Vlada ne može stvarati radna mjesta ali može stvoriti okvir za lakše poslovanje

Autor: Josipa Ban /VLM , 10. svibanj 2013. u 14:47
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada ne može stvarati radna mjesta ali može stvoriti okvir za lakše poslovanje, poručio je Branko Grčić, prvi potpredsjednik Vlade.

Vlada ne može stvarati radna mjesta ali može stvoriti okvir za lakše poslovanje, poručio je Branko Grčić, prvi potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU, okupljenim poduzetnicima na 17. po redu Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu.

„Pokazalo se da je ključni razlog gospodarskog pada, pad investicija. Iz tog razloga moramo krenuti novim smjerom a u tome trebamo partnerstvo s poduzetnicima“, istaknuo je.

Paradoks da su se, usprkos gubitku od čak 180 tisuća radnih mjesta u realnom sektoru posljednjih nekoliko godina, povećavala zapošljavanja u javnom sektoru, ova vlada mora preokrenuti, poručio je Grčić. „Izvanredna je situacija u gospodarstvu zbog čega Vlada ima posebnu odgovornost. U priči o investicijama pokušavamo probuditi optimizam“, rekao je. Kako razloga za optimizam ima, Grčić je pokušao dokazati određenim pokazateljima. Kako je naveo, u prvom kvartalu zabilježen je rast industrijske proizvodnje od 4,1 posto, dok se istovremeno, u istom sektoru smanjio broj zaposlenih. Za Grčića, to je znak rasta produktivnosti.

Optimizam bazira i na ulasku u EU, „čime su sve zemlje profitirale kako kroz fondove tako i kroz povećanje izravnih stranih ulaganja“. Da se brzi pozitivni efekti od ulaska u EU ne mogu očekivati priznaje i sam Grčić, no kako napominje, u srednjem i dugom roku, „sigurno će doprinijeti rastu“.

Pozvao je i sve poduzetnike, kojima će u sljedećoj godini biti na raspolaganju 200 do 250 milijuna eura iz fondova EU-a, da rade na pripremi za aplikaciju. „Potrebno nam je na tisuće malih projekata“, poručio je.

Da je optimizam važan potvrdio je i predsjednik Ivo Josipović. No kako je upozorio, „on ne može biti građen na pukim željama, već na rezultatima“. Dodao je da se svi problem koji koče investicije i poslovanje poduzetnika, poput administrativnih barijera, moraju maknuti sa stola. „Važno je i da se vrednuju uspješni te im moramo pokazati da osim materijalnih mogu imati i moralnih koristi“, zaključio je Josipović. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

može q

Opet knindža – balvandžija o ekonomiji. Ova izjava u rangu je otkrića vatre. Ne znam, prije je o prognozama gospodarskih kretanja u Hrvatskoj konzultirao vidovitog Milana, čini mi se da je od njega odustao. Sada kaže da sam Bog zna. Kralj. Jedino mu Maras može konkurirati…

New Report

Close