Viseća sunčana elektrana: Energijom Sunca do zdrave paprike, kupusa i peršina

Autor: Poslovni.hr , 27. rujan 2015. u 12:36
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Do sada su ovakve elektrane rađene na zemljištu koje je ispod elektrane bilo potpuno neiskorišteno.

U tijeku je postavljanje posljednjeg polja fotonaponskih ćelija i još je manje od mjesec dana do završetka radova i puštanja u probni rad viseće sunčane elektrane Medinci u projektu Sinerot, koja se gradi u slatinskom prigradskom naselju Medincima.

Planirana godišnja proizvodnja elektrane je 565.000 kW energije. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 6,9 milijuna kuna, koji je iznimno povoljno ocijenio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pa sufinancira prihvatljive troškove s 80 posto udjela, odnosno s 4,811.000 kuna, a Virovitičko-podravska županija osigurava preostalih 20 posto i dio troškova koji ne mogu biti predmet sufinanciranja. To je gradnja i opremanje trafostanice, vrijedne 452.000 kuna, trošak geodetskog elaborata, koji je prema novom zakonu obvezan, zatim trošak određenih analiza i priključenja interneta. Županija je investitor i nositelj projekta, a partneri su Grad Slatina, Srednja škola Marka Marulića Slatina, Poljoprivredni fakultet iz Osijeka i županijska Razvojna agencija VIDRA, koja je operativno pripremila i provodi projekt. Već je zamijećeno da projekt viseće elektrane pokazuje znanje i određenu maštovitost stručnjaka u Virovitičko-podravskoj županiji i Razvojnoj agenciji VIDRA koji su radili na tom projektu.

Elektrana jačine pola megavata bit će u vlasništvu Virovitičko-podravske županije i to će biti najveća elektrana u vlasništvu neke jedinice lokalne samouprave i jedna od većih u Hrvatskoj, piše Glas Slavonije.

Najavljeno je, naime, da će pod solarnim panelima biti oko hektar i pol zemljišta namijenjenog za praktičnu nastavu učenika i studenata poljoprivredne struke. O tom velikom projektu župan Tolušić kaže:

"Do sada su ovakve elektrane rađene na zemljištu koje je ispod elektrane bilo potpuno neiskorišteno. Smatram da nismo toliko bogata država da se razbacujemo svojim zemljištem, pogotovo poljoprivrednim, pa smo se u suradnji s projektantima, tvrtkom Work-ing iz Varaždina, domislili drukčijem sustavu. Naša elektrana bit će postavljena na betonske stupove visine 2,5 metara u razmaku od četiri metra, s dovoljno svjetla na zemlji ispod panela za poljoprivrednu proizvodnju. Tako će zemljište biti potpuno obradivo i dobro iskorišteno. To je dobar način kako iskoristiti poljoprivredno zemljište, a usput zaraditi na suncu, kojega imamo u izobilju", rekao je župan Tomislav Tolušić.

Projektom viseće solarne elektrane namjerava se razviti jedinstveni model korištenja obnovljivih izvora energije u sinergiji s poljoprivrednom proizvodnjom kao primjerom dobre prakse i temelj daljnjeg razvoja. S obzirom na to da će solarna elektrana biti i vanjski praktikum Srednje škole Marka Marulića Slatina za učenike poljoprivredne i agroturističke struke, u tom je smislu posebno do izražaja došla pomoć i suradnja s Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku, koji daje stručnu potporu kad je riječ o kulturama koje se mogu uzgajati u uvjetima ispod panela, poput kelja, kupusa, paprike, tikvice, peršina i drugih.

"U budućnosti planiramo tu površinu navodnjavati, opet s pomoću solarne energije, a koristit će se električni strojevi koji neće trošiti drugu energiju osim one koju sami proizvedemo. Kad bi se takav sustav primijenio u cijeloj Hrvatskoj i u cijeloj Europi, a ne košta više od “normalnih” sustava, imali bismo obradivo poljoprivredno zemljište i na pravi način vodili brigu o obnovljivim izvorima energije. Time pomažemo Republici Hrvatskoj u ispunjenju kvote u procesu korištenja obnovljivih izvora energije do 2020. godine, koju je država dužna ispuniti kao potpisnica sporazuma iz Kyota", napominje Tolušić.

Realna su očekivanja da će izvođači radova ispuniti svoj rok i da će solarna elektrana Sinerot u Medincima već u listopadu biti otvorena, jer se radovi ostvaruju planiranom dinamikom. Očekuje se da će nakon tehničkog pregleda, 9. listopada, elektrana dobiti uporabnu dozvolu i nakon 15. listopada početi probna proizvodnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close