Vinari: Idealan tajming za nove financijske 'injekcije'

David Štampar, međimurski vinar i predsjednik vinske udruge Hortus Croatiae David Štampar, međimurski vinar i predsjednik vinske udruge Hortus Croatiae

Do 2023. godine 55,4 milijuna € potpora, prvi natječaji do kraja siječnja.

Vlada je donijela Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023., kojim se stvara podloga za financijsku potporu u iznosu od 55,4 milijuna eura za poticanje investicija i razvojnih projekata, točnije 11,09 milijuna eura godišnje.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je da će do kraja mjeseca biti prvi natječaji iz ove vinske omotnice. U obrazloženju stoji kako će novac osigurati i planirati u projekcijama državnoga proračuna za iduće tri godine, uz planirani godišnji iznos od 83,19 milijuna kuna. Veći dio iznosa, 10,8 milijuna eura osigurat će se iz EU fondova, a iz državnog proračuna 260,1 tisuću eura. 

 "Ovo je svakako optimističan početak nove godine. Za manje obiteljske vinarije poput naše i velike većine u Hrvatskoj, ovo je odlična potpora uz koju ćemo moći modernizirati podrume i podići razinu kvalitete vina kako bismo brendirali hrvatska vina te lakše konkurirali na vanjskim tržištima.

Time će se ostaviti više prostora manjim i novim vinarima na domaćem tržištu", smatra međimurski vinar David Štampar.  Hvarski vinar Andro Tomić ističe kako je odabran idealan trenutak jer je vinska scena sazrela za ovakvu "injekciju": "Veliki sustavi koji su proizvodili masovne količine gube svoju ulogu, a dolazi do afirmacije individualnih proizvođača, novih vinara koji rade na kvaliteti, kreativnosti i jačanju brendova.

Podržavam ove mjere jer nema napretka bez jakih financijskih injekcija, u smislu jačanja brendova i stabilizacije proizvodnje vina. Vjerujem da ćemo zajedno internacionalno izbrendirati hrvatsku kao zemlju vina." 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve