“Vlada radi na zakonu koji će ubrzati realizaciju LNG-a”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. siječanj 2018. u 14:36
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Plenović je u svom govoru rekao i kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja EU koja uvozi manje plina nego što ga proizvede tako da domaćom proizvodnjom osigurava više od pola svojih potreba.

Projekt LNG na Krku strateški je projekt Vlade i Vlada je odlučila ubrzati njegovu realizaciju donošenjem posebnog zakona koji će olakšati i objediniti sve procese vezane uz njega, kazao je u utorak predsjednik Vlade Andrej Plenković na konferenciji "Hrvatska na vratima energetske unije" u organizaciji Jutarnjeg lista.

Na projektu LNG-a na Krku se intenzivno radi; riječ je o strateškom projektu Vlade, kazao je Plenković te podsetio kako je EU sporazumom o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju LNG-terminala, koji je potpisan u prosincu prošle godine, dodijelio za njega više od 101 milijun eura.

Taj terminal je u velikoj mjeri sigurnosni projekt, on će povećati mogućnost opskrbe plinom u srednjoj i jugositočnoj Europi uključujući Hrvatsku, rekao je premijer te dodao kako će projekt omogućiti djelotvorniju integraciju ključnih infrastrukturnih projekata u ovom području, tj. razvoj i bolju umreženost plinovoda.

"Činjenica da je to strateški projekt i Vlada je odlučila ubrzati njegovu realizaciju donošenjem posebnog zakona koji će olakšati i objediniti sve procese vezane uz LNG terminal", istaknuo je Plenković, dodavši kako tu podrazumijeva i izdavanje koncesija na pomorskom dobru, rješavanje svih imovinsko-pravnih odnosa te studiju procjene utjecaja na okoliš.

Vladi je itekako stalo do očuvanja obale i okoliša, zbog čega se LNG-terminal na Krku treba raditi prema najvišim standardima i prema tehnologiji koja neće predstavljati rizik za okoliš, rekao je premijer, navevši da će se po njegovoj izgradnji moći s dvadesetak tankera godišnje osigurati sav uvoz plina za hrvatske potrebe.

Govoreći o Ini, premijer je kazao da Vlada trenutno vrednuje ponude za savjetnika koje se odnose na proces otkupa Molovih dionica u Ini i očekuje da će u sljedećim tjednima moći donositi odgovarajuće odluke u vez te teme.

Plenović je u svom govoru rekao i kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja EU koja uvozi manje plina nego što ga proizvede tako da domaćom proizvodnjom osigurava više od pola svojih potreba.

Novim Zakonom o tržištu plina, kako je rekao, tržište je u potpunosti liberalizirano s tim da je, po uzoru na druge države članice, djelomično zadržana regulirana cijena plina za kućanstva u obvezi javne usluge.

Plenković je rekao i kako Vlada planira ove godine usvojiti i novu energetsku strategiju, koja će se usredotočiti na sigurnost opskrbe i energetsku neovisnost, na bolje integriranu i povezanu energetsku infrastrukturu.

Po njegovim riječima, strategija će se orijentirati na rast domaće proizvodnje, tj. proizvodnje iz naših prirodnih resursa, a naglasak će biti i na konkurentnosti cijena energije, na smanjenju njezine potrošnje, na reduciranju emisija CO2 kroz veću energetsku učinkovitost i veći dio energije iz obnovljivih izvora te na poticanje istraživanja i razvoja novih tehnologija.

Vezano uz cijenu električne energije, Plenković je rekao kako je ona za sve kategorije kupaca slobodna i tržišno određena. "Probleme s reguliranom cijenom, kakvi postoje u drugim pa i razvijenijim članicama Europske unije, u Hrvatskoj nemamo", istaknuo je.

Dodao je i kako u energetskoj tranziciji do 2050. Hrvatska treba koristiti sve energetske opcije i usvojiti nove tehnologije te je stoga važno snažnije poticati istraživanje i razvoj inovativnih zelenih tehnologija. 

Potpredsjednik Europske komisije za energetiku Maroš Šefčovič je kazao kako mu je drago što je Hrvatska već postigla i prekoračila nacionalne ciljeve koje je zacrtala do 2020. za obnovljivu energiju i energetsku učinkovitost te se nada da će i dalje pratiti europske ciljeve.

Naveo je i kako bi Hrvatska mogla smanjiti štetne emisije korištenjem energije sunca i vjetra, za što ima potencijal od 30GW, a vezano uz LNG je rekao kako će se njegovom izgradnjom ispuniti neke od glavnih ciljeva energetske unije, poput diverzifikacije opskrbe i bolje konekcije.

"Jedan od vrlo važnih datuma bio je 26. studenoga, kada smo predstavili 'čistu energiju za sve'. Vrlo je velik dokument i ima veliki značaj na promjene tržišta električne energije u Europi. Mislim da ne pretjerujem. Jedan kolega mi je rekao da misli da je to najvažnija transformacija energetske mreže u Europi otkad su izgrađene, od prije 100-ak godina", izjavio je među ostalim Šefčovič.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ovo je sramota kako mi uopće nemamo energetsku strategiju.

Da neka bu.dala i želi uložiti u neku tvornicu u Hrvatskoj, uopće ne bi imao dovoljno energenata da proizvodi u tri smjene.

Možda nije kritičan problem da premijer ništa ne razumije o ekonomiji, iako takvog profila premijera nema nigdje u EU, ali je kritično da premijer toga nije uopće svjestan pa iz dana u dan lupa “ko Maksim po diviziji”. Naša pozitivna energetska bilanca isključivo je rezultat činjenice da je industrija uništena pa nema tko trošiti energiju. To je dobar pokazatelj samo za zelene ludiste koji bi zemlju pretvorili u rezervat, hospicij za europske umirovljenike, naseljen s par sto tisuća domorodaca koji će čistiti apartmane, čuvati rampe i naplaćivati parking.

New Report

Close