Vjeruju još u golf i Dubrovnik, za ostalo nema ulagača

Autor: Tamara Depolo , 01. prosinac 2011. u 14:50

Zadržat će tri golf-projekta u Istri te hotelsko-apartmanski projekt Dubrovnik Sun Gardens. Rješavaju se škvera na Ugljanju, a u prodaju će i projekt na Šipanu…

Britanski investicijski fond Jupiter Adria, čije je novo ime iO Adria, posljednjih godina jedan od većih ulagača u hrvatski turizam, od 2010. godine pokušava prodati gotovo polovicu svojih zemljišta u Hrvatskoj, no zasad bez uspjeha. Razlozi su opća situacija na financijskom tržištu i globalna recesija, odnosno drastično smanjenje mogućnosti tvrtke da pronađe investitore za svoje projekte, potvrdio je u razgovoru za Poslovni dnevnik Julian Houchin, jedan od direktora iO Adrije u Londonu. Fond je počeo štedjeti i na tekućim troškovima, broj zaposlenih je smanjen, zatvorene su ili prodane manje tvrtke kćeri koje su se bavile turističkim uslugama. Hitno potrebna obrtna sredstva namaknuta su ljetos putem kredita austrijske Erste banke, u visini pet milijuna eura, a još šest milijuna su uplatili postojeći dioničari toga fonda registriranog na Bermudskom otočju. Većina njegovih dioničara britanski su državljani.

Zadovoljni Vrtovima sunca
Zasad je izvjesno da će iO Adria zadržati jedino tri golfska projekta u Istri te hotelsko-apartmanski projekt Dubrovnik Sun Gardens u Orašcu. Za gradnju objekata i golf-igrališta u istarskoj Markociji papiri su spremni, treba “samo” naći izvor financiranja, s tim da se s bankama momentalno ne može računati. Golf-projekti kod Motovuna i Novigrada na dužem su štapu, no u iO Adriji još ih smatraju prioritetnima. S Dubrovačkim vrtovima sunca u fondu su jako zadovoljni, imaju spremne sve papire za gradnju druge faze, dakle hotela od 120 soba na samoj obali mora. U gradnju namjeravaju krenuti čim uspiju pribaviti ulagačka sredstva. Houchin ističe kako unatoč krizi i dalje računaju na snažan rast broja gostiju i noćenja u luksuznijem segmentu, kao što je u Hrvatskoj bio slučaj posljednjih godina. Da vjeruju u isplativost dubrovačkih hotela s pet zvjezdica, pokazuje i Houchinova informacija da su se ovoga ljeta, doduše bezuspješno, natjecali za kupnju Štrokovih hotela.

No, u projektu kakav je Dubrovnik Sun Gardens važno je da se prodaju i apartmani. Njih je 207, a dosad ih je prodano dvadesetak. “Zadovoljni smo time jer zbog problema vezanih uz etažiranje nismo u prodaju mogli krenuti ranije nego tek 2010. Posrijedi je apsolutno dobar projekt za investitore koji žele novac sigurno uložiti i sačuvati od inflacije, a takvih mogućnosti danas nema mnogo. Zato ne namjeravamo prodavati ispod cijene, radije ćemo na neko vrijeme zaustaviti prodaju ako se tržište pogorša”, kaže Houchin. Svi se apartmani, naime, nude u najam trećim osobama, kada vlasnici ne borave u njima, a dobit od najma dijeli se između vlasnika i tvrtke Dubrovnik Sun Gardens. Houchin ističe da su vrlo zadovoljni ovogodišnjim brojem noćenja u hotelu u sklopu Vrtova sunca te da je iO Adria, iako su zadržali brend globalnoga hotelskog lanca Radisson Blu, preuzela upravljanje hotelom. Prošle godine Dubrovački vrtovi sunca ostvarili su 11 milijuna eura prihoda, a akumilirani gubitak iznosi 17 milijuna eura.

Rješavaju se Naute Lamjane
Na prodaju je, pak, kako stoji i u godišnjim izvješćima iO Adrije, već od 2010. brodogradilište Nauta Lamjana na Ugljanu, koje je nedavno otišlo u stečaj, kao i pripadajuća zemljišta. Kako nam je kazao i Houchin, 2010. je bilo interesa za Lamjanu, ali to nije urodilo konkretnim ponudama. “Od Lamjane smo planirali napraviti nešto poput Porto Montenegra”, kaže Houchin, referirajući se na marinu za megajahte u Tivtu u Crnoj Gori. No, dok je operativni biznis brodogradilišta nosio gubitke, iO Adria nije uspijevala pokrenuti planirani razvojni projekt. U vlasništvu iO Adrie je i marina Preko na Ugljanu, nedaleko od Lamjane. Prošle je godine poslovala s malom dobiti, a na pripadajućim zemljištima iO Adria namjeravala je sagraditi hotel sa 50 soba i 60 apartmana, a u drugoj fazi još 50 rezidencija. No, taj projekt je na čekanju, a bude li povoljnih ponuda, vjerojatno će biti prodan. Postupno su ulagali i u kupnju više od 50 hektara zemljišta na otoku Šipanu, a planirani hotelsko-apartmanski projekt također je na dugu štapu i kao takav kandidat za prodaju. Bilo je velikih planova i za Pašman rivijeru, projekt u kojem je iO Adria suvlasnik, ali tamo se ne nazire kraj spora oko zemljišta, dio kojeg potražuje država, odnosno Hrvatske šume.

