Vjetar u leđa D-Marinu u Hrvatskoj

Autor: Marija Crnjak , 29. svibanj 2018. u 22:00
Ferit F. Sahenk i Jürgen Rigterink/Igor Šoban/PIXSELL

Turci nisu htjeli otkriti što podrazumijeva širenje poslovanja na Jadranu, gdje već imaju dvije marine.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je u utorak ugovor o kupnji približno 25 posto udjela u tvrtki D-Marinas B. V. turske Do?uş grupe, što je najveća investicije u sektor turizma u povijesti ove razvojne banke. 

Kako je poznato, tvrtka trenutačno upravlja mrežom od 10 marina u Hrvatskoj, Grčkoj i Turskoj, koje posluju pod brendom D-Marin.

Šanse za lokalce
Kako su istaknuli potpisnici ugovora Ferit F. Şahenk, predsjednik Uprave Do?uş Grupe i Jürgen Rigterink, prvi potpredsjednik EBRD-a, investicijom vrijednom 70 milijuna eura financirat će se razvojni planovi kompanije, uključujući i razvoj upravljanja marinama, buduće akvizicije i razduživanje kompanije. Širenje poslovanja omogućit će razvoj turizma na lokalnoj razini, daljnji rast i otvaranje novih radnih mjesta.  Investicija je realizirana u sklopu novog EBRD-ova Programa uključivog turizma za istočno Sredozemlje čiji je cilj potpora rastu i razvoju turizma na lokalnoj razini kroz ulaganja u hotele i turističke kompanije.

"Ovom investicijom EBRD potvrđuje svoju dugoročnu privrženost davanju potpore razvoju gospodarstva Hrvatske. Turizam je jedan od najsnažnijih generatora rasta u ovim zemljama, stoga očekujemo da će ovo ulaganje otvoriti nove mogućnosti za lokalne poduzetnike i stvoriti nova radna mjesta", izjavio je Jurgen Rigterink, prvi potpredsjednik EBRD-a. 

Nastavak ulaganja
Ferit F. Şahenk, predsjednik Uprave Doguş Grupe najavio je daljnji nastavak širenja poslovanja u ovoj regiji, uključujući Hrvatsku, no nije želio otkriti o kojim se novim marinama radi.

Burak Baykan, CEO D-Marina podsjetio je da je suradnja između kompanije D-Marin i EBRD-a započela još 2013. na projektu razvoja marine D-Marin Dalmacije, a surađivali su i na projektima edukacije hrvatskih studenata koji buduću karijeru vide upravo u ovom segmentu. U međuvremenu, D-Marin je postao snažan brend u nautičkom turizmu i jedna od vodećih kompanija u upravljanju marinama u svijetu. Inače, EBRD je u Hrvatskoj prvi projekt potpisao još 1994. i od tada je investirao više od 3,6 milijardi eura u 198 projekata.  

Komentirajte prvi

New Report

Close