasnika.

Po analizama sudskih vještaka, na koje se ranije pozivao dubrovački gradonačelnik, koncesija se trebala odrediti u varijabilnom iznosu na 24 posto neto zarade te fiksnom od 120 tisuća kuna godišnje. Iz Excelsa nekretnina takav prijedlog odbijaju, a čini se i kako je dubrovački gradonačelnik nakon nedavnog sastanka u Ministarstvu prometa, mora i infrastrukture promijenio mišljenje.

"Misli li netko da bi Grad, koji je doveo sve te goste i uredio ulice i trpi gužve, trebao dobiti nešto manje? Koliko je to manje koliko bi trebali dobiti od tog iznosa? Neki u gradskom vijeću smatraju da nam ne pripada ništa, a ista je situacija i u pojedinim medijima u Dubrovniku. Oni smatraju da nakon Pila u Čile Lukšići mogu odnijeti i žičaru. Ja ne mislim da je tako i smatram kako najmanje jedna trećina zarade mora ostati u gradu. Pošteno bi bilo pola, ali to je preradikalno, to je skoro socijalističko-komunistički pa ćemo reći barem jedna trećina. To je za vrijeme trajanja koncesije 50 milijuna eura, a tvrtki će ostati 100 milijuna eura", izračunao je Vlahušić.

Komentari (5)
Pogledajte sve

ne sviđa mi se vlahušić,dapače .ali u ovome je u potpunosti u pravu.
dubrovnik kako jedini hrvatski svjetski brand ne bi smio dopustiti da im u centru grada ide žičara u kojoj ovi eksploatori lukšići zarađuju na pogledu na javno dobro -grad.navodno su za dvije godine vratili investiciju u obnovu žičare.

takodjer i prihode od zidina trebaju ići u gradski proračun.

Koji krimos!

To je s obzirom na ulaganje i.broj zaposlenih uvjerljivo najvecs zarada u hrvatskom turizmu. Trebalo se to odmah zakonski urediti. Pa nije ni taj potez kojim zicara ide njihov privatan!? dok se odnosi urede oni ce napunit dzepove. Vidi se i po zakonu koji nema roka koliko se nekima “zuri”..

egzemplan divljeg komunističkog reketara koji je navakao otimati ono što drugi zarade.

tu ima još i posebno primitivna šovinistička crta, jer bi po toj logici trebao udariti harač od 30% svima koji zarađuju od turista “jer on ih dovodi u grad”, no očito to primjenjuje samo na “strance”.

ovakav primitivizam je pretvorio najbolje dijelove obale u jeftine destinicaje za mas-turizam, gdje se uspjesima nazivaju prebrojavanja ljudi koji prođu ulicom, a sve civiliziranije investicije više klase su postale jasna pušiona.

New Report

Close