Kreditni uteg Erste banke
Najveći kredit iO Adrije, koja sada ulaže isključivo u Hrvatskoj, jest onaj austrijske Erste banke za Dubrovnik Sun Gardens – posrijedi je 108 milijuna eura. Banka se otpočetka višestruko osigurala, upisala je hipoteke na zemljišta u Orašcu i ona u Lamjani (kako se vidi i iz godišnjih izvješća fonda), a i novac od prodaje apartmana i prihod od prometa hotela može se trošiti isključivo za povrat kredita i pokrivanje tekućih troškova. Ostaje vidjeti kako će se odvijati stvari s kreditom s obzirom na to da će Erste banka zbog pooštrenih europskih odredaba vezanih uz kapitalne rezerve i velika ovogodišnjeg gubitka na razini koncerna morati smanjivati svoju izloženost riziku, pa tako i kreditne pozicije. Houchin kaže da su u fondu zadovoljni prodajom apartmana iako je dosta vremena izgubljeno na provođenje etažiranja. Investitor je, naime, sudskim putem zatražio (i dobio) etažiranje, iako je riječ o turističkom zemljištu, na osnovi toga što je na istom mjestu ranije postojao etažirani objekt. Stoga je od 2010. godine moguća prava prodaja, a ne tek dugoročni najam kao kod nekih drugih projekata u Hrvatskoj.

Za 25.000 eura godišnje naknade

Šoljan se pridružila Fižuliću
U osmeročlanom Upravnom odboru (ekvivalent Nadzornog odbora) matične kompanije, dakle bermudske tvrtke iO Adria Limited, odnedavno su čak dva imena iz Hrvatske. Od osnutka fonda 2006. član “boarda” je osnivač sada posrnule Magme i bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić, a od rujna ove godine i Ivana Šoljan članica je toga nadzornog tijela. Bivša članica Uprave T-HT-a posljednje je tri godine glavna izvršna direktorica Adrije. Prema dostupnim podacima iz godišnjeg izvješća fonda, članovi Upravnog odbora dobivaju godišnju naknadu od 25.000 eura i redovito dobivaju opcije na kupnju dionica fonda.

Norman Lamont u centrali na Bermudima

Član vlade M. Thatcher u UO-u
Prema riječima komercijalnog direktora fonda Juliana Houchina, iO Adria nije ulagao novac podrijetlom iz Hrvatske. Fond je inače startao 2006. godine sa 180 milijuna eura prikupljenog kapitala. Ranije je namjeravao izaći na burzu i ulagati i u drugim zemljama istočne Europe, no ostala je samo Hrvatska. Politika fonda je da zemljišta uvijek kupuje vlastitim kapitalom, a investicije u razvoj sadržaja nastoji financirati kreditom ili drugim stranim sredstvima. Bivši Jupiter Adria do prije nekoliko mjeseci bio je dio jednoga od najvećih britanskih društava za upravljanje fondovima, Jupiter Asset Managementa. Houchin kaže da je razdvajanje bilo planirano te da je matični Jupiter i dalje preko svojih fondova investitor u iO Adriju, gdje drži oko 30 posto vlasništva. Inače, za uslugu upravljanja fondom, iO Adria godišnje je matičnoj grupi plaćao oko tri milijuna eura, no ta svota je zbog recesije lani smanjena, a isplata odgođena. Fond iO Adria u većinskom je vlasništvu menadžmenta i zaposlenika. Najpoznatije ime koje se veže uz iO Adriju je Norman Lamont, predsjednik Upravnog odbora matične kompanije na Bermudima.

Danas 69-godišnji Lamont devedesetih je godina bio član vlade Margaret Thatcher i nakon nje Johna Majora. Bio je, među ostalim, ministar financija. Danas je konzultant i upravlja s nekoliko investicijskih fondova. Financijski koncern Jupiter također je povezan sa zvučnim imenima: Jupiterov suvlasnik i izvršni direktor Edward Bonham Carter brat je priznate britanske glumice Helene Bonham Carter.

Komentirajte prvi

New Report

Close