‘Vladine smjernice nisu dobar signal investitorima’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. rujan 2013. u 16:16
Hrvoje Stojić / Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Vladine smjernice nisu dobar signal financijskim tržištima s obzirom na povećanje proračunskog deficita, dok su projekcije gospodarskog rasta preoptimistične, ocjenjuju analitičari.

Vladine smjernice nisu dobar signal financijskim tržištima s obzirom na povećanje proračunskog deficita, dok su projekcije gospodarskog rasta preoptimistične, ocjenjuju analitičari, nakon što je Vlada danas predstavila Smjernice ekonomske i fiskalne politike od 2014. do 2016. godine.

„Pribojavam se da, unatoč predloženim mjerama za smanjivanje proračunskog manjka, sama činjenica da se deficit, odnosno potrebe za zaduživanjem povećavaju, nije dobar signal investitorima“, ocjenjuje Hrvoje Stojić, voditelj odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Vlada procjenjuje da će se iduće godine proračunski deficit povećati na 5,5 posto bruto domaćeg proizvoda, s planiranih 3,5 posto ove godine. No, reformskim mjerama u sustavu zdravstva, socijalne skrbi, mirovina, obrazovanja i plaća planira smanjiti deficit u idućih nekoliko godina na 3 posto BDP-a.

U Vladinim smjernicama nazire se određeni reformski sadržaj, kaže Stojić, koji pozdravlja najavu ukidanja parafiskalnih nameta. No, dodaje da je dio interventnih mjera prije koncentriran na prihodnoj – povećanje međustope PDV-a i trošarina – nego li na rashodnoj strani proračuna, dok dio njih po prirodi zahtijeva više vremena te nema kratkoročni učinak, poput, mirovinske reforme, pa i privatizacijskih procesa.

Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke, također postavlja pitanje kako će financijska tržišta reagirati na Vladine planove.

„Ove smjernice ukazuju na značajno povećanje državne potrošnje, i, još važnije, deficita proračuna. Pitanje je kako će na to reagirati financijskog tržišta prilikom očekivanog zaduživanja države do kraja ove godine, a isto tako i institucije EK“, ističe Šantić.

Hrvatska će, svjesni su u Vladi, ući u postupak prekomjernog deficita (excessive deficit procedure – EDP), koji Europska komisija pokreće nad zemljama Europske unije kada im proračunski deficit premaši 3 posto BDP-a ili im javni dug premaši 60 posto BDP-a.

Čekaju se samo još podaci Eurostata 21. listopada, koji će pokazati kakva je razina zaduženosti Hrvatske po metodologiji tog europskog statističkog ureda.

Preoptimistične procjene rasta gospodarstva

Rast deficita Vlada opravdava visokim troškovima za kamate na postojeći javni dug i troškovima članstva u EU.

„Najznačajniji rast proračunskih rashoda povezan je s troškovima članstva u EU, a ne iznenađuje ni rast financijskih rashoda, odnosno troškova za kamate. No, pomalo neugodno iznenađenje jest rast troškova za zaposlene i socijalne transfere kućanstvima, kao i to što se pokazuje da se ne može doći do ušteda u drugim segmentima javne potrošnje“, kaže Šantić.

Vladinim interventnim i reformskim mjerama predviđa se iduće godine smanjenje deficita za 2 milijarde kuna, na 15,4 milijarde, odnosno na 4,4 posto BDP-a

„Ostaje nam nada da će se predložene mjere i uštede u 2014. od dvije milijarde kuna u većini i realizirati“, kaže Šantić.

Međutim, smanjenje deficita ovisi i o povećanju prihoda, koji, pak, ovise o rastu gospodarstva.

Vlada očekuje da će, nakon procjene rasta u ovoj godini za 0,2 posto, iduće godine BDP ojačati 1,3 posto.

„Kao i u prethodne dvije godine, vidimo tendenciju preoptimističnih makroekonomskih očekivanja, pogotovo što se tiče rasta BDP-a. Vjerujem da će ove godine biti jako teško postići intenziviranje gospodarskih aktivnosti koje bi dovele do rasta BDP-a od 0,2 posto“ kaže Šantić.

Većina relevantnih projekcija, naime, ukazuje na pad gospodarstva u ovoj godini za otprilike 1 posto, ističe.

„Također, u idućoj godini bit će jako teško ostvariti rast od 1,3 posto, pogotovo s obzirom da će međunarodno okruženje i dalje biti izazovno, ali i zbog brojnih strukturnih slabosti domaćeg gospodarstva“, ističe Šantić.

Komentari (3)
Pogledajte sve

POŠTOVANI HRVOJE STOJIĆ JE SAM SVOJ NESRETNI SLUČAJ!!!

