VIDEO: Osnivamo venture capital fond

Autor: Poslovni.hr , 26. veljača 2013. u 16:54
Hrvoje Meštrić, ravnatelj poslovno inovacijske agencije Republike Hrvatske Bicro; Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

U Hrvatskoj ima kapitala za inovativne projekte, ali se ne koristi. Mislim na FGS-ove.

Jedina državna institucija koja u hrvatskoj potrazi za inovacijama u gospodarstvu i poticanju konkurentnosti zaista ima uspjeha, poslovno-inovacijska agencija BICRO, lani je zbog štednje bila zamalo ugašena.

I to na korak do ulaska u Europsku uniju, koja će u Hrvatsku upravo za poticanje inovativnosti godišnje nuditi milijune eura. Sada je budućnost BICRO-a sigurna, a navodno ima i središnju ulogu u osmišljavanju nacionalne strategije inovativnosti. O tome smo razgovarali s ravnateljem agencije Hrvojem Meštrićem.

 

Koji su najuspješniji projekti u koje je BICRO do sada financijski podupro?

Možda bi kao ogledni primjerak uspješne “priče” naveo tvrtku Pet minuta, koja je razvila Shout’Em platformu za izradu mobilnih aplikacija, a u koju je BICRO uložio 1,7 milijuna kuna. Riječ je o zagrebačkoj ICT tvrtki koja je razvila globalno konkurentan proizvod, a BICRO je prepoznao njen potencijal u samom početku. Kasnije dobivaju potporu od slovenskog fonda rizičnog kapitala – RSG Capital. Sad ta tvrtka prodaje usluge u SAD-u, a zadržali su razvojni dio u Zagrebu, i pripremaju se za treću rundu financiranja, odnosno investiciju od pet milijuna dolara. Drugi je tvrtka Banko koja je razvila pneumatsku brusilicu i testirala ju u suradnji s brodogradilištem Brodosplit. BICRO je u Banko uložio 7,6 milijuna kuna u razvoj. Brusilica radi od 60 do 100 posto efikasnije od konkurencije i ima dvostruko dulji radni vijek, pa tvrtka cilja na tri do pet posto svjetskog tržišta. BICRO je dodatno uložio 3,6 milijuna kuna u izradu još naprednije verzije tog alata. Treći projekt koji bih izdvojio je Biocentar, inkubacijski centar za bioznanonosti i komercijalizaciju tehnologije koji se gradi na kampusu Borongaj i za koji smo od EU dobili potporu od 16 milijuna eura. U Biocentru će tvrtke iz područja razvoja i testiranja lijekova, prehrambenih proizvoda, marikulture i druge moći koristiti laboratorije za razvoj novih proizvoda i procedura…..

>>> VIŠE PROČITAJTE U PRILOGU 'HRVATSKA2020' 28. VELJAČE

 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pogledao sam ugodno iznenadjen kakva je to agencija i tko je Ravnatelj. Evo informacija ……
Ravnatelj te Agencije je nepristojan a i nezna nista o poslu koji radi.
Kao prvo, Ravnatelj (zapravo ravnatelj jer je nekompetentan) vodi tu agenciju tek od 1.1. 2013 tako da se kiti tudjim perjem.
Pogledao sam FINA RGFI izvjesca za navedene firme koje su “USPJESNE”. Jad.
Kao drugo, Banko je low tech firma (Bilanca 26 mil i 33 mio 2010 tj 2011 i dobit 2,3 mil kn i 1,2 mil kn za 2010 odnosno 2011). Da je firma Banko tehnoloski dalje od obrta/kovacije imali bi 50-70% dobiti nakon poreza (pogledati izraelske, US ili indijske start upove te profitabilnost i bilance).
Trece, Pet minuta ima (bilancu 2 i 3,6 mil kn za 2010 i 2011 te 1 i 2,5 mil kn dobiti). I ova firma je low-mid tech gledajuci bilancu i profitabilnost. Ono sto posebno bode oci su golema potrazivanja – sto pokazuje da namaju nikakav leverage kod klijenata.
RSG Capital je nekompetentni slovensi wannabe VC fond koji je zbog nekompetencije propao. Sreo sam ih par puta….

ravnatelj nezna razliku izmedju PE (FGSovi su to i oni ulazu u senilne industrije i firme i vracaju im profitabilnost ako nesto znaju – u Hr znamo kako ulazu Skegro&Co ikakvi su im rezultati) i VC (to bi Hr tech firmama trebalo). ravnatelj nezna ni to da:
-agencija ne moze imati VC fond!!!
-drzava ne moze imati VC fond nego moze biti jedan od osnivaca sa ulogom do 24,9%!
-agnecija se ne moze registrirati za VC ili slicnu djelatnost
-agencija nema kvalificirane i licencirane ljude koji bi radili VC/PE posao cak kad bi agencija i mogla raditi VC/PE posao.
Ispada da ravnatelj bas nista nezna ni o firmama koje je nasljedio a ni o poslu koji bi kao morao raditi. Tako tipicno za srednji esalon hr birokracije.

ovaj bicro je netransparentan do boli.baš me zanima koji im je povrat na investicije do sada.

New Report

Close