Vjerovnici 3. maja povukli dio blokada, Uljanik čeka finale

Autor: Marija Brnić , 26. veljača 2019. u 08:21
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Sastanak u Vladi mogao bi se održati već danas, no do zaključenja ovog broja nije bilo potvrde informacije.

Službeni sastanci o budućem programu restrukturiranja Uljanika i odnosima oko međufinanciranja između države i potencijalnog strateškog partnera Brodosplita na državnoj razini još se ne održavaju, što nije ohrabrujući znak u uvjetima kada je svaki dan odgađanja odluka proizvodnja novih gubitaka. Ipak, iz tri jučerašnje najave kroničari mogu zaključiti da Uljaniku još nisu potonule sve lađe.

Izgledna nova odgoda
Prva je stav vjerovnika 3. maja, koji su nakon razgovora s menadžmentom tvrtke pristali na skidanje blokada računa dajući argument sutkinji na trgovačkom sudu da na današnjem ročištu još jedanput prolongira konačnu odluku o otvaranju stečaja. Prema neslužbenim informacijama, vjerovnici, uglavnom kooperanti i dobavljači, povukli su nešto više od 50 milijuna kuna ovrha, odnosno oko polovice ukupnog iznosa na koji je blokiran riječki škver.

 

50 milijuna

kuna ovrha povukli su zasad vjerovnici riječkog 3. maja

Druga je najava, doduše neslužbena, da se priprema sastanak u Vladi sa svim akterima, uključujući i Debeljaka, na kojemu bi se analiziralo stanje u Uljaniku i mogućnost suradnje oko novog 'rescue aida' vrijednog 600 milijuna kuna i načina na koji bi Brodosplit u njemu participirao. Navodno se razmatra opcije da Brodosplit financira dovršetak gradnji, uz upis hipoteke na brodove čiju se gradnju financira, dok bi država osigurala dio potrebnog novca za deblokade računa i isplatu plaća. Taj sastanak mogao bi se održati već danas, no do zaključenja ovog broja nije bilo potvrde informacije. 

Dašak optimizma
Za budućnost Uljanika pozitivna je i najava iz Pule, gdje će u srijedu s Uljanik Brodogradilištem ugovor o dugoročnoj suradnji potpisati čelni ljudi Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Odjel za tehničke studije pulskog Sveučilišta, koji je otvoren 2016. sa stručnim studijem Proizvodno strojarstvo, a potkraj prošle godine mu je odobreno pokretanje studija računarstva i u planu je još studij elektrotehnike, na putu je prerastanja u Tehnički fakultet. 

Sporazumom s Uljanikom pulsko Sveučilište želi uspostaviti suradnju na projektima istraživanja i razvoja, te obrazovanja za nove discipline, automatiku, elektroniku i mehatroniku, koje mogu osigurati i nove predispozicije za razvoj brodograđevne industrije.

Komentirajte prvi

New Report

Close