POŠTVANI STOJIĆU ,VAŠA ŠKOLA, GDJE STE UČILI TE KLIŠEJE, JE DAVNO NA UMORU, U SMTRNOJ AGONIJI ,HROPČE ,TRZA NOGAMA KAO KONJ U ČASU UGINUĆA. ONA KREPAJE ,DRUGOG SUŠTASTVENIJEG OBJAŠNJENJA NEMA ZA NJENO DANAŠNJE STANJE IZ KOJEG EMANIRA KRAJ TOM 17OO GODINA KRŠAĆNSKO-KATOLIČKOM, ZLOČINAČKO-PLJAČKAŠKOM KASTINSKOM USTROJU DRUŠTVENO-PRPIZVODNIH ODNOSA KOJI SU 2OO GODINA CAREVALI OVIM SVIJETOM I ODNOSIMA U NJEMU.
U TOM KREPAVAJUĆEM KAPITALISTIČKOM SUSTAVU, KOJI U SVOJOJ AGONIJI KREPAVANJA LAVOVSKIM TRZAJIMA JOŠ PROIZVODI POSLIJEDICE SVOG OTROVNOG I PREVALADANOG DRUŠTVENO-PROIZVODNOG ODNOSA ,PA POLA SVIJETA ŽIVI NA RUBU GLADI A DRUGA POLOVICA UMIRE ,A TEHNIKA I TEHNOLOGIJA SU PLANETARNE ,ASRTALNE , NEUKROTIVE ZA TAJ PRIMITIVNI KATOLIČKO-KASTINSKI SUSTAV ROBOSKO-KMETSKIH ODNAOSA KOJI NISU DORASLI DA VIŠE UPRAVLJAJU TOM TEHNIKOM I TEHNOLOGIJOM I MORAJU BITI ODBAČENI KAO ODNOSI KATOLIČKO-KASTIONSKOG ZLOČINAČKOG NAUMA, NA SMETIŠTE POVIJESTI LJUDSKIH ODNOSA.

A VI ,POŠTOVANI STOJIĆU BAULJATE PO NEKIM KAPITALISTIČKO-KASTINSKIM UDŽBENICIMA KOJI, ONAKO DOGMATSKI ,KATOLIČKO-KASTINSKI ,PROPISUJU DOGME DRUŠTVENO-PRPOIZVODNIH ODNOSA KOJI SE APSOLUTNO MORAJU UVAŽAVATI JER JE TO PO SVIM UZUSIMA KRŠĆANSKIH NAČELA VALADANJA : BOGU BOŽJE A GOSPODARU GOSPODAREVO. A ZA BOLJI ŽIVOT NA OVOME SVIJETU NIŠTA DRUGO SE NE MOŽE OČEKIVATI OSIM POBOŽNE ŽELJE DA VLADAJUĆA KLASA PRAKTICIRA DOBROTVORNA DJELA ROBOVIMA.

MA, POŠTOVANI STOJIĆU OTKUDA VAM INRTELEKTUALNOG POŠTENJA PA NAMA GRAĐANIMA HRVATSKE, KOJI SMO VEĆ TREĆU GODINU U AGONIJI NEIZVJESNOG SUTRA ,DA NAM PROPOVIJEDATE NEKA VAŠA ,ODNOSNO KATOLIČKO-KASTINSKA PRAVILA KAKAO SE TREBAMO PONAŠATI AKO HOĆEMO UTJECATI SE BLAŽENOM KATOLIČKOM SUSTAVU DA NAM UDJELI NEKE NOVCE KAKO BI POPRAVILI NAŠE STANJE.
MA O KAKVIM TO INVESTIVCIJAM GOVORITE KADA JE KAPITALISTIČKI SVIJET ZATRPAN U HIPERPRODUKCIJU ,A ONO MALO PROSTORA ZA UPOTREBU PLANETARNE TEHNOLOGIJE TRAŽI SE POMOĆU RAZNIH RATOVA I DRUGIH GEOSTRATEŠKIH PREKRAJANJA SVIJETA I ODNOSA U NJEMU, KAKO BI SE MOGLA UPOTRIJEBITI TA MODERNA TEHNOLOGIJA DA SE REALIZIRAJU VELIKA ULAGANJA U NJU.
KAKO MOŽETE HRAVTSKOJ JAVNOSTI FALETATI O NEKIM INVESTICIJAMA O NEKIM POSEBNIM PONAŠANJIMA DRŽAVE I OVIH ROBOVSKIH GARĐANA DA ,MALTE- NE, TREBAMO SE ISPOSNIČKI PONAŠATI ,AKO SE HOĆEMO DODOVORITI NEKOM VAŠEM IZMIŠLJENOM,ILI APSTAKTOM, VELIKOM KAPITALU KOJI ŠETA PORED NAŠE GARANIOCE I ČEKA VELIKE PROMJENE , O KOJIM NAPRED REKOH, U PROTUIVNOM OTIĆI ĆE NA CIPAR, U GRČKU, U ITALIJU ,U ŠPANIJU ,U PORTUGAL,NA MALTU,
U BELGIJU ,U FRANCUSKU ,U ČEŠKU ,U SLOVAČKU ,DAKLE U ZEMLJE KOJE SVAKOG DANA BRŽE NAZADUJU ,GENERALNO, OD HRVATSKE.
SVAKOG DANA U NAVEDENIM DRŽAVAM SE POVEĆA NEZAPOSLENOST ,U SVIM NABROJENIM DRŽAVAMA NCIONALI DOHODAK STALN O STAGNIRA. PA O KAKVIM SE TO ZAPADNIM PRAVILIMA RADI ,KOJA POZNAJE SAMO NAŠ STOJIĆ I JOŠ MNOGA EKONOMSKA LUPETALA PO HRVBATSKIM INFORMATIVNIM SREDSTVIMA INFORMIRANJA, PA HRVATSKI OSIROMAŠENI NAROD OBAVJEŠTAVA NAŠ UČENI STOJIĆ KAKO SE TREBAMO PRESTROJITI I PRIPREMITI ZA PODNOŠENEJ TERETA KOJI RAĐA SUZE,ZNOJ I PONOŽENEJA AKO HOĆEMO PROMIJEN ITI POSTOJEĆE STANJE. MAŠALA STOJIĆU!!!
POŠTOVANI STOJIĆU ,PO INFORMACIJAMA KOJIMA MI RASPOLAŽEMO, MI KOJI TRAGAMA PO RAZNIM IZVORIMA KOJI NISU SLUŽBENI DRŽAVNI ,BILOKOJE EVROPSKE DRŽAVE, IMAMO DRUGAČIJU SLIKU OD VAŠE I LOGIČNIJA JE OD VAŠIH FALETANJA. U NJEMAČKOJ 23 MILJUNA LJUDI JE NEZAPOSLENO ,U ŠPANIJI SKORO POLOVINA ,U PORTUGALIJI 31% I DA DALJE NE NABRAJAM .PA AKO TAJ KAPITAL O KOJEM NAM FALETATE TRAŽI MJESTO ZA VISOKI I SIGURAN PROFIT ,ONDA IMA VEĆU MUGUĆNOST DA SE USELI U ZEMLJE KOJE SU STARIJE ČLANICE EVROPSKE MUMIJE I SREĐENIJE ,TIČUĆI SE PROPISA O INVESTIRANJU.
ZATO POŠTOVANI STOJIĆU, PORUČUJEM VAM ,DOMA I SUTRA NA VJERNAUK. ALI PO VAŠEM IZGLEDU JOŠ STE U MOGUĆNOSTI DA SE PRIHVATITAE NAUKE , I VINETE SE NA STUPANJ SAMOSTALNE SAMOSVIJESTI ,NA HEGELOVOJ LJESTV ICI TRIJADE I DOSTIGNETE ONAJ STUPANJ KADA SE PO HEGELU POSTAJE ČOVJEK ,ALI ONAJ ČOVJEK KOJI JE DOSTIGAO ONA RAZMEĐA SA KOJIH SE STIŽE U CARASTVO ISTINE. ALI DO TOGA STUPNJA, OPET VELI HEGEL ,NEMA KRALJEVSKOG PUTA ,OSIM UČITI I SAMO UČITI.

uf, zaboravih, maknuti kojekakove Marase,Grčiće,Opačićke, i staviti provjerene stručnjake

Svi samo nešto filozofiraju, a ja bih krenuo od glave;
1.Smanjiti plače djelatnicima u Vladi, Predsjedniku i ostalim “kaktusima” tako da imaju najviše visinu 3 prosječne plaće RH.
2.Službeno vozilo mogu koristiti samo Predsjednik Rh,Premijer,Ministar-ica Vanjskih poslova, riješiti se aviona
3.Samo članovi Vlad mogu imati “kartice”, mobitele u državnome trošku.
4.Sabor smanjiti za polovinu, tj. saborske zastupnike
5.Podijeliti RH na regije i smanjiti broj općina,gradova županija te ograničiti broj zaposlenih u inima (neka žive na svojim primanjima-prirez a ne na državnoj sisi)
6.Čistka u državnim službama (razne nepotrbne agencije, umanjiti broj policije-sada imate 5 specijalnih jedinica i cca 20-tak interventnih a djelatnici tih jedinica imaju 20-30% uvečanu plaču) čemu ih je toliko?????-u ratu ih bilo manje, te svima jednak koeficijent)
7.Svima tko ima iznad 5000kn mirovine skinuti 15%
8.
7.ozdvojiti Upravne poslova iz nadležnosti mUP-a
8.rasprodati bivše vojarne
………….
evo kroz ovo sam uštedio 5-6 milijardi a ima toga još

New Report

Close