Vlada predlaže obustavu stečajnog postupka 3. maja

Autor: Marija Brnić , 01. kolovoz 2019. u 05:33
Ipak se vraća život u riječko brodogradilište, ima mogućnosti za nastavak proizvodnje/Goran Kovačić/PIXSELL

Na današnjoj sjednici će iznijeti plan svog uključivanja u spas škvera.

Prije mjesec dana sutkinja riječkog trgovačkog suda Ljiljana Ugrin odgodila je odluku o otvaranju stečaja 3. maja zbog dobre volje glavnih dobavljača i kooperanata koji su smanjili blokade računa, ostavljajući Vladi dovoljno vremena da se izjasni hoće li se što kroz deblokade, što kroz sudjelovanje u financiranju dovršetka započetih gradnji uključiti u spašavanje riječkog škvera. 

Dosad se iz Banskih dvora nisu izjašnjavali, no danas bi Vlada Andreja Plenkovića trebala konačno odlučiti što je pozicija koju će zauzeti država u ovom slučaju. Konkretno, očekuje se donošenje zaključka kojim od sutkinje Ugrin na današnjem ročištu Vlada traži obustavu stečaja 3. maja.

Proteklih tjedan dana među resornim ministarstvima gospodarstva, financija, te pravosuđa intenzivno se usuglašavao prijedlog rješenja koje bi bilo u dopustivim okvirima koje determinira niza okolnosti, među kojima i činjenica da je tvrtka prošla proces restrukturiranja pod nadzorom EK i ne može više primati potpore države.

Današnja odluka Vlade neće imati u paketu i konkretne odluke o financijskom praćenju tog procesa, no Vlada će prvi put iskazati jasan stav da će se angažirati oko rješenja, te da vidi realne mogućnosti da se nastavi s proizvodnjom u riječkom škveru.

Obustava stečajnog postupka značila bi da je omogućena deblokada računa 3. maja, a prema ranijim informacijama moguće rješenje za osiguranje financija za uklanjanje ovrha i pokretanje poslovanja je i transakcija s otkupom tankera Santiago od 3. maja, koji je brod ugovorio i gradio i u visokoj je fazi gotovosti, a kupila bi ga država.

Daljnji angažman uslijedio bi i kroz jamstva za kreditiranje dovršetka još dvije gradnje, a tim financijskim izlaganjem država bi omogućila brodogradilištu dovoljno vremena da pronađe novog strateškog partnera. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ne mogu vjerovati da Vlada može tražiti obustavu stečajnog postupka. Ako može, onda to može i u bilo kojem sudskom postupku.

New Report

Close