Vis dobiva najveću solarnu elektranu

Autor: Poslovni dnevnik , 13. rujan 2015. u 21:59
Elektranu snage dva MW uskoro bi trebala početi graditi tvrtka Končar - obnovljivi izvori energije/M. Jurinec/PIXSELL

Investicija vrijedna tri milijuna eura.

Najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj, snage dva megavata (MW), vrijednu tri milijuna eura, uskoro bi na Visu trebala početi graditi tvrtka Končar – obnovljivi izvori energije.

"Finaliziramo dokumentaciju za ishođenje lokacijske dozvole, a početak gradnje moći će se odrediti nakon ostvarenja i ostalih uvjeta (građevinska dozvola, financiranje….)", izjavio je Branko Zajec, predsjednik Uprave te Končarove tvrtke. "Nijedna dosad sagrađena elektrana u Hrvatskoj nema veću snagu nego što će imati ta na Visu. Ona se može sagraditi za samo godinu dana. U realizaciji te investicije teške tri milijuna eura planiramo angažirati lokalne tvrtke i pojedince, a kasnije se očekuje samo održavanje, na kojem će također raditi lokalno stanovništvo", kaže Zajec.

Gradonačelnik Visa Ivo Radica objasnio je da su ideju ljudi iz Končar – obnovljivih izvora objeručke prihvatili. "Gradnja elektrane će puno značiti za Vis jer imamo vlastite izvore vode, a tom ćemo gradnjom dobiti i vlastite izvore energije. Snaga te elektrane bi zadovoljila potrebe Visa za sedam mjeseci godišnje. Zemljište na kojem će se graditi je u vlasništvu države", rekao je Radica. Sunčana elektrana Vis planira se graditi na lokaciji Griževa glavica te neće, tvrdi viški gradonačelnik, narušiti vizuru otoka. "Bit će to odlična reklama za Vis jer na svim natječajima u svijetu na kojima Končar bude sudjelovao vidjet će se solarna elektrana na Visu. A to puno znači za sam otok, njegov turizam i promidžbu uopće", zaključio je Radica.

Komentirajte prvi

New Report

